در نخستين همايش گراميداشت روز جهاني مالكيت فكري عنوان شد:
ايجاد بانك اطلاعاتي سرمايه هاي فكري كشور از جمله
برنامه هاي سازمان ثبت اسناد و املاك كشور است
همايش گراميداشت روز جهاني مالكيت فكري 8 ارديبهشت ماه باجمعي از اساتيد مسوولان، وكلاي دادگستري ، قضات و كارشناسان حقوقي در تالار علامه اميني دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي ، در اين همايش كه با همكاري سازمان ثبت اسناد و املاك كشور و جهاددانشگاهي واحد تهران برگزار شد مير شريفي معاون سازمان ثبت اسناد و املاك كشور در سخناني ضمن برشمردن نقش مالكيت فكري در ايجاد زمينه ابتكار و نوآوري در كشورها، توسعه فرهنگي و اجتماعي جوامع و گسترش تجارت بين المللي و انتقال تكنولوژي گفت : مالكيت فكري يكي از زير بنايي ترين مباحث كشورهاست كه با وجود پيشينه طولاني، قوانين مربوط به آن هنوز به عنوان موضوعي ويژه در كانون توجه دولتها قرار دارد.
معاون سازمان ثبت اسناد واملاك كشور با اشاره به سابقه ايران در حوزه مالكيت فكري گفت : ايران به خاطر برخورداري از تاريخ و تمدن درخشان ، مواهب طبيعي ، مفاخر ملي و ذخائر انساني از منابع معنوي سرشاري برخوردار است كه حفظ آنها نياز به عزم جدي و ملي دارد.
وي تدوين نظام جامع برنامه ريزي را از ديگر برنامه هاي سازمان ثبت اسناد و املاك اعلام كرد و افزود: ما در صدد طراحي برنامه 5 ساله سازمان با محوريت توسعه و پرورش منابع انساني مورد نياز براي حمايت از حقوق مالكيت فكري هستيم .
معاون سازمان ثبت اسناد و املاك كشور فرهنگ سازي اجتماعي را براي نهادينه كردن حقوق مالكيت فكري ضروري دانست و گفت : فراهم آوردن محيط مناسب براي تجاري سازي كالاهاي فكري ، انتشار اطلاعات حقوق مالكيت فكري ، ايجاد بانك اطلاعاتي سرمايه هاي فكري كشور و گسترش همكاري هاي بين المللي از طريق الحاق به كنوانسيون هاي بين الملي از جمله برنامه هاي سازمان اسناد و املاك است .
ميرشريفي با تاكيد بر ضرورت حمايت از مخترعان و مالكان سرمايه هاي معنوي ، اصلاح قوانين حوزه مالكيت فكري و تشويق نهادهاي خصوصي را براي حضور در اين حوزه ضروري دانست و يادآورشد : براي حق الثبت اختراعات بايد تحول اساسي در كشور صورت پذيرد.
معاون سازمان اسناد واملاك كشور در پايان از اعزام دانشجويان و پژوهشگران حوزه حقوق مالكيت فكري به خارج از كشور خبر داد.
براساس اين گزارش ، در اين همايش همچنين دكتر ديهيم رييس اداره حقوقي و بين الملل وزارت امور خارجه در سخناني با اشاره به توانمندي هاي فكري و معنوي ايران در طول تاريخ گفت : در دنياي حاضر سياستي پيروز مي شود كه انديشه محور و دانش پرور باشد و كشور ما خاستگاه انديشه ها ي والا و هنرهايي است كه جهان را خيره كرده است .
دكتر ديهيم در ادامه به تشريح وضعيت مالكيت فكري در جهان امروز پرداخت و افزود : در حوزه حقوق مالكيت صنعتي كشورهاي پيشرفته با هنجارسازي و قانونمند كردن حمايت از سرمايه هاي صنعتي خود توانسته اند مالكيت صنعتي را به صورت يك مالكيت تجاري در بياورند.
وي افزود: متاسفانه در حوزه مالكيت فكري ما با هجمه فرهنگي روبرو هستيم و سلطه غرب دنيا را به دو بخش كشورهاي توسعه يافته و كشورهاي در حال توسعه تقسيم مي كند.
وي با بيان اينكه هنوز مالكيت فكري به صورت مالكيت تجاري در نيامده است، ادامه داد: در جهان امروز حمايت از خلاقيت هاي فكري سيستم حمايتي خاص را ايجاد كرده است كه تامين كنند، منافع فرهنگ غرب است.
ديهيم در پايان با تاكيد بر تشكيل شوراي عالي بين المللي براي دفاع از حقوق فكري كشورهاي در حال توسعه گفت : بايد يك كنوانسيون و قرارداد جهاني متضمن ويژگي هاي عادلانه و در برگيرنده حقوق فكري كشورهاي توسعه يافته تدوين گردد.
اين گزارش مي افزايد، در اين مراسم همچنين دكتر مرتضي فرجي رييس مركز ملي فرش ايران در سخناني با اشاره به جايگاه ملي ، فرهنگي و تجاري صنعت فرش گفت : فرش ايران يك ميراث فرهنگي عظيم است و جهان ايران را با فرش آن مي شناسد.
وي به نقش صنعت فرش در كارآفريني و توسعه اشتغال اشاره كرد و خاطرنشان كرد: با توجه به اشتغال 8 ميليون ايراني در صنعت فرشبافي و صادرات سالانه 500 ميليون دلار بررسي دقيق و علمي دلايل افول صنعت فرش يك ضرورت است .
دكتر فرجي فقدان قوانين مربوط به مالكيت فكري طرح ها و نقشه هاي ايراني را يكي از دلايل افول صنعت فرش خواند و تصريح كرد : عدم بهره برداري مناسب از نظام حقوق مالكيت فكري باعث سرقت طرح ها و نقشه هاي قالي ايران در هند، پاكستان ، چين و نپال شده است .
وي در پايان از كارشناسان حقوقي و متوليان حقوق مالكيت فكري درخواست كرد مناسبت ترين شيوه حمايتي از حقوق هنري و صنعتي فرش ايران را ارائه نمايند.
اين گزارش حاكيست ، در اين همايش دكتر حبيبا استاد دانشگاه تهران در سخناني به بررسي روند تاريخي و اوضاع كنوني حقوق مالكيت فكري در ايران پرداخت و گفت : از زماني كه انسان اجتماعي شده و قلم به دست گرفته سعي در حفظ حقوقي معنوي خود داشته است .
وي گفت : نخستين كنوانسيون حمايت از حقوق مالكيت صنعتي در سال 1883 با امضاي 13 كشور تدوين شد و امروز سازمان حمايت از حقوق مالكيت فكري 20 كنوانسيون حقوقي را اداره مي كند.
اين استاد دانشگاه با اشاره به وجوه رويكرد ايران به مساله مالكيت فكري گفت : لزوم حمايت از صاحبان مالكيت فكري در سطح ملي و بين المللي ، لحاظ كردن نيازهاي فكري كشور در پيوستن به كنوانسيون هاي جهاني و سعي در تعديل سياست هاي انحصاري كشورهاي توسعه يافته اهميت حقوق مالكيت فكري را دوچندان مي كند .
در اين همايش همچنين دكتر فرهمند رييس جهاددانشگاهي واحد تهران در سخناني به اهميت مالكيت فكري در تحقق سند چشم انداز 20 ساله كشور پرداخت و با اشاره به بندهاي مختلف قانون برنامه چهارم توسعه گفت : وجود نظام قوي و كارآمد مالكيت فكري يكي از پيش فرض هاي مالكيت فكري است .
دكتر فرهمند با اشاره به ابلاغ سياست هاي كلي اقتصادي كشور گفت : تعامل فعال ، عادلانه و هدفمند كشور با مجامع بين المللي و پاسداري از حقوق و منافع ملي از وظايف نخبگان فكري است .
رييس جهاددانشگاهي واحد تهران افزود: بايد با عزمي جدي و راسخ براي رفع كمبودهاي قانوني و تدوين برنامه اجرايي حقوق مالكيت فكري تلاش كرد.
دكتر فرهمند تعيين نقش نهادهاي مختلف را در برنامه هاي توسعه ضروري دانست و يادآورشد : تدوين نظام جامع ملي و بين المللي حقوق مالكيت فكري ، فرهنگ سازي اجتماعي ، ارزيابي و پيوستن به كنوانسيون هاي بين المللي با حفظ حقوق ملي ، تربيت كارشناسان حقوقي و ايجاد زيرساخت هاي اطلاعاتي مهمترين ساز و كارهاي كشور در پرداختن به حقوق مالكتي فكري است.
رييس جهاددانشگاهي واحد تهران خاطر نشان ساخت : جهاددانشگاهي به عنوان نهادي فرهنگي ، پژوهشي و آموزشي آمادگي خود را براي تدوين نظام جامع مالكيت معنوي اعلام مي دارد.
وي در پايان افزود: اميد است سال آينده نخستين نشست ملي ارزيابي نظام جامع مالكيت معنوي كشور برگزار گردد.
لازم به ذكر است ، در اين همايش همچنين مهندس جمشيد امامي و دكتر گسيلي در سخناني به جايگاه طراحي صنعتي در مالكيت فكري پرداختند و دكتر مشيري از اعضاي هيات علمي دانشگاه در زمينه نقش اختراع (patnet) در توسعه صنايع كشور سخنراني كرد.
براساس اين گزارش در پايان مراسم به امير صاحب، طوبي صادقي و شيما سادات هاشمي صاحبان پايان نامه هاي برتر دانشجويي در حوزه مالكيت فكري جوايزي اهدا شد.#
١٣:٤٠ ٠٩/٠٢/١٣٨٦