٠٦:٠٠ ٠٥/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
رييس جهاد دانشگاهي:
برخورداري از علم و فن آوري بومي زمينه ساز موفقيت دربازار جهاني است

بر اساس ماده 47 قانون برنامه چهارم توسعه شرکت ها و واحدهای فناور دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فناوری از مزایای موجود در مناطق آزاد برخوردار می شوند، ولی هنوز برای اجرای بهینه این قانون و برخورداری شرکت های دانش بنیان از این مزایا فرهنگ سازی لازم صورت نگرفته است.
به گزارش روابط عمومی مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی(رویش)،در این نشست تخصصی که به ابتکار نشریه رشد فناوری و با حضور دکتر حمید رضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر جعفر توفیقی سر دبیر نشریه رشد فناوری ، مهندس ژاله مجیب مدیر کل پارک ها و مراکز رشد کشور، دکتر قاسم مصلحی رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، دکتر سيد حسن علم الهدائی رئیس پارک علم و فناوری خراسان، ، دكتر مصطفي كريميان اقبال عضو هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس ، دکتر محمد صالح اولیاء رئیس پارک علم و فناوری یزد، مهندس مهدی صفاری نیا رئیس پارک فناوری پردیس، دکتر آهنگران مشاور اجرایی مناطق آزاد ، دكتر محمد صادق حاجي‌تاروردي معاون پژوهش و فناوري جهاد دانشگاهي و مهندس حبیب الله اصغری رئیس مرکز رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی(رویش) برگزار شد، بر چگونگی اجرایی کردن هر چه بیشتر ماده 47 قانون برنامه چهارم توسعه تاکید شد و راهکارهای لازم برای تثبیت این ماده قانونی و بهره برداری بیشتر از آیین نامه اجرایی این ماده قانون در حوزه پارک ها و مراکز رشد بررسی گردید.
در ابتدای این نشست دکتر حمید رضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به اهمیت پارک های علم و فناوری در کشور و نقش آن ها در بومی سازی فناوری گفت:جهاد دانشگاهی در واقع توسعه علم و فناوری در کشور را بومي كرده است و به اعتقاد ما باتوجه به امكانات خود موفق هم بوده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر توسعه علم و فناوری بومی و ایرانی افزود: از مشکلاتی که ما داریم عدم برنامه ریزی برای جایگزینی علم و فناوری و همچنین عدم اعتماد به این مهم است، علم و فناوری ایرانی می تواند جایگزین علم و فناوری خارجی شود.
دکتر طیبی ادامه داد: تجربه نشان داده است که ما در بازارهای بین المللی و کشورهای خارجی، در جایی موفق هستیم که بر اساس علم و فناوری توسعه یافته و شکل گرفته در داخل کشور پیش رفته و نفوذ کرده ایم و اصولا امکان ندارد که ما در بازاری نفوذ کنیم ولی رفرنسی از فعالیت های علمی، فناوری و صنعتی خود ارائه ندهیم.
خانم مهندس ژاله مجیب مدیر کل پارک ها و مراکز رشد کشور نیز با اشاره به اینکه پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری در سالهای اخیر و بویژه با تاکیداتی که مسوولان درجه اول نظام در این باره داشتند، از سوی بسیاری از وزارتخانه ها و دستگاه ها با توجه خاصی دنبال می شود، گفت: مهمترین بحث در این زمینه توجه روز افزون استانداران به بحث پارک ها و مراکز رشد است به گونه ای که هر استان به دنبال راه اندازی پارک و مراکز رشد در جهت توسعه علمی و فناوری در منطقه خویش است.
مدیر کل پارک ها و مراکز رشد با تاکید بر استفاده هر چه بهینه و بیشتر از پارک های علمی و واحدهای فناور بر استفاده از امتیازات ماده 47 قانون برنامه چهارم تصریح کرد: تلاش می شود ضعف های موجود در این قانون هم با لایحه پیشنهادی وزارت علوم،تحقیقات و فناوری بر طرف شود.
دکتر جعفر توفیقی استاد دانشگاه تربیت مدرس و سر دبیر نشریه "رشد فناوری"نیز در باره ماده 47 قانون برنامه چهارم توسعه گفت:هر قانون و آیین نامه ای نواقصی دارد و باید در پروسه عمل نواقص آن ارزیابی و مکتوب شود و در فرصت های مناسب بر طرف شود، به نظر می رسد این قانون هم نواقصی دارد که باید در برنامه چهارم توسعه و یا در برنامه های بعدی بر طرف گردد و به طور جامع تری دیده شود.
وی افزود: وزارت علوم، تحیقات و فناوری جا دارد گزارشی از عملکرد این ماده قانونی در حوزه پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان تهیه و در واقع نتایج آن را ارزیابی نماید تا معلوم شود از این ماده قانونی تا چه حد استفاده شده است.
دکترجعفر آهنگران مشاور اجرایی مناطق آزاد با اشاره به اینکه ماده 47 قانون برنامه چهارم در 4 بخش تنظیم شده است ، گفت: بر اساس این ماده قانونی پارک های علم و فناوری میتوانند از معافيت های مالیاتی و عوارض برخوردار شوند که این موضوع یکی از فرصت هایی است که موجب می شود سرمایه گذاران برای سرمایه گزاری بیشتر به پارک های علم و فناوری مراجعه کنند.
وی افزود: متاسفانه درباره این مزیت مهم که در واقع پارک های علم و فناوری از مزایای قانون مناطق آزاد برخوردار می شوند کمترین تبلیغ و فرهنگ سازی صورت گرفته و این یک ضعف محسوب می شود.
دکتر کریمیان اقبال معاون سابق فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس نیز با تصریح اینکه زیر بنای توسعه هر بخش مردم و بخش خصوصی است گفت: در بحث توسعه فناوری و قانون برنامه چهارم و بویژه ماده 47 موضوع اصلی مردم و بخش خصوصی است و باید از این دیدگاه به موضوع بپردازیم و ضرورت های موضوع از همین جا آغاز می شود.
وی افزود: ماده 47 می گوید: به منظور ایجاد و توسعه شرکت های دانش بنیان و تقویت همکاریهای بین المللی اجازه داده میشود واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی مستقر در پارک های علم و فناوری در جهت انجام ماموریت های محوله از مزایای قانونی مناطق آزاد در خصوص روابط کار، معافیت های مالیاتی و عوارض، سرمایه گذاری خارجی و مبادلات مالی و بین المللی برخوردار شوند.
دکتر قاسم مصلحی نيز با تصریح اینکه شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به خوبی از مزایای در نظر گرفته شده در ماده 47 قانون برنامه چهارم برای رشد شرکت های دانش بنیان استفاده می کند، وی افزود: ماده 47 قانون برنامه چهارم یکی از قوانینی است که می تواند موجب توسعه زیر ساخت های علمی و فناوری در کشور بویژه در پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری شود و باید این قانون علاوه بر پارک های علم و فناوری به تمام مراکز رشد کشور نیز تعمیم یابد تا شرکت های دانش بنیان در این مراکز هم بتوانند از مزایای پیش بینی شده در این قانون استفاده نمایند.
دکتر محمد صالح اولیاء رئیس پارک علم و فناوری یزد نیز با تاکید بر اینکه پارک های علم و فناوری باید ماده 47 قانون برنامه چهارم را جدی بگیرند، گفت:هر پارک علمی که این قانون را جدی گرفته و با انگیزه در این مسیر گام برداشته، موفق بوده و مزایای قابل توجهی را برای شرکت های دانش بنیان فراهم کرده است.
وی افزود: در ابتدا مقاومت های زیادی از سوی دستگاهها بویژه سازمان های مالیاتی نسبت به این قانون وجود داشت که با همکاریها ، برگزاری جلسات و همفکریهای مختلف، مشکلات برطرف و موضوع با موفقیت پیش رفته است، بنابراین ضرورت دارد پارک های علمی در این زمینه فرهنگ سازی کرده و اذهان مدیران مرتبط را در استان و شهر خود نسبت به موضوع آگاه کنند.
دکترسيد حسن علم الهدایی رئیس پارک علم و فناوری خراسان نیز در این باره گفت:مشکل اساسی نه در بحث ماده 47 قانون برنامه چهارم توسعه بلکه درباره بسیاری از قوانین تصویب شده این است که دستگاهها، سازمانها،مسوولان اجرایی و مدیران مجری قوانین فقط منافع و مصالح خود را می بینند.
وی با تاکید بر بستر سازی و ایجاد زیر ساخت های لازم برای توسعه پارک ها و مراکز رشد اضافه کرد:باید پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری را با شاخصه ها، ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی، روانی و فرهنگی خود بومی سازی کنیم.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان ادامه داد: ما در پارک های علم و فناوری به دنبال این هستیم ایده و دانشی به فناوری تبدیل شود و بعد ایده تجاری شود واقتصاد دانایی محور به این طریق شکل بگیرد، بنابراین باید ذهنیت مسوولان بویژه مسوولان اجرایی هر استان نسبت به ماموریت این پارک ها و این مراکز روشن شود.
دكتر تاروردي معاون پژوهش وفناوري جهاد دانشگاهي نيز از مزاياي قانون مناطق آزاد براي پاركها به عنوان يك فزصت ياد كرد وافزود ؛ ماده 47 قانون برنامه چهارم بيانگر رويكرد نظام به توسعه اقتصاد دانايي محور و گسترش واحدها و شركت‌هاي دانش‌بنيان است.ح/الف

 

١٦:٠٩ ٢٠/٠٣/١٣٨٦
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد