دستاوردي ديگر از پژوهشگران «رويان»؛
نخستين گوسفند حاصل از لقاح خارج رحمي و بلوغ آزمايشگاهي تخمك در ايران متولد شد
ساعت 9 شب شنبه اول مهر ماه، اولين بره حاصل از باروري خارج رحمي (IVF) و بلوغ آزمايشگاهي تخمك (IVM) در كشور با عمل سزارين به دنيا آمد.
به گزارش سرويس «فنآوري» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، تا قبل از انجام اين پروژه توسط محققان پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي از روش باروري آزمايشگاهي براي باردار كردن دامها استفاده نشده بود و تلقيح مصنوعي در دامها به سبك سنتي انجام ميشد.
دكتر حسين ايماني، همكار هيات علمي پژوهشكده رويان در اين زمينه گفت: در اين روش تخمكهاي نابالغ گوسفند نژاد فشم تهران با روش آزمايشگاهي بالغ شد، سپس تخمكهاي بالغ شده با اسپرم گوسفند نژاد مرينوس استراليايي مجاوزسازي شد.
جنينهاي حاصال از اين روش پس از هفت روز در مرحله بلاستوسيت به تعداد 203 جنين به گوسفند ميزبان منتقل شد.
دكتر ايماني اضافه كرد: اين فنآوري در راستاي فنآوري شبيه سازي، ساخت موجودات تراريخته و توليدات حاصل از آنها، اصلاح نژاد به روش نوين و مطالعات بين نژادي ميباشد.
دكتر دانش زاده، دامپزشك و عضو هيات علمي پژوهشكده رويان نيز در اين زمينه گفت: انتقال جنين در گوسفند به صورت لاپاراتومي يا جراحي شكم انجام ميشود.
تخمكهاي نابالغ از تخمدانهاي گوسفندان ذبح شده دريافت شده بود. تخمدانهاي پستانداران پس از تولد حاوي تعداد بي شماري تخمك نابالغ است كه با روش بلوغ آزمايشگاهي ميتوان آنها را به بلوغ رسانيد و براي لقاح آماده كرد.
وي تصريح كرد: گوسفند ميزبان از نژاد شال كه به دو قلو زايي معروف است انتخاب شد و به صورت دو قلو حامله شد كه متاسفانه يكي از دو بره به دنيا آمده از دست رفت اما دومي سالم ميباشد.
گفتني است، اين طرح با حمايت سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران در قالب SBDC اجرا شده است.
به گزارش ايسنا، پژوهشگران پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي در حال حاضر در ادامه پژوهش هاي شبيهسازي در انتظار تولد دومين گوسفند شبيه سازي شده در ايران هستند.ح/الف
٢٣:٢٠ ٠٣/٠٧/١٣٨٥