١٣:٤٦ ٠٥/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
در نشست تخصصي مركز رشد ICTجهاددانشگاهي مطرح شد؛
شهرکهاي فناوري و پارکها و مراکز رشد علم و فناوري براي توسعه فناوري در كشور تعامل مي‌كنند

نشست تخصصي مرکز رشد فناوري اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهي (رويش) با عنوان "شهرکهاي فناوري و پارکهاي علم و فناوري؛ تقابل يا همافزايي" در سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي ايران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي مرکز رشد فناوري اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهي (رويش) در اين نشست تخصصي که با حضور دکتر محمدرضا نوتاش معاون وزير صنايع و معادن و رئيس سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي ايران، دکتر اميرعلي سيفالدين مدير کل دفتر توسعه علوم و فناوري کشور، دکتر جعفر توفيقي سردبير نشريه رشد فناوري، دکتر مصطفي کريميان اقبال عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس، دکتر محمدرضا رضويان عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي، دکتر کاوياني معاون سازمان صنايع کوچک و مهندس رامين نوابپور عضو هيات تحريريه نشريه تخصصي رشد فناوري برگزار شد، راههاي تعامل و همکاري شهرکهاي فناوري و پارکهاي علم و فناوري بررسي و بر ارتباط و هماهنگي بيشتر اين نهادها در زمينه توسعه فناوري و بسترسازي براي توسعه اقتصادي کشور تاکيد گرديد.
دکتر محمدرضا نوتاش معاون وزير صنايع و معادن با اشاره به اينکه شهرکهاي فناوري از سال 1380 در کشور در حال راهاندازي هستند، گفت: شهرکهاي فناوري درصدد موازي کاري با پارکهاي علم و فناوري نيستند بلکه شهرکهاي فناوري برخلاف پارکهاي علم و فناوري که فرآيند ايده تا محصول را دنبال ميکنند درصدد هستند تا ادامه اين فرايند در انجام توليد صنعتي را دنبال و اجرايي کنند.
وي با اهداف مشترک مراکز خدمات فناوري و کسب و کار و شهرکهاي فناوري اشاره کرد و گفت: اين مراکز در دل شهرکهاي صنعتي و با هدف ارائه خدمت به واحدهاي صنعتي ايجاد ميشوند و در واقع تلاش اين است که از طريق ايجاد اين مراکز و آوردن دانشگاهيان به درون شهرکهاي صنعتي و تعامل اينها مقوله ارتباط صنعت و دانشگاه هر چه بهتر جامه عمل بپوشد.
رئيس سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي ايران از تعامل مطلوب اين سازمان با پارکها و مراکز رشد علم و فناوري خبر داد و گفت: با بسياري از مراکز علمي و تحقيقاتي مثل جهاد دانشگاهي و پارکها و مراکز رشد علم و فناوري تفاهمنامههاي همکاري امضاء کردهايم و بيش از گذشته از دانش و تجربه پارکها و مراکز رشد علم و فناوري و ساير نهادها در جهت توسعه بهتر شهرکهاي صنعتي و شهركهاي فناوري استفاده خواهيم کرد.
وي افزود : شش شهرك فناوري توسط هيات دولت مصوب شده كه در شش نقطه كشور درحال راه اندازي هستند و در ساير مناطق نيز اين گونه شهركها راه‌اندازي حواهند شد.
دکتر اميرعلي سيفالدين مدير کل دفتر توسعه علوم و فناوري کشور نيز با اشاره به اينکه اهداف و خاستگاههاي شهرکهاي فناوري و پارکها و مراکز رشد علم و فناوري متفاوت است، اظهار داشت: شهرکهاي فناوري موضوع محور و شرکت محور هستند در حاليکه پارکها و مراکز رشد علم و فناوري ويژگيهاي ديگري دارند.
دکتر سيف الدين در بخش ديگري از صحبتهاي خود با اشاره به اينکه بحث فناوري در بسياري از وزارتخانههاي کشور به خوبي دنبال ميشود، افزود: وزارتخانههاي ستادي در بحث فناوري با وزارتخانههاي صفي همکاري مناسبي ندارند و به عبارت ديگر وزارتخانههاي علوم، تحقيقات و فناوري و صنايع و معادن، وزارتخانههاي ديگر را به عنوان مشتري خود قرار ندادهاند که اميدواريم اينگونه مباحث هم در دستور کار مسوولان ذيربط قرار گيرد.
دکتر مصطفي کريميان اقبال عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس نيز با اشاره به سابقه شکلگيري شهرک علمي و تحقيقاتي اصفهان و شهرک تحقيقاتي کاوش توسط وزارتخانههاي علوم، تحقيقات و فناوري و صنايع و معادن در کشور گفت: در پارکهاي علم و فناوري از سه چيز مهم حمايت ميشود يکي بحث تجميع يعني اينکه شرکتهايي که تا حدودي رشد يافته هستند کنار هم قرار بگيرند و بين آنها همافزايي ايجاد شود. دوم موضوع تسهيلات قانوني است که اين موضوع تا حدودي با بحث ماده 47 و مزايايي قانوني آن دنبال ميشود. سوم علاوه براين تسهيلات قانوني حمايت و هدايت در قالب محل اسکان، مشاورههاي حقوقي و تخصصي و جهتگيري در جهت برنامههاي توسعهاي کشور است
وي افزود: در سالهاي اخير شهرکهاي فناوري هم در حال شکلگيري هستند ولي به نظر ميرسد شهرکهاي فناوري و پارکها و مراکز رشد علم و فناوري ميتوانند تعاملات بسيار سازندهاي بويژه در امر نزديکي دانشگاه و صنعت داشته باشند گرچه تعاملات نسبي ميان اينها در حال حاضر برقرار شده است.
دکتر جعفر توفيقي استاد دانشگاه تربيت مدرس و سردبير نشريه رشد فناوري نيز به بحث فرايندهاي مختلف ايده تا محصول پرداخت و خاطر نشان کرد: گرچه تفاوتهايي بين شهرکهاي فناوري و پارکها و مراکز رشد علم و فناوري وجود دارد ولي تفکيک بين اين دو تا حدودي نسبي است.
سردبير نشريه رشد فناوري در بيان تفاوتهاي اين مراکز گفت: آنچه که در پارکها و مراکز رشد علم و فناوري پر رنگتر است، تجربه کردن ايدههاي نو و شروع ايدههاي نو ميباشد ولي آنچه در شهرکهاي فناوري مطرح است ، بهبود ايدههاي موجود و بهبود مشخصات کالاهاي موجود است. به عبارت ديگر شهرکهاي فناوري از صنايع موجود مسالهيابي خود را آغاز ميکند و آنها را بهبود ميبخشند، ولي پارکها و مراکز رشد با ايدههايي که خود پرورده و خلق کردهاند بسوي اهداف مورد نظر پيش ميروند.
دکتر محمدرضا رضويان عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي و صاحبنظر در بحث شهرکهاي فناوري نيز گفت: متاسفانه هنوز هيچگونه ارزيابي از بحث فناوري و عملکرد پارکهاي علم و فناوري در بحث فناوري منتشر نشده است در حاليکه به نظر ميرسد انجام يک ارزيابي در اين زمينه ميتواند براي توسعه فناوري در کشور مفيد باشد.
وي به مديريت اشاعه فناوري تاکيد کرد و گفت: در اقتصاد بسياري از کشورها از جمله کشورهاي شرق آسيا مثل چين، مالزي، کرهجنوبي، تايوان و ژاپن در كشور" مديريت اشاعه فناوري" موجب توسعه فناوري در اين کشورها شده است.
دکتر کاوياني معاون سازمان صنايع کوچک و شهرکهاي صنعتي ايران نيز گفت: پارکهاي علم و فناور آنچه را که در دانشگاهها به صورت ايده يا علم مطرح ميشود به محصول تبديل ميکنند و سعي ميکنند آن را به صنعت انتشار دهند. در حاليکه شهرکهاي فناوري نيازهاي جاري صنايع کوچک و متوسط را پاسخ گفته و برطرف ميکنند. در واقع در شهرکهاي فناوري نيازهاي صنايع تبديل به تقاضا شده و براي اينکه به اين تقاضاها پاسخ داده شود: شهرکهايي تحت عنوان شهرکهاي فناوري در دست ايجاد هستند.
وي افزود: شهرکهاي فناوري با هدف برطرف کردن نيازهاي SME ها و شرکتهاي کوچک و متوسط شکل ميگيرند چرا که صنايع بزرگ از طريق R&D و مراکز تحقيق و توسعه خود پاسخگوي نيازهاي خود هستند.
دکتر کاوياني در پايان گفت: برگزاري نشست شهرکهاي فناوري و پارکها و مراکز رشد فناوري و بحثهاي مطرح شده در اين نشست براي اجرا و راهاندازي مطلوب شهرکهاي فناوري به کار گرفته ميشود و ما بيش از گذشته به مفاهيم و اطلاعات مطرح شده در اين نشست و استفاده از نظرات کارشناسان توجه نموده و آنها را بکار خواهيم بست.
وي شهرک فناوري را شهرکي عملگرا، تقاضا محور و بر پايه بخش خصوصي قلمداد کرد که سازمان صنايع کوچک بر آنها نظارت دارد.ح/الف

١٢:١٢ ٣٠/٠٥/١٣٨٦
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد