رييس مرکز اطلاعات علمي جهاد دانشگاهي:
بانكهاي اطلاعات علمي، توليدات علمي را افزايش ميدهد
رييس مركز اطلاعات علمي جهاددانشگاهي، گفت: بانكهاي اطلاعات علمي ، نقش ويژه اي در افزايش كمي و كيفي توليدات علمي ايفا مي كنند.
دكتر محمد صادق حاجي تاروردي،در گفت و گو با خبرنگار ايلنا، با اشاره به سير تحول در اطلاع رساني و فناوري اطلاعات، از انتقال سينه به سينه تا عصر اينترنت ، افزود: با افزايش توليد اطلاعات ، سرعت و سهولت در استفاده از اطلاعات مختلف اهميت بيشتري پيدا كرده و به اين دليل به مرور محل هاي انباشت و نگهداري اطلاعات مثل كتابخانه ها با شيوه هاي سنتي نيز ناكارآمد شده و بانك هاي اطلاعاتي در زمينه هاي تخصصي موضوعيت يافتند.
رييس پايگاه اطلاعات علمي SID جهاد دانشگاهي،ادامه داد:روز آمدي و جامعيت دو ويژگي اساسي بانكهاي اطلاعات علمي معتبر است و رسيدن به اين اهداف با همكاري جمعي جامعه علمي كشور ميسر ميشود كه خوشبختانه پايگاه اطلاعات علمي جهاد دانشگاهي روز به روز از اين همكاري بيشتر بهرهمند مي شود.
دكتر تاروردي،به نقش بانكهاي اطلاعات علمي در توسعه علمي پرداخت و اظهارداشت:در بخش توليد علم ، امروزه اطلاعرساني علمي از جايگاه ويژه اي برخوردار است ، زيرا حجم اطلاعات و امكان جستجو و روزآمدي كه در بانكهاي اطلاعات علمي معتبر وجود دارد به هيچ وجه با ساير منابع اطلاعاتي مثل كتابخانهها قابل مقايسه نيست. ضمن اين كه در اين پايگاهها، اطلاعات مورد پردازش نيز قرار مي گيرند كه نتايج آن براي پژوهشگران در توليد علم كارايي دارد.
رييس پايگاه SID ، با اشاره به راهاندازي اين پايگاه از سوي جهاد دانشگاهي و فعاليت دو ساله آن ، گفت: وقتي ميخواهيم كاري انجام دهيم، قاعدتاً بايد ببينيم در اين حوزه قبلاً چه كارهايي انجام شده تا از تكرار آن پرهيز كنيم و گامهايي رو به جلو در اين زمينه برداريم. در حوزه اطلاع رساني علمي هم اين قاعده وجود دارد و ما سعي كردهايم ضمن جمع آوري اطلاعات پيشين ، با جامعيت و روز آمدي بييشتر و امكان پردازش اطلاعات، در خدمت جامعه علمي كشور باشيم.
دكتر تاروردي ، با اشاره به اصول استانداردي كه در علم سنجي و گزارشات استنادي وجود دارد، نشريات نمايه شده در پايگاه SID را براساس اين اصول، فقط نشريات علمي پژوهشي داراي مجوز از وزارت علوم و وزارت بهداشت دانست و تصريح كرد: نشريات با كسب مجوز از اين دو وزارتخانه داراي رتبه علمي پژوهشي مي شوند ، اما در ادامه رتبهبندي اين نشريات به اصولي علمي احتياج دارد كه با روش هاي علم سنجي امكان پذيراست كه در پايگاه SID به اين موضوع به طور خاص پرداخته ميشود.
وي ، در تبيين بيشتر علم سنجي، افزود:در SID،نشريات علمي پژوهشي و مقالات آنها را براساس تعداد استناداتي كه به آنها در ساير نشريات علمي پژوهشي شده ، مورد ارزيابي و مقايسه قرار ميگيرند. اين شاخص كه در دنيا با عنوان "IMPACT FACTOR" شناخته مي شود، امكان رتبه بندي و ارزيابي اين نشريات را براي پژوهشگران فراهم ميكند.
دكتر تاروردي ، اين سرويس را براي ايجاد رقابت علمي در كشور ضروري دانست و خاطرنشان كرد: اگر در جايي مثل SID ، مشابه پايگاه جهاني ISI ، اين كار به صورت مستمر و علمي انجام شود ، رقابت علمي در كشور بين نشريات علمي پژوهشي شكل ميگيرد كه به مرور به افزايش كمي و كيفي توليدات علمي منجر ميشود.
دكتر تاروردي،تاكيد كرد: رقابت علمي به توليدات علمي سرعت و كارايي بيشتر ميبخشد و جهت صحيحتري به آنها ميدهد تا توسعه علمي كشور و نهضت نرم افزاري شتاب بيشتري گيرد.
گفتني است ؛ پايگاه اطلاعات علمي جهاد دانشگاهي به آدرس WWW.SID.IR بدون هزينه در دسترس همگان است.ح/الف
١٤:٣٢ ٠٧/٠٨/١٣٨٥