رييس پژوهشكده ابن سينا؛
رحم جايگزين يكي از راههاي مطمئن درمان ناباروري است
نشست مطبوعاتي سمينار ميان رشتهاي "رحم جايگزين" صبح امروز با حضور خبرنگاران در پژوهشكده فناوريهاي نوين علوم پزشكي جهاددانشگاهي – ابن سينا برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي، در اين نشست مطبوعاتي دكتر محمد مهدي آخوندي رئيس پژوهشكده فناوريهاي نوين علوم پزشكي جهاددانشگاهي – ابن سينا در سخناني با تشريح روشهاي درمان ناباروري، استفاده از رحم جايگزين را يك روش مطمئن و علمي در درمان ناباروري دانست كه بويژه در سال هاي اخير از طلاق و فروپاشي خانواده ها جلوگيري کرده و باعث استحكام انها شده است .
وي ضمن بيان اين مطلب كه هم اكنون ناباروري سومين عامل نرخ طلاق در كشور است،افزود: اين وضع با گسترش روش هاي درمان ناباروري هنوز در اين کشور نگران كننده مي باشد و قطعا درمان ناباروري از بروز بسياري از طلاقها جلوگيري خواهد كرد.
دكتر آخوندي ضمن اشاره به برگزاري سمينار سراسري رحم جايگزين اظهار داشت:در اين سمينار جنبههاي مختلف مساله رحم جايگزين در حوزههاي پزشكي، فقهي، حقوقي، فلسفي اخلاقي، جامعه شناختي و روانشناختي، مورد بحث كارشناسانه قرار ميگيرد.
رئيس پژوهشكده ابن سينا با اشاره به ضرورت انجام فرهنگ سازي در موضوع رحم جايگزين كه در اين سمينار بصورت جدي مورد توجه است،افزود: زمينههاي فرهنگي انجام اين كار بايد به گونهاي فراهم شود كه افراد به استفاده از رحم جايگزين به عنوان يك فعاليت اخلاقي همانند اهداي خون يا كليه بنگرند.
دكتر اخوندي ضمن تاكيد بر قانونمند شدن اهدای جنین در کشور و لزوم ايجاد زمينه براي وضع قانون در ارتباط با رحم جایگزین در ایران، اذعان داشت: هدف، رفع مشكل موجود است و تجاري نمودن آن به هر نحوي اشتباه ميباشد. بر اين اساس، استفاده از اصطلاح رحم اجاره ای تصور غلطی را در جامعه ايجاد خواهد كرد که به تجاری شدن موضوع خواهد انجاميد. همچنين تدوين قانون در این زمینه به پیشگیری از بروز مسائل جانبی و تقويت ابعاد انسان دوستانه آن به جاي توجه به مسايل تجاري و تبليغاتي، منتهي مي شود.
در اين نشست دكتر محمد راسخ، دبير علمي سمينار، استاد دانشگاه و حقوقدان، در سخناني با تاكيد بر اهميت بررسي فقهي حقوقي استفاده از رحم جايگزين گفت: هدف از برگزاري سمينار رحم جايگزين ضمن روشن نمودن مساله، مساعد نمودن زمينه مناسب براي وضع قانون و ايجاد يك نظام حقوقي جامع در كشور است.
دكتر راسخ با تاكيد بر اين كه نظام حقوقي در خصوص رحم جايگزين ملزم به تعريف و تعيين مسئوليتها و وظايف است، ادامه داد: برخي از نظامهاي حقوقي رحم جايگزين را ممنوع، برخي انجام آنرا مجاز وبرخي نيز آنرا مشروط ميدانند. برخي ديگر از نظام هاي حقوقي مانند نظام حقوقي ايران، در اين خصوص مقرراتي ندارند.
وي با برشمردن چهار رويكرد حقوقي به رحم جايگزين در دنيا تصريح كرد: رسيدن به يك نظام حقوقي جامع، نيازمند بررسي هاي دقيق حقوقي و فقهي در اين زمينه است و بايد در مورد موجه بودن يا نبودن و نوع اصطلاح مانند "رحم جايگزين" و عنوان به كار گرفته شده براي آن ( مانند جايگزيني، عاريه، اجاره يا اهداء ) موشكافي جدي به عمل آيد.
وي به لزوم نهادينه كردن فرهنگ استفاده از رحم جايگزين در جامعه اشاره كرده و يادآور شد: فرايند رحم جايگزين بايد در قالب يك قرارداد جامع الاطراف تعريف شود كه حقوق و مسئوليتهاي همه افراد درگير را مشخص مي نمايد.
همچنين دراين نشست مطبوعاتي، دكتر بهزاد قرباني عضو تيم تخصصي مركز فوق تخصصي درمان ناباروري و سقط مكرر ابنسينا، در سخناني با تاكيد بر ضرورت پرداختن به بعد روانشناختي رحم جايگزين گفت: همانطور كه ناباروري بقاي نسل را مورد تهديد قرار ميدهد، بقاي خود فرد نابارور را نيز به لحاظ روحي و رواني تهديد ميكند.
دكتر قرباني با ارائه آماري از ناهنجاريهاي روحي افراد نابارور افزود: رحم جايگزين سلامت رواني خانواده را در پي دارد و هدف سمينار، فرهنگسازي و كاهش تبعات رواني استفاده از رحم جايگزين است .
اين روانپزشك بررسي ارتباطات مادر جايگزين و مادر نابارور، سلامت رواني نوزاد و ارزيابي روانشناختي نگرشهاي دو مادر نسبت به فرزند را از جمله سرفصلهاي بخش روانشناختي اين سمينار عنوان كرد.
در ادامه دكتر علي رضا ميلاني فر،عضو هيات علمي اين پژوهشكده با برشمردن مزاياي درمان ناباروري از طريق رحم جايگزين اظهار داشت: زوجيني كه مبتلا به مشكل ناباروري هستند اين حق را دارند كه تمام ابزارهاي علمي قانونمند استفاده كنند و رحم جايگزين يكي از راههاي مطمئن درمان ناباروري است.
دكتر ميلاني فر به لزوم ورود صنعت بيمه به مقوله رحم جايگزين اشاره كرد و ادامه داد: شركتهاي بيمه بايد در بحث درمان ناباروري و استفاده از رحم جايگزين وارد شوند زيرا مخاطرات جدي اين نوع درمان نياز به بيمه را تشديد ميكند.
دكتر سيد محسن معيني، فوق تخصص پره ناتولوژي و مسئول كلينيك پره ناتولوژي مركز فوق تخصصي ابن سينا ضمن معرفي رحم جايگزين يا ساروگيسي به عنوان شيوه درماني كه از رحم زني ديگر با رعايت شرايطي استفاده ميشود، افزود: افرادي كه به دليل نداشتن رحم مناسب، ناتواني در بارداري، سقط زودرس و ابتلا به بيماريهاي خاص، از ناباروري رنج ميبرند ميتوانند از رحم جايگزين استفاده كنند.
وي در ادامه افزود: مبتلايان به سندرم راكي تانسكي (عدم رشد مجاري مولرين در دوران جنيني)، سندرم آشرمن (متعاقب كورتاژ و بروز چسبندگي رحمي)، بيماريهاي عفوني و سل رحمي، بيماريهاي سيستميك و تحمل ناپذير دوران بارداري با وجود رحم سالم، سقط مكرر با علل ناشناخته براي درمان، در صورت تصميم به باروري، ناگزير به استفاده از رحم جايگزين ميباشند.
دكترمعيني افزود: در حال حاضر فناوري استفاده از رحم جايگزين در كشور وجود دارد و هدف سمينار روشن نمودن جنبه هاي اخلاقي و فقهي، رفع موانع قانوني ، فرهنگسازي و تدوين قانون جامع براي اين كار است .
لازم به ذكر است، سمينار ميان رشتهاي رحم جايگزين 2 و 3 آبان سال جاري در ابعاد پزشكي، حقوقي، فقهي، فلسفي اخلاقي، روانشناختي و جامعه شناختي ازسوي پژوهشكده فناوريهاي نوين علوم پزشكي جهاددانشگاهي- ابن سينا، دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه علامه طباطبايي و دانشكده الهيات و معارف اسلامي دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم و تحقيقات برگزار ميشود.
گفتني است،علاقمندان و صاحبنظران ميتوانند مقالات خود را حداكثر تا 27 مرداد ماه به آدرس تهران، بزرگراه شهيد چمران، اوين، دانشگاه شهيد بهشتي، پژوهشكده فناوريهاي نوين علوم پزشكي جهاددانشگاهي – ابن سينا ارسال و براي كسب اطلاعات بيشتر با شماره تلفن 22432020 تماس حاصل نمايند.#
١٥:٥٤ ٣٠/٠٤/١٣٨٦