«رويان» نقطه عطفي جديد در دانش سلولهاي بنيادي رقم زد
عضو هيات علمي پژوهشكده «رويان» خبر داد:
موفقيت پژوهشگران ايراني در كشف شناسه سطحي سلولهاي مزانشيمي
يك عضو هيات علمي پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي از موفقيت محققان اين پژوهشكده در معرفي شناسه سطحي موسوم به Thy1.2 خبر داد كه تنها در سطح بنياختههاي مزانشيمي يافت ميشود و براي اولين بار در دنيا توسط پژوهشكده «رويان» گزارش شده است. به گزارش سرويس فنآوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر اسلامي نژاد، عضو هيات علمي پژوهشكده رويان و مسوول اين پژوهش در اين زمينه گفت: با ارائه اين شناسه به دنيا اميد آن ميرود كه در آينده جداسازي اين سلولها نيز مانند بنياختههاي خونساز طي چند ساعت و به سادگي صورت گيرد. ساده و سريع شدن جداسازي اين سلولها مرحله مهمي در راه استفاده از آنها جهت درمان است.
سلولهاي بنيادي يا بنياختهها سلولهايي هستند كه داراي دو ويژگي قابليت تكثير و ماندگاري بسيار و قابليت تمايز به سلولهاي ديگر بدن مثل عصب، قلب، عضله و .... ميباشند.
اين قابليتها باعث شده است كه از آنها به عنوان انقلاب دوم پزشكي ياد ميكنند. تلاش دانشمندان بر اين است تا بتوانند توسط اين بنياختهها، سلولهاي از بين رفته در اثر بيماري را جايگزين كرده و بيماريهاي صعب العلاج و لاعلاج را درمان كنند.
مغز استخوان شامل دو نوع اساسي بنياخته است. نوع خونساز و نوع مزانشيمي، جدا كردن بنياختههاي خونساز از مغز استخوان نسبتا ساده و سريع است كه علت اين امر وجود ماركرهاي سطحي مختص اين سلولها است كه از آنها با نامهاي CD34 و CD133 ياد ميشود.
حضور اين شناسههاي سطحي باعث ميشود كه طي روندي سريع آنها را بتوان از مغز استخوان جدا كرد. چنين ماركرهاي سطحي در مورد بنياختههاي مزانشيمي تا كنون معرفي نشده بودند و سلولهاي بنيادي مزانشيمي توسط روش چسبندگي به ظروف جدا ميشوند كه بسيار سخت بوده و قريب به دو ماه طول ميكشد.
حاصل اين پژوهش به صورت مقاله علمي توسط مجله
Development, Growth and Differentiation پذيرش شده و به زودي به چاپ خواهد رسيد.ح/الف
١٤:٣١ ٢١/١٢/١٣٨٥