عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس:
پيشرفت ايران در سلولهاي بنيادي مديون تلاشهاي دكتر كاظمي است
عضو هيات علمي گروه ژنتيك دانشگاه تربيت مدرس اظهار داشت: مرحوم دكتر كاظمي با فراهم كردن بسترهاي توسعه هدفمند تحقيقات سلولهاي بنيادي و دستاوردهاي حاصل شده در پژوهشكده «رويان» به جامعه علمي كشور اعتماد به نفس و خودباوري بخشيد.
دكتر جواد مولي در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با ابراز تاسف از درگذشت مرحوم دكتر سعيد كاظمي آشتياني - دانشمند جهادگر و رييس پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي - اظهار داشت: پيشرفتهاي حاصل شده در زمينه سلولهاي بنيادي در پژوهشكده «رويان» و كل كشور مديون تلاش و از خودگذشتگي دكتر كاظمي است كه با تمام وجود در اين راه مايه گذاشت.
وي با اشاره به دشواريهاي مديريت پروژههاي علمي خاطر نشان كرد: دكتر كاظمي توانست با مديريت توانمند خود، مجموعه علمي بزرگي چون «رويان» را از لحاظ علمي و اجرايي توسعه دهد.
دكتر مولي خاطرنشان كرد: دانش سلولهاي بنيادي از نظر تكنولوژي بسيار پيشرفته بوده و از جديدترين و كارآمدترين زمينههاي زايش در بيولوژي سلولي ــ مولكولي است كه براي پيشبرد تحقيقات در اين زمينه بايد ابتدا تكنيكها و مباني علمي لازم براي آن را فراهم كرد و اساسا ماهيت اين رشته به گونهاي است كه محققان نميتوانند راسا در اين زمينه كار كنند و بايد ابتدا بسترها و پايههاي مقدماتي لازم فراهم شود تا ديگران بتوانند كار را ادامه دهند. از اين لحاظ تلاشهاي دكتر كاظمي و پژوهشكده رويان در بسترسازي براي توسعه اين زمينه علمي در كشور بسيار حائز اهميت است.
عضو هيات علمي دانشكده علوم پايه دانشگاه تربيت مدرس در گفتوگو با ايسنا يكي ديگر از خدمات برجسته دكتر كاظمي را پايهگذاري و برگزاري جشنواره تحقيقاتي باروري و ناباروري «رويان» عنوان و تصريح كرد: اين جشنواره از جنبه بينالمللي اعتبار علمي بسيار بالايي دارد كه تا حد زيادي مرهون توان مديريتي و پتانسيل علمي بالاي مرحوم دكتر كاظمي آشتياني است.
دكتر مولي اضافه كرد: ويژگي برجسته ديگري كه در مرحوم دكتر كاظمي وجود داشت، روحيه انتقادپذيري وي بود به طوري كه خود من يكي، دو بار در خبرهايي كه منتشر ميشد مايل نبودم تا اين حد در جامعه اميدواري به وجود بيايد و وقتي با آن مرحوم تماس گرفتم، با روي باز اين انتقاد را پذيرفت و طوري نبود كه با توجه به مقام و موقعيتي كه داشت ناراحت شود يا طفره برود.
مرحوم دكتر كاظمي با وجود پيشرفتها و موقعيتي كه داشت واقعا روحيه انتقاد پذيري داشت و با روي گشاده پذيراي انتقادات و نظرات ديگران بود و از اين كه فعاليتهاي پژوهشكده محك بخورد استقبال ميكرد و بسيار تلاش ميكرد كه اگر به موردي برخورديم به آنها بگوييم.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس در ادامه با اشاره به اين كه اهميت و سطح علمي مورد نياز براي دستيابي به توانمندي بهرهگيري از سلولهاي بنيادي در عرصه زيستشناسي همانند اهميت فنآوري هستهيي در دانش فيزيك بوده و دستيابي متخصصان ايراني به اين توانمندي با توجه به سطح عمومي تحقيقات در كشورمان، گام بزرگي بود كه به پژوهشگران جوان ايراني خودباوري بخشيده است، اظهار داشت: ويژگي اساسي سلولهاي بنيادي امكان تمايز آنها به ساير سلولها از جمله سلولهاي قلب، مغز و نخاع است كه در صورت آسيب ديدن در اثر بيماري، قابل ترميم نيستند؛ سلولهاي بنيادي با توجه به اين ويژگي منحصر به فرد ميتوانند به عنوان مخزني براي توليد سلولهاي ماهيچه قلب، مغز و نخاع استفاده شوند.
دكتر مولي در پايان با تاكيد بر توانمندي علمي بالاي همكاران پژوهشگر دكتر كاظمي آشتياني در پژوهشكده «رويان» ابراز اميدواري كرد كه با فقدان آن مرحوم، روند رو به رشد فعاليتهاي علمي در اين پژوهشكده دچار كوچكترين وقفه و تغييري نشده و اهداف بلندمدت ترسيم شده توسط وي با جديت توسط همكارانش دنبال شود.م/د
١٤:٣٩ ١٧/١٠/١٣٨٤