١٧:٢٣ ٠٢/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
در انتظار نخستين حيوان شبيه‌سازي شده خاورميانه ...
بيستمين انتقال جنين شبيه سازي شده گوسفند در پژوهشكده«رويان»انجام شد

عضو هيات علمي پژوهشكده «رويان» با اشاره به انجام موفقيت‌آميز بيستمين انتقال جنين شبيه سازي شده گوسفند در راستاي طرح شبيه‌سازي در اين پژوهشكده، اعلام كرد: احتمال سقط جنين‌هاي شبيه‌سازي شده بيش از 93 درصد و پايداري جنين‌ها حدود سه تا پنج درصد است.
به گزارش خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر حسين ايماني، عضو هيات علمي پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي اين مطلب را پس از سونوگرافي 20 راس گوسفند حامل جنين‌هاي شبيه سازي شده، در محل پژوهشكده «رويان» عنوان كرد.
وي خاطرنشان كرد: با انتقال جنين شبيه سازي شده به گوسفندان پس از هر دوره خاص با توجه به برنامه زمان‌بندي شده براي اثبات حاملگي گوسفندان و وجود جنين مورد سونوگرافي قرار مي‌گيرند زيرا در موارد شبيه‌سازي، احتمال سقط جنين بسيار بالا است به طوري كه در دو ماه اول بارداري حدود 60 درصد و در دو ماه بعد از بارداري 20 تا 50 درصد و در نهايت شايد بيش از 92 تا 93 درصد باشد.
دكتر ايماني با اعلام اين كه نژاد گوسفند شبيه سازي شده از نوع «شال» مي‌باشد، افزود: محققان پژوهشكده «رويان» علاوه بر شبيه‌سازي گوسفند كه انتقال جنين‌هاي شبيه‌سازي شده آن از آخر شهريور ماه سال جاري آغاز شده، طرح شبيه‌سازي گاو را نيز در حال اجرا دارند كه انتقال جنين‌هاي شبيه‌سازي شده به طور مستمر ادامه دارد. وي با اشاره به اين كه طرح تاكنون حدود هشت كشور به توانايي شبيه‌سازي گوسفند دست يافته‌اند، تصريح كرد: براساس تجارب اين كشورها، درصد پايداري جنين‌ها بين سه تا پنج درصد عنوان كرد و ياد آور شد: در بيش از 92 الي 93 درصد سقط در آنها وجود دارد، هم اكنون در حدود هشت كشور عمل شبيه سازي را بر روي گوسفند انجام داده‌اند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، دكتر مهدي وژگاني، دانشيار بخش مامايي و بيماري‌هاي توليد مثل دانشكده دامپزشكي دانشگاه تهران نيز با اشاره به اين كه نتايج سونوگرافي انجام شده حاكي از سقط تعدادي از جنين‌هاي منتقل شده و ادامه حاملگي تعدادي از گوسفندهاي حامل جنين‌هاي شبيه‌سازي شده انتقالي است، خاطرنشان كرد: در حدود 30 تا 40 روز پس از انتقال جنين به رحم گوسفندها از طريق سونوگرافي مي‌توان آبستني آنها را تشخيص داد.
وي با اشاره به علت افزايش ميزان سقط در جنين‌هاي كلون شده(شبيه‌سازي شده) گفت: جنين‌ها به علت اختلالات كاري و سكولار، اختلالات قلبي و عروقي و يا اختلالات جفت كمتر مي توانند تا زمان زايش خود را حفظ كنند به همين علت ميزان سقط آنها بسيار زياد است.
دكتر وژگاني در پايان خاطر نشان كرد: گوسفندي كه عمل شبيه‌سازي در وي انجام شده تنها به عنوان يك گيرنده مي‌باشد و مشكلي براي آن پيش نخواهد آمد.
شبيه‌سازي و انتقال جنين‌ها بايد به طور دائم و مستمر انجام شود تا بتوانيم به نتيجه دلخواه از آبستني و زايش قابل توجهي از گوسفند‌ها برسيم؛ بنابراين به طور هفتگي به انتقال جنين‌هاي شبيه‌سازي شده به گوسفندان اقدام مي‌كنيم.
وي گفت: هم اكنون در دنيا از 100 انتقال صورت گرفته در برخي گزارشات يك يا سه مورد و در بهترين شرايط پنج مورد منجر به زايش شده كه جنين‌هاي متولد شده هم دچار نقص‌هايي بوده و بعضا در همان يكي، دو روز اول تلف شده‌اند.
دكتر وژگاني در پايان خاطر نشان كرد: هم اكنون آبستني در اين گوسفندان تا مراحلي با موفقيت ادامه داشته اما متاسفانه در يك يا دو مورد سقط كردند؛ به عنوان مثال كيسي كه 60 روزه آبستن بوده، در دهه هفتم دچار سقط شده است؛ البته چنانچه در يك مورد هم به مرحله زايش برسيم موفقيت بسيار بزرگي براي ما خواهد بود.
به گزارش ايسنا، با تلاش دانشمند جهادگر زنده‌ياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني - رييس فقيد پژوهشكده «رويان» - و همكارانش، جمهوري اسلامي ايران اينك به جمع معدود كشورهاي صاحب فن‌آوري «همانندسازي» (كلونينگ) حيوانات در جهان پيوسته است.
در حالي كه كمتر از دو ماه تا زمان پيش‌بيني شده براي تولد نخستين حيوانات شبيه‌سازي خاورميانه در پژوهشكده «رويان» باقي است، موفقيت دانشمندان ايراني در دستيابي به فن‌آوري همانندسازي (كلونينگ) حيوانات مورد توجه مجامع گسترده علمي و خبري جهان قرار گرفته است.
در پديده كلونينگ (شبيه‌سازي)، يك سلول غيرجنسي كه حاوي كروموزوم‌هاي كامل است در داخل يك سلول جنسي ماده كه هسته آن خارج شده است قرار داده شده و جنين توليد مي‌شود.
به اين منظور بايد ماده ژنتيكي سلول تخمك جنسي ماده را به طور كامل خارج كرده و از طرف ديگر سلول غير جنسي جاندار مورد نظر را كه داراي مشخصات ژنتيكي خاصي است در سلول جنسي ماده كه بدون هسته شده، وارد كنيم.
نكته قابل توجه در اين پروسه همزمان كردن سلول هسته اهداء شده و سلول جنسي ماده‌اي است كه هسته آن را خارج كرديم، به طوري كه اين دو سلول از جهت سيكل سلولي به هم نزديك شوند.
محققان پژوهشكده «رويان» در اين‎ طرح، سلول‎ غيرجنسي را ‎ از گوش‎ گوسفندي‎‎ كه‎‎ قرار است‎ شبيه‌سازي شود جدا كرده و هسته‎ اين‎‎ سلول را ‎ پس‎ از جداسازي‎ درون يك‎‎ سلول‎ جنسي ماده كه‎ هسته آن خارج شده بود،‎ قرار مي‌دهند و در نهايت سلول‌ها پس‎ از تكثير، به رحم گوسفند منتقل مي‌شوند.
دوره حاملگي گوسفندان حامل جنين‌هاي شبيه‌سازي شده همانند جنين‌هاي طبيعي، پنج ماه است.
گفتني است، زنده‌ياد دكتر كاظمي آشتياني با تاكيد بر اين كه دستيابي به فن‌آوري همانندسازي حيوانات به ويژه در زمينه تكثير حيوانات ترانس ژنيك (تراريخت) با صفات ويژه از اهميت خاصي برخوردار است، اين تكنيك را در زمينه پزشكي از جمله استفاده از حيوانات كلون شده در توليد آنتي‌بادي‌هاي انساني قابل استفاده عليه بيماري‌هاي مسري مفيد دانسته و هدف نهايي پژوهشگران «رويان» از شبيه‌سازي حيوانات را ايجاد يك زمينه تحقيقاتي جديد در كشور و فراهم كردن توان علمي كلونينگ درماني در ايران عنوان كرده بود.م/د

١٦:٢٨ ٠٥/١١/١٣٨٤
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد