رييس پژوهشگاه علوم انساني و اجتماعي جهاد دانشگاهي:
طرح«پيامهاي جهاني ادبيات فارسي»در پژوهشگاه در حال اجراست
رييس پژوهشگاه علوم انساني و اجتماعي جهاد دانشگاهي با تاكيد بر اين كه سرنوشت توسعه كشور و نيل به جايگاه واقعي ايران در جامعه جهاني در نهايت در گرو پيشرفت در علوم انساني است، اظهار داشت: توجه ويژه جهاد دانشگاهي به پژوهشهاي علوم انساني، اقدامي هوشمندانه جهت اعتلاي آرمانهاي اصيل انقلاب اسلامي و تقويت تواناييهاي كشور در مسير دست يافتن به توسعه پايدار است.
دكتر حسينعلي قبادي كه در آغاز بيست و هفتمين سال فعاليت جهاد دانشگاهي با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) سخن ميگفت، در بيان اهميت و ضرروت پروژهشهاي علوم انساني اظهار كرد: شان و كارآمدي علوم انساني بنا به دلايلي در كشور روشن نيست، در حالي كه علوم انساني، سرنوشت كشورها را در رسيدن به قلههاي توسعه يا واماندن و عقب افتادگي رقم ميزند و پيشرفت جوامع منوط به داشتن مهارت در علوم انساني و رسيدن به نظام معرفتي و مجموعهاي از دستگاههاي نظري است و با شناختهاي تك محور رسيدن به توسعه ميسر نيست.
كشورهايي كه به توسعه جامع دست يافتهاند، از ابتدا در تفكر و فلسفه رشد داشتهاند و تمدن شكوهمند ايران نيز حاكي از آن است كه ايران زماني به اوج اقتدار رسيده و در معارف انساني هم به لحاظ نظامهاي معرفتي و هم نهادهاي علمي سر آمده بوده و از اين طريق به افتخار آفريني در حوزه علوم تجربي رسيده است.
وي افزود: شان علوم انساني ما را به نظريه پردازي و توليد دانش ميرساند و بازشناسي آن و تصميم سازي و سياستگذاري بر مبناي بنيادهاي نظري و تحقيقات هدفمند در علوم انساني به پيشرفت در علوم تجربي منجر شده و به جاي درخششهاي ناگهاني و گذرا، استمرار درخشش را به ارمغان ميآورد.
وي خاطر نشان كرد: علوم انساني و اجتماعي، مزيت ملي ايران است و با توجه به اين كه در گذشته در اين زمينه از پشتوانه عظيم جهاني برخوردار بودهايم، عقب افتادگي ما در چند قرن اخير، سبب حركتهاي كند در علوم تجربي شده كه با بازشناسي ظرفيتهاي بومي به عنوان پيش شرط توسعه، ميتوانيم به كمك علوم انساني به اقتدار گذشته باز گرديم.
دكتر قبادي تصريح كرد: ما در حوزه ادبيات فارسي كه آميزهاي از حكمت و عرفان است، مزيت منحصر به فرد جهاني داريم.
وي با اشاره به نقش و منزلت فراموش شده علوم انساني در كشور به ايسنا گفت: با توجه به جغرافياي سياسي ويژه، انباشت و تراكم نيروي جوان، زمينههاي ميراثي ممتاز و تاريخ و تجربههاي پرتحول و شتاب آميز به ويژه در صد سال اخير در كشور به نقش منحصر به فرد، پنهان و غير مستقيم علوم انساني در رساندن كشور به اقتدار ملي و تبديل انشعابات گوناگون استعدادها به رودخانه بزرگي از قابليتها و تواناييها پي ميبريم كه متاسفانه برخي از مسوولان از آن بيخبرند.
وي افزود: علوم تجربي، علومي تخصص گرا و عمدتا سخت افزار و با وظيفه معين هستند كه به واكنشهاي پنهان جامعه نميتوانند توجه كنند و عنايت ويژه جهاد دانشگاهي به پژوهشهاي علوم انساني، رويكردي هوشمندانه و راهبردي جهت اعتلاي آرمانهاي انقلاب و تقويت تواناييهاي كشور در مسير دست يافتن به توسعه پايدار است.
دكتر قبادي با اشاره به تصويب «پژوهشگاه علوم انساني و اجتماعي» در سال گذشته گفت: در سال 84 با تصويب هيات امناي جهاد دانشگاهي پس از 26 سال سابقه فعاليتهاي پژوهشي با رعايت استانداردهاي علمي و تلاش تحقيقاتي مستمر هيات علمي پرتوان اين مركز به پژوهشگاه علوم انساني و اجتماعي ارتقاء يافت.
وي تصريح كرد: اين مركز در مسير ورود به عرصههاي ملي و پاسخ به نيازها و پرداختن به چالشهاي مهم فرا روي جامعه از جمله مطالعات مربوط به چالشهاي مديران حوزه نفت، با كارفرمايي وزارت نفت و مشاركت جهاد دانشگاهي واحد دانشگاه صنعتي شريف، گام برداشته تا به مساله انرژي به عنوان يكي از مهمترين موضوعات ملي پرداخته شود.
رييس پژوهشگاه علوم انساني و اجتماعي با اشاره به تاسيس مراكز خدمات تخصصي در پژوهشگاه گفت: مركز خدمات تخصصي شهري و منطقهيي در سال جاري در كنار مراكز تخصصي مطالعات جوانان و مناسبات نسلي و ICT تاسيس شد كه به طرحهايي نظير ساماندهي آبهاي مرزي كشور، برگزاري كارگاههاي پيوسته پژوهشي براي شهرداران سراسر كشور و همكاري با وزارت آموزش و پرورش در برگزاري همايش بينالمللي «شخصيت پيامبر اعظم (ص) در برنامههاي درسي كشورهاي اسلامي» پرداخته است.
دكتر قبادي خاطر نشان كرد: در طول يك سال گذشته با توجه به ارتقاي اعضاي هيات علمي و افزايش توانهاي تخصصي جهادگران پژوهشگاه سعي شده به طرحهاي داخلي كه از محل اعتبارات دفتر مركزي تامين ميشود، عميقتر پرداخته شده و پروژههاي مهم و اثرگذار در توليد علم، مرتبط با توسعه پايدار و سازگار با اهداف سازماني جهاد دانشگاهي نظير موضوع هويت انجام شود. در اين زمينه پژوهشگاه علوم انساني و اجتماعي به عنوان مرجع و قطب پژوهشهاي كشور در حوزه هويت و مطالعات مربوط به مناسبات نسلي در ايران شناخته شده است.
وي در بيان وجوه ديگر فعاليتهاي اين مركز به ايسنا گفت: سال گذشته علاوه بر جذب هيات علمي جديد جهت ارتقاء توان تخصصي نيروها، در زمينه جهاني شدن با نگاه ويژه به دو موضع اقتصاد و علوم سياسي، مساله دولت سازي در ايران را در وضعيت جهاني سازي دنبال ميكنيم. در گروه الهيات به زودي پروژه «بررسي آراي سنتگرايان جديد دنيا» را به اتمام ميرسانيم و پروژه جامعي در حوزه «عدل» كه بيش از 10 سال مقدمات آن مورد بررسي قرار گرفت، در سال جاري به تصويب رسيد.
وي افزود: در سال جاري دو نشريه تخصصي «علوم سياسي» و «اسلام پژوهي» را منتشر و با انجمنهاي علمي جامعه شناسي ايران و علوم سياسي قراردادهايي را براي انجام پروژه مشترك منعقد كردهايم. در گروه برنامهريزي شهري و منطقهيي سه پروژه پايان يافته، سه پروژه در بخش داخلي و بيش از چهار پروژه ملي در بخش كارفرمايي تصويب شده است.
وي ادامه داد: در سال گذشته 10 جلد كتاب تخصصي منتشر شده است و در گروه زبان و ادبيات فارسي نيز چهار طرح داخلي به اتمام رسيده و پنج طرح در دست اجرا است.
وي در پايان با اشاره به پروژه «پيامهاي جهاني ادبيات فارسي» اظهار كرد: آموزههاي غني و انديشههاي انسان شناسانه بسيار مهمي در گنجينههاي ادبيات فارسي به وديعه گذاشته شده كه پاسخگوي بخش مهمي از دغدغهها و چالشهاي تهديد كننده امروز بشريت است كه پس از بيست سال مطالعات مقدماتي با تصويب دفتر مركزي بررسي شوراي نهايي طرحهاي جهاد دانشگاهي در دست اجرا قرار گرفته است.
٠٩:١٤ ٠٤/٠٦/١٣٨٥