رييس پايگاه تحقيقاتي اصفهان پژوهشكده«رويان»:
وضعيت بره شبيهسازي شده خوب است
«كلونينگ درماني»بيماران قطع نخاع درادامه طرح شبيهسازي درپژوهشكده اجرا ميشود
حال عمومي دومين گوسفند شبيهسازي شده در ايران كه ساعت 30 دقيقه بامداد روز شنبه
هشتم مهرماه از طريق عمل سزارين در پايگاه تحقيقاتي اصفهان پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي به دنيا آمده، مطلوب است و بره متولد شده از طريق لوله تغذيه ميكند.
به گزارش خبرنگار «فنآوري» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، اين بره شبيه سازيشده هماننده بره قبلي كه روز چهارشنبه يازدهم مرداد ماه سال جاري در پايگاه تحقيقاتي پژوهشكده «رويان» در اصفهان متولد شد و به دليل عوارض زايمان پس از چند دقيقه از دنيا رفت از نژاد افشاري است.
دكتر محمد حسين نصر اصفهاني، رييس پايگاه تحقيقاتي پژوهشكده «رويان» در اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ايسنا با اشاره به اين كه حال عمومي بره متولد شده رو به بهتر شدن بوده و اميد زيادي به زنده ماندن آن وجود دارد، خاطرنشان كرد: در پايگاه تحقيقاتي اصفهان پژوهشكده «رويان»، 30 مورد انتقال جنين گوسفند شبيهسازي شده انجام شد كه به سه حاملگي منجر شد كه يكي از آنها در شامگاه يازدهم مرداد ماه متولد شد كه دقايقي بعد از تولد به دليل نارسايي جفتي از دنيا رفت و دومين آنها امروز (بامداد شنبه) به دنيا آمد و سومي كه بايد بعد از آنها به دنيا ميآمد در 90 روزگي سقط شد.
وي با اشاره به اين كه جمهوري اسلامي ايران به عنوان نخستين كشور خاورميانه به فنآوري شبيهسازي دست يافته است درباره نحوه همانندسازي بره شبيهسازي شده گفت: بدين منظور ابتدا گوسفندي را به عنوان سند انتخاب كرده و نمونهاي از پوست لاله گوش گوسفند جدا كرده و سلولهاي فيبروبلاست آن را تكثير و نگهداري ميكنند و از طرف ديگر تخمدان گوسفنداني را كه در كشتارگاه ذبح ميشوند جمع آوري كرده و به آزمايشگاه منتقل ميكنند و در آنجا تخمكهاي نابالغ از تخمدانها جدا شده و در محيط آزمايشگاه بالغ شده و سپس هسته اين تخمكها توسط سوزنهاي بسيار ريز خارج شده و هسته سلول فيبروبلاست گرفته شده از بافت گوش گوسفند سند به جاي آن جايگزين ميشود.
دكتر نصر اصفهاني خاطر نشان كرد: در ادامه با تحريكات الكتريكي و شيميايي رشد تخمك بازسازي شده آغاز شده و بين 7 تا 9 روز بعد جنين به رحم گوسفندي كه بدين منظور آماده شده منتقل ميشود و پس از 30 روز سونوگرافي انجام ميشود و در صورتي كه جنين به حاملگي منجر شده باشد گوسفند تحت مراقبت قرار ميگيرد.
رييس پايگاه تحقيقاتي اصفهان پژوهشكده رويان درباره روند پروژه شبيه سازي در پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي گفت: برنامه ما، ادغام پروژه شبيه سازي با پروژه سلولهاي بنيادي با هدف استفاده در بيماران قطع نخاع است.
وي در گفتوگو با ايسنا تصريح كرد: در اين طرح كه به «شبيه سازي درماني» موسوم است كه از جنينهاي اوليه شبيه سازي شده (بلاستوسيت هفت روزه) سلولهاي بنيادي توليد كرده و آنها را به سلولهاي عصبي تمايز داده و به بيماران قطع نخاعي انتقال ميدهيم. در كلونينگ درماني، هدف توليد موجود هماهنگ سازي شده نيست بلكه توليد سلولهايي با توانايي توليد عصب يا ساير سلولهاي تمايز يافته مشابه خود فرد است كه مشكلات و عوارض پيوند را ايجاد نميكند.
دكتر نصر اصفهاني خاطر نشان كرد: «شبيه سازي درماني» يكي از آرزوهاي زندهياد دكتر كاظمي آشتياني- رييس فقيد پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي - بود كه هنوز هم در دنيا به مرحله علمي نرسيده به جز موردي كه در كره جنوبي گزارش شد و بعد تكذيب شد كه اميدواريم با عنايت خداوند بزرگ و توانمندي نيروهاي جوان كشورمان بتوانيم به اين هدف دست پيدا كنيم.ح/الف
١٨:٠٦ ٠٨/٠٧/١٣٨٥