٠٩:٥٠ ٠٤/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
از سوي جهاددانشگاهي؛
دومين كنگره سراسري سرطان پستان برگزار شد

دومين كنگره سراسري سرطان پستان با همت مركز تحقيقات بيماري‌هاي پستان جهاد دانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران 18 و19 آبان ماه در بيمارستان امام خميني(ره)برگزار شد.
دكتر "نسرين السادات علوي" دبير اجرايي اين كنگره در گفت و گو با خبرنگاران گفت: دومين كنگره سراسري سرطان پستان با هدف ارايه آخرين دستاوردهاي علمي داخلي و خارجي مرتبط با اين رشته برگزار شده است.
وي افزود:در اين كنگره دو روزه موضوع سرطان پستان با حضور پزشكان و متخصص‌هاي رشته‌هاي مختلف كه به نحوي در روند تشخيص و درمان اين بيماري نقش دارند مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
علوي افزود:در اين كنگره دو روزه وضعيت واقعي سرطان پستان در ايران، ارزيابي عوامل خطر در اين بيماري، روشهاي بيماريابي و تشخيص زودرس، جنبه هاي مولكولي و ژنتيك سرطان پستان و روش‌هاي تشخيصي آن بررسي شد.
به گفته وي راديوتراپي حين عمل، درمان موضعي و سيستميك سرطان پستان، پيگيري و بهبود كيفيت زندگي بيماران پس از درمان از ديگر موضوعات مهم مورد بحث در دومين كنگره سراسري سرطان پستان بود.
وي يادآور شد:اين كنگره در سه بخش تئوري شامل ارايه سخنراني هاي علمي، ارايه مقالات تحقيقاتي و پانل‌هاي تخصصي برگزار شد كه از ميان حدود ‪ ۱۴۰‬مقاله ارسالي به دبيرخانه كنگره تعداد ‪ ۱۴‬مقاله براي سخنراني و ‪ ۶۰‬مقاله هم براي ارايه بصورت پوستر پذيرفته شد.
دكتر علوي خاطر نشان كرد:در اين كنگره چهار كارگاه آموزشي شامل روش خواندن و تفسير ماموگرافي، بيوپسي غده‌هاي لنفاوي نگهبان، راديولوژي مداخله‌اي در بيماري‌هاي پستان و بررسي نمونه‌هاي سلولي سرطان پستان برگزار شد،ضمن اينكه اين كنگره از هشت امتياز بازآموزي براي متخصصين زنان و زايمان، راديوتراپي، جراحي عمومي، راديولوژي، ژنتيك و متخصصين پزشكي هسته‌اي و چهار امتياز بازآموزي براي پزشكان عمومي، روان پزشكان، اپيوميولوژي و پزشكي اجتماعي برخوردار بود.
دبير علمي دومين كنگره سراسري سرطان پستان نيز طي سخناني در حاشيه برپايي اين كنگره اظهار داشت: سرطان پستان شايعترين نوع سرطان در زنان و همچنين اولين علت مرگ و مير و ناتواني در آنها به شمار مي‌رود.
دكتر "احمد كاوياني" در اين باره افزود:بطور كلي اين بيماري بيشترين علت مرگ و مير در كل جمعيت بعد از بيماري‌هاي قلبي و تصادفات ناشي از سرطان ها است و درميان انواع سرطان نيز مهمترين علت مرگ و مير در جمعيت زنان است.
دكتر كاوياني با اشاره به شيوع بالاي سرطان پستان گفت :بطور كلي از هر ‪ ۸‬تا‪ ۱۲‬زن يك نفر در طول عمر خود به سرطان پستان مبتلا خواهد شد كه آماري بسيار بالاست و با توجه به اينكه زنان محور سلامت خانواده و اجتماع را تشكيل مي‌دهند پرداختن به اين موضوع از اهميت بسيار بالايي برخوردار است.
وي گفت: هر چند اين بيماري از شيوع بسيار بالايي برخوردار است اما نكته مهم در خصوص اين بيماري تشخيص زودهنگام و به موقع است كه مهمترين عامل در درمان آن به شمار مي‌رود.چنانچه درمان اين نوع از سرطان در مراحل اوليه يعني زماني كه توده زير يك سانتي متر است انجام گيرد درمان آن تا ‪ ۹۰‬درصد موفقيت آميز است.
دكتر كاوياني يادآور شد: سابقه خانوادگي يكي از عوامل خطرساز در ابتلا به سرطان سينه است اما در عين حال ‪ ۸۰‬درصد مبتلايان به سرطان سينه فاقد سابقه خانوادگي هستند كه بر اين اساس همه زنان استعداد ابتلا را دارند و بايد مراقبت‌ها و آزمايش‌هاي تشخيصي را انجام دهند.
به گفته وي "تمام زنان بايد به اين نكته مهم توجه داشته باشند كه در معرض ابتلا به اين بيماري قرار دارند و نياز است اطلاعات و آگاهي خود را براي تشخيص زودهنگام و درمان آن بالا ببرند و از سن حدود ‪ ۳۵‬سالگي نسبت به انجام ماموگرافي اقدام كنند".
وي افزود: زنان در گروه سني ‪ ۴۰‬تا‪ ۵۰‬سال بايد هر سه سال يكبار و در سنين ‪ ۵۰‬تا‪ ۶۰‬سالگي هر سال ماموگرافي را انجام دهند.
دكتر كاوياني گفت: يكي از اصول و نكات مهم در خصوص اين بيماري آن است كه با توجه به اينكه در تمامي جوامع سرطان پستان شيوع نسبتا زيادي دارد، بايد به صورت چند جانبه و از ديدگاه تخصص‌هاي مختلف پزشكي مورد توجه قرار گيرد.
وي افزود: اين رويكرد يعني حضور تخصص‌هاي مختلف براي درمان يك بيماري خاص به نحوي به ايجاد كلينيك‌هاي الحاقي كمك مي‌كند كه در آن يك بيمار مي‌تواند همزمان با چند پزشك در تماس باشد.
دكتر كاوياني در خصوص ضرورت غربالگري سرطان پستان تصريح كرد: در بسياري از مواقع غربالگري سرطان سينه اين واقعيت را نشان مي‌دهد كه بسياري از زنان به ظاهر سالم گرفتار اين بيماري بوده‌اند كه تشخيص زودهنگام آن نقش بسيار موثري در درمان آن داشته است.
در مراسم افتتاحيه اين كنگره نيز دكتر محمدعلي محققي رييس انستيتو كانسر ايران و معاون آموزشي دانشگاه علوم پزشكي تهران با اعلام اين كه نظام سلامت مسؤوليت خطيري در قبال درمان بيماري سرطان دارد، اين بيماري را عمدتا يك بيماري دوران كهنسالي دانست و تاكيد كرد:‌عمده‌ترين عامل تاثير گذار بر روند شيوع يك بيماري در جامعه تركيب سني جمعيت است. از اين‌رو مهمترين پديده‌اي كه در حال حاضر سلامت جامعه را تهديد مي‌كند پديده مسن شدن جمعيت كشور است به طوري كه جمعيت افراد بالاي 60 سال با بيش از 5/2 برابر افزايش نسبت به سرشماري سال 1375 از 4 به 10 درصد افزايش پيدا كرده است.
وي افزود: بر اين اساس موت جمعيتي قاعده هرم سني را به شدت تحت تاثير قرار داده و در حال حاضر به سرعت به منطقه رايج بروز بيماري سرطان پستان در زنان يعني 40 سالگي به بعد مي‌رسد و اگرچه جمعيت ايران هنوز نسبت به بسياري از كشورها كمترين ميزان ابتلا به سرطان را به خود اختصاص داده است اما به دلايلي از جمله عوامل طبيعي بيماري سرطان در آينده نزديك يكي از زمينه‌هاي اصلي اختلال سلامتي در جامعه خواهد بود.
كاهش مرگ و مير و عوارض بيماري، اهداف اصلي برنامه‌هاي كنترل سرطان، انجام معاينات دوره‌اي در پيشگيري و جلوگيري از پيشرفت سرطان پستان در زنان كه به نقص عضو منجر مي‌شود مؤثر است
معاون آموزشي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در ادامه با اشاره به اين كه پيشرفت‌هاي مهمي در عرصه پيشگيري از سرطان زنان، تشخيص زودرس، درمان مؤثر و بازتواني بيماران پس از درمان در كشور صورت گرفته است، اهميت كنترل اين نوع سرطان را در مختل كردن سلامت زنان به عنوان محور و كانون اصلي اجتماع بر شمرد و گفت: اين بيماري با تحت تاثير قرار دادن سلامت زنان در حقيقت سلامت طيف وسيعي از افراد جامعه را تهديد مي‌كند. از اين‌رو كنترل آن مستلزم اجراي برنامه‌هاي علمي، معتبر و جامع است زيرا به توصيه سازمان جهاني بهداشت (WHO) برنامه ريزي‌هاي علمي ملي مؤثرترين راهبرد در جهت كنترل بيماري سرطان است.
وي اجراي يك برنامه ملي براي كنترل سرطان زنان در ايران را منوط به همت همه مسؤولان امر درمان اعم از وزارت بهداشت، دانشگاه‌هاي علوم پزشكي و مراكز تحقيقاتي است و با تاكيد بر اين كه در برنامه‌هاي ملي كنترل سرطان هدف اصلي كاهش مرگ و مير از بيماري است، افزود: لازمه تامين اين هدف برخورداري از برنامه‌هاي معتبر آماري يعني ثبت سرطان است كه روند رشد اين بيماري را نشان دهد.
دكتر محققي دومين هدف از برنامه ملي كنترل سرطان را كاهش عوارض و ناهنجاريهاي ناشي از بيماري خواند و با اشاره به اهميت اين موضوع در مورد سرطان زنان به ويژه اگر باعث نقص عضو شود، سومين هدف كلان از اين برنامه ملي را كاهش درد بيماري برشمرد و اظهار كرد: اگر زنان از عوارض و درد ناشي از سرطان پستان به طور كامل آگاهي يابند، انجام معاينات دوره‌اي در جهت پيشگيري از اين بيماري را به طور حتم در برنامه زندگي خود قرار خواهند داد.
رييس انستيتو كانسر ايران، ارتقاء كيفيت زندگي را از ديگر اهداف مهم برنامه ملي كنترل سرطان دانست و تصريح كرد: در بسياري از بخش‌هاي نظام سلامت از تامين كيفيت مطلوب زندگي براي بيماران مبتلا به سرطان غفلت مي‌شود. اين در حاليست كه تامين امكانات آسايشي بيماران بسيار آسان و كم هزينه است.
وي در مورد سرطان زنان رسالت مهم تيم درماني را نه تنها يك روش استاندارد درماني بلكه تامين كيفيت مطلوب زندگي بر اساس روشهاي معتبر و امكانات موجود عنوان و بيان كرد: ‌در حال حاضر، كمترين موضوعي كه در نظام سلامت به آن توجه مي‌شود درمان و حمايت‌هاي مراقبتي از بيماران است و با توجه به طيف وسيع بيماران و عوارض بسيار سرطان زنان ضروريست كه حمايت همه جانبه از بيماران هم در دستور كار نهادهاي وابسته به دولت و هم مورد توجه نهادهاي مردمي و مراكز حمايتي و مراقبتي قرار بگيرد.
معاون آموزشي دانشگاه علوم پزشكي تهران همچنين بر متحول شدن روشهاي اجرايي مراكز تحقيقاتي و دانشگاهي تاكيد كرد و با بيان اين كه ترسيم نقشه جامع علمي كشور در خصوص بيماري سرطان به ويژه سرطان زنان بر عهده متخصصان و صاحبنظران اين رشته است، گفت: جامعه علمي كشور بايد با به روز كردن اطلاعات موجود در زمينه تشخيص و درمان اين بيماري به يك جايگاه شايسته بين‌المللي دست پيدا كنند و لازمه اين امر انجام تحقيقات كاربردي و اجرايي در مدت باقيمانده از برنامه پنج ساله چهارم است.
دكتر محققي با اشاره به اين كه منابع كشور در بخش سلامت محدود و هزينه‌هاي درمان سرطان سرسام آور است يكي از بزرگترين معضلات موجود در اين حيطه را تامين داروهاي شيمي درماني خواند و اظهار كرد: بسياري از فرمول‌هاي درماني از روش‌هاي درمان استاندارد محسوب نمي‌شوند و تنها يك بار هزينه‌اي براي بيماران در پي دارند. از اين رو الزاميست درمان سرطان زنان بر اساس پروتكل‌هاي معتبر درماني مجامع علمي صورت گيرد. در غير اين صورت بي نظمي در بخش‌ داروهاي شيمي درماني به نفع بيماران نيست و بايد در برنامه‌هاي علمي به اين موضوع پرداخته شود.
ر
ييس انستيتو كانسر ايران در پايان مصرف منطقي دارو را شيوه درماني معتبر اعلام شده از سوي WHO دانست و بيان كرد: كشورهاي غربي بسيار حساب‌گرانه از اين شيوه استفاده مي‌كنند. در ايران نيز منابع موجود بايد در صحيح‌ترين شيوه به طيف وسيعي از بيماران اختصاص داده شود.ح/الف

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

١٦:٣٧ ٢٠/٠٨/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد