معاون پژوهشي جهاددانشگاهي خبرداد:
رشد220درصدي اختراعات جهادوبرنامهريزي براي حمايت ازمخترعان آزاد
69ميليون دلارصرفهجويي ارزي ورشد9درصدي مقالات محققان جهاد
معاون پژوهش و فنآوري جهاد دانشگاهي اظهار داشت: اگر دولت در جهت افزايش بودجه تحقيقاتي جهاد دانشگاهي گام بيشتري بردارد ثمره آن هم چون گذشته در جامعه علمي كشور ظاهرخواهد شد چرا كه تمام فعاليتهاي تحقيقاتي جهاد به صورت برنامه ريزي شده و در راستاي اهداف جهاد دنبال مي شود.
دكتر محمدصادق حاجي تاروردي، معاون پژوهش و فنآوري جهاد دانشگاهي كه همزمان با سالگرد تاسيس جهاد دانشگاهي با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) سخن ميگفت، خاطرنشان كرد: در حوزه پژوهشي جهاد دانشگاهي هزار و 686 نيروي پژوهشي فعاليت ميكنند كه 18 درصد از آنها عضو هيات علمي هستند و در 42 واحد دانشگاهي و 15 پژوهشكده در سراسر كشور فعاليت ميكنند.
وي ادامه داد: 114 گروه پژوهشي و 94 مركز خدمات تخصصي در حوزههاي پزشكي، فني - مهندسي، علوم پايه، علوم انساني، كشاورزي و هنر زيربناي فعاليت هاي پژوهشي جهاد دانشگاهي هستند.
معاون پژوهش و فنآوري جهاد دانشگاهي افزود: بودجه پژوهشي جهاد دانشگاهي از دو منبع اعتبارات دولتي و قرارداد با مراكز مختلف تامين ميشود و جهاد دانشگاهي در سال گذشته از طريق ارائه خدمات فني - مهندسي و تخصصي 526 قرارداد كارفرمايي با ارزش حدود 300 ميليارد ريال منعقد كرده است.
وي تصريح كرد: براي انجام 344 طرح پژوهشي و ساير برنامه هاي حوزه پژوهشي از اعتبارات داخلي مبلغ 12ميليارد ريال اختصاص يافته است كه 35 درصد از اين طرحها در حوزه علوم پايه، 20 درصد در علوم انساني، 15 درصد در فني مهندسي و 10درصد در كشاورزي بوده است.
دكتر حاجي تاروردي افزود: تا پايان سال 85 ،تعداد 704 طرح پژوهشي در جهاد دانشگاهي در حال اجرا بوده و 642 طرح نيز خاتمه يافته است و نتايج آن مورد بهرهبرداري قرار گرفته كه 435 طرح كارفرمايي، 104 طرح از بودجه شوراي بررسي نهايي و 155 طرح هم از محل درآمد واحدها انجام شده است. تحقيقات برنامهريزي شده در جهاد در راستاي برنامه سوم توسعه جهاد دانشگاهي مي باشد و هم اكنون نيز سند چشم انداز توسعه جهاد دانشگاهي تصويب شده است كه برنامه چهارم توسعه جهاد با اين سند هماهنگ خواهد شد.
وي تاكيد كرد: يكي ديگر از برنامههاي جهاد دانشگاهي صدور خدمات فني مهندسي به خارج از كشور است كه مسوولان بايد از آن حمايت كنند چرا كه ثمره نهايي هر فعاليت پژوهشي و توليد فنآوري مي تواند به صادرات منتهي شده و ضمن ارزآوري به اشتغال دانش آموختگان آموزش عالي نيز كمك كند؛ زيرا در پروژه هاي دانش بنيان نقش افراد خبره و تحصيل كرده بيشتر است. فنآوري هاي جهاد دانشگاهي شامل فيلترهاي الكترواستاتيك به كشور عراق و عربستان، سيستم لايه نشاني تحت خلاء بالا به دانشگاه سوريه و فرستنده راديويي نيز به 5 كشور صادر شده است. ضمنا انجام طرح ها در داخل باعث حدود 69 ميليون دلار صرفهجويي ارزي شده است.
حاجي تاروردي انتشار مقالات علمي و چاپ كتاب تخصصي را از ديگر فعاليتهاي پژوهشي جهاد دانشگاهي دانست و گفت: در سال 1385 تعداد240 مقاله در مجامع علمي داخلي و 151 مقاله در مجامع علمي بينالمللي ارايه شده و 256 مقاله نيز در نشريات داخلي و خارجي به چاپ رسيده كه نسبت به سال گذشته 9درصد افزايش داشته است. همچنين 37 عنوان كتاب نيز به چاپ رسيده كه 68 درصد آن تاليفي است و 102 عنوان سمينار علمي و 144 دوره كارگاه آموزشي برگزار شده است. همچنين 20 مورد اختراع نيز ثبت شده است كه نسبت به سال گذشته 220 درصد رشد داشته است. مقالات علمي منتشره در نشريات نمايه شده در پايگاهISI طي سه سال گذشته 102عنوان بوده است.
وي تصريح كرد: بودجه پژوهشي جهاد دانشگاهي در بخش توسعه و تجهيز پژوهشكدهها، ارتقاء خدمات علمي تخصصي، فنآوريهاي ميان رشتهيي، انجام تحقيقات ويژه و راهبردي، تحقيقات نوين و مطالعات تكنولوژيهاي نو، كاربردي كردن علوم و يافتههاي پژوهشي،توسعه فعاليتهاي پروژه يابي و نياز سنجي و بالاخره اجراي سمينارهاي علمي صرف ميشود.
وي ارتباط با ساير دانشگاهها و مراكز علمي دنيا را از اهداف جهاد دانشگاهي برشمرد و گفت: همكاريهاي علمي و اعزام محقق به دانشگاههاي آلمان، سوئد و بريتانيا داشتهايم و حضور موفق جهادگران پژوهشگر در جشنواره هاي مختلف علمي و همچنين انتشار 11 نشريه علمي - پژوهشي در راستاي توليد علم و فنآوري جهاد دانشگاهي است.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي در تشريح برنامههاي آتي جهاد دانشگاهي گفت: تحقق نظرات مقام معظم رهبري در ارتباط با جنبش نرم افزاري و نهضت توليد علم و فنآوري و هماهنگي با دولت خدمتگزار و پشتيباني علمي و پژوهشي از فعاليت هاي دولت، خدمت رساني به اقشار ضعيف از طريق تاسيس واحدهاي جهاد دانشگاهي در استان هاي محروم و تقويت روحيه خودباوري جوانان از برنامههاي جهاد در آينده است.
وي افزود: قراردادي نيز با وزارت صنايع و معادن براي حمايت از مخترعان جوان و آزاد و كمك به ثبت اختراعات ايشان منعقد شده است كه در آينده اطلاعات بيشتري ارايه خواهد شد.
٠٧:٥٣ ١٧/٠٥/١٣٨٦