٠٩:٣٨ ٠٤/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
نشست علمی- تخصصی "سلامت اجتماعی در ایران" برگزار شد

چهارمین نشست علمی- تخصصی اتاق فکر سلامت با عنوان" سلامت اجتماعی در ایران" با سخنرانی دکتر حسن رفیعی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی شهید بهشتی، در این نشست، که با حضور صاحبنظران و کارشناسان  حوزه سلامت و علوم اجتماعی برگزار شد، دکتر حسن رفیعی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به ارائه گزارشی از یک پژوهش در خصوص مفهوم سلامت اجتماعی در ایران از دیدگاه متخصصان ایرانی طی سالهای 1384-1382 پرداخت.
وی ابتدا ضمن تبيين زمینه های نظری و چارچوب های مفهومی سلامت اجتماعی، به پیشینه مفهوم سلامت اشاره کرد و گفت: "تعریف سازمان جهانی بهداشت از سلامت (1948) (احساس کامل خوب بودن جسمی، روانی و اجتماعی و نه نبود بیماری یا ضعف) دارای پیشینه تاریخی بوده است. زمانی مسأله بقا، مسأله اصلی آدمی بود ولی با گذشت زمان و توانمندی در علوم مختلف، نبود بیماری معادل سلامت قرار گرفت. اما با پیشرفتهای شگرف در دو قرن اخیر، که موجب کنترل و ریشهکنی بسیاری از بیماریها شد، انسان چیزی بیش از نبود بیماری را، از سلامت طلب کرد و آن، آسایش جسمی، روانی و اجتماعی بود. به عبارت دیگر در تعریف سازمان جهانی بهداشت علاوه بر وجوه منفی، وجوه مثبت سلامت نیز مد نظر قرار گرفته است."
وی در ادامه به بررسی مفهوم سلامت اجتماعی پرداخت و در رابطه با سه شيوه برداشت از این مفهوم گفت:در يك مفهوم سلامت اجتماعی به مفهوم حضور فرد در جامعه میباشد نظیر روابط اعتمادآمیز، میزان مشارکت در سرنوشت اجتماعی،تلقی دوم به ویژگیهای جامعه سالم اشاره میکند. بدین معنی که هر جامعه با کدام ویژگیها موجب انسانهای سالم میشود، تلقی سوم که قابل پذیرش برای این پژوهش بوده سلامت اجتماعی را، مترادف با توسعه یا رفاه اجتماعی قرار میدهد که البته واضح است با توجه به شرایط اجتماعی جوامع گوناگون متفاوت خواهد بود."
وي در مورد نگرش یا طرز تلقی سوم از سلامت اجتماعی توضیحات بیشتری را ارائه داد و گفت: "با توجه به وضعیت اجتماعی هر جامعه، سلامت اجتماعی آن متفاوت خواهد بود." او در این رابطه به پروژه جامعه سالم Healthy Community در کانادا و یا روستای سالم Healthy Village سازمان جهانی بهداشت- دفتر مدیترانه شرقی EMRO به عنوان نمونه اشاره میکند که شاخصهای متفاوتی را برای سلامت اجتماعی منطقه خاص خود پیشنهاد مي نمايد.
رفيعي در ادامه در رابطه با ویژگیهای جامعه سالم اظهار داشت:"جامعه سالم جامعه ای است که کسی در آن زیر خط فقر مطلق نباشد، خشونت وجود نداشته باشد و رشد جمعیت کنترل شده باشد."
وی افزود: "ویژگیهای دیگری نیز به ترتیب پس از سه ویژگی فوق اولویتبندی شده اند که در مرحله دوم 8 ویژگی و در مرحله سوم به 16 ویژگی رسیده است."
دکتر رفیعی پیشنهاداتي را به منظور کاربردی کردن و استفاده بهینه از پژوهش را ارايه داد كه از آن جمله مي توان به پیمایش نظرات مردم ،گردآوري اطلاعات در خصوص فقر، خشونت و جمعیت و... اشاره كرد.
لازم به ذکر است، چهارمین نشست علمی- تخصصی اتاق فکر سلامت با همکاری دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و دفتر ارتباطات و آموزش سلامت وزارت بهداشت برگزار شد.ح/الف

٠٩:٢٢ ٢٨/٠٨/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد