نشست علمي – تخصصي “ نابرابريهاي اجتماعي و سلامت ” برگزارشد
سومين نشست علمي – تخصصي “ نابرابريهاي اجتماعي و سلامت ” از سوي جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي شهيد بهشتي برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی شهیدبهشتی،دكترمحمدرضا واعظ مهدوي استاد دانشگاه در این نشست که در پژوهشگاه علوم انساني و اجتماعي جهاد دانشگاهي برگزارشد در خصوص ارتباط نابرابريهاي اجتماعي و سلامت سخنرانی کرد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شاهد با اشاره به عدالت از ديدگاه حضرت امیر گفت: عدل در واقع همان قرار گرفتن هرچيز در جاي خودش است و جزو عوامل اصلي حيات انسانها و برقراري حكومت است.
دكتر واعظ مهدوي به توزیع نابرابر عدالت در جهان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر يك پنجم جمعيت جهان با كمتر از يك دلار در روز زندگي ميكنند، بيش از 10 ميليون كودك در اثر بيماري ميميرند و سالانه 500 هزار زن در موقع زايمان از دنيا ميروند كه اين امر نشان دهنده توزيع نابرابر عدالت در جهان است.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: فقر فقط به گرسنگي مربوط نمي شود بلكه دسترسي به خدمات بهداشتي، آموزش عمومي و ... همگي مسايل مهمي هستند.
وي افزود: ميزان مرگ و مير در بين مردان در كشورهاي در حال توسعه بيشتر از زنان است و اين در حاليست كه كشورهاي ثروتمند و توسعه يافته با مصرف زياد غذا از بيماريهايي همچون افزايش وزن و ميزان كلسترول رنج مي برند.
وي با اشاره به ميزان مرگ و مير در كشورهاي در حال توسعه،تصريح كرد: متاسفانه يكي از علل افزايش مرگ و مير در كشورهاي در حال توسعه رفتارهاي جنسي غير ايمن و مصرف الكل و دخانيات است كه باعث بروز بيماريهاي جديد شده است.
دكتر واعظ مهدوي افزود: كم وزني، آب و فاضلاب، بهداشت فردي ناسالم، كمبود روي و ... از عوامل موثر مرگ و مير در كشورهاي كمتر توسعه يافته است.
وي ادامه داد: وضعيت مرگ و مير با توسعه يافتگي و درآمد كشورها مرتبط نيست بلكه بسياري از كشورها با درآمد بالا وضعيت بهداشتي نامناسبي داشته و ميزان مرگ و مير در آنها بالاست. وی افزود: كشورهايي كه فاصله طبقاتي را كم كرده و برابري و عدالت اجتماعي را افزايش داده اند وضعيت سلامتي بهتري دارند.
دکتر مهدوی در ادامه به بیان شاخص نابرابریها در ایران پرداخت و گفت :كشور ما پس از پيروزي انقلاب از لحاظ توزيع درآمد در حد خوبي قرار گرفته و از آنجا که در آغاز انقلاب بر توسعه انساني و عدالت اجتماعي تاكيد شده است جمعيت زير خط فقر از 47 درصد در سال 1357 به 9 درصد در حال حاضر رسيده است.
وي به سرمايه گذاري وسيع در آموزش و پرورش،جهاد سازندگي و بهداشت و رشد شاخصهاي انساني اشاره کرد و افزود : كاهش فاصله شهرها و روستاها در ايران باعث كاهش ميزان مرگ و مير و افزايش اميد به زندگي شده است.
دكتر واعظ مهدوي به كاهش مرگ و مير در كودكان زير 5 سال اشاره كرد و افزود : از سال 1349 تا 1379 ما شاهد كاهش چشمگيري در مرگ و مير كودكان زير 5 سال بوده ايم و اين در حاليست كه ميزان مرگ و مير نوزادان تا يك ماهگي بهبود نيافته كه اين امر ناشي از ازدواجهاي فاميلي و اختلالات ژنتيك بوده است.
گفتنی است، این نشست علمی - تخصصی به همت اتاق فکر سلامت جهاددانشگاهی واحد علوم پزشکی شهیدبهشتی و با همکاری جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی ایران و پژوهشگاه علوم انسانی و اجتماعی جهاددانشگاهی برگزار شد.ح/الف
١٣:٥٤ ٠٤/٠٦/١٣٨٥