پژوهشكده رويان:
انتخاب جنسيت به روش PGD به صرف علاقه در زوجهاي بارور به صلاح نيست
پژوهشكده «رويان» جهاد دانشگاهي با اعلام اين كه تاكنون بيش از 40 نوزاد حاصل از روشهاي مشترك IVF-PGD در پژوهشكده متولد شدهاند، اعلام كرد: متخصصان پژوهشكده «رويان» انتخاب جنسيت جنين به روش PGD را كه لازمه آن تشكيل جنين در محيط آزمايشگاهي و سپس انجام PGD بر روي آنهاست به صلاح افرادي كه مشكل ناباروري ندارند و صرفا به دنبال داشتن فرزند با جنسيت مورد نظرشان هستند، نميدانند.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي اعلام كرد: به كارگيري روش تشخيص ژنتيكي پيش از لانهگزيني از جمله طرحهاي پژوهشكده رويان در اوايل دهه 80 شمسي است كه در زمان مديريت زندهياد دكتر كاظمي آشتياني آغاز شده و قبل از به كارگيري اين روش در مورد بيماران، پژوهشكده در فاز تحقيقاتي جوانب مختلف اين شيوه جديد درماني را بررسي كرده است.
نخستين عمل موفق PGD در بيماران نيز در تاريخ 23 دي ماه 82 در پژوهشكده رويان انجام شد كه در اين مورد، والد (مرد) كه مشكل ميكرودليشن كروموزوم Y داشت نميخواست اين مشكل احيانا به فرزند پسرش منتقل شود؛ لذا PGD براي انتخاب جنسيت انجام شد و تنها جنينهاي دختر منتقل شدند. اين زوج هم اكنون داراي فرزندان دوقلو دختر سالم هستند.
از آن تاريخ تاكنون به صورت روتين، PGD يا به صورت دقيقتر PGS براي غربالگري (اسكرينيتگ) صحت تعداد كروموزومهاي جنين، حسب درخواست بيماران در پژوهشكده انجام شده است.
در پارهاي از موارد جنينهاي متعلق به بيماران با ناهنجاريهاي ساختاري كروموزومي توسط پروبهاي مربوطه قبل از انتقال جنين تشخيص داده ميشوند و جنينهاي سالم به مادران انتقال يافته و جنينهاي ناقص دور ريخته ميشوند.
در خصوص انتخاب جنسيت عليرغم سادگي انجام آن، اين كار صرفا براي جلوگيري از بروز بيماريهاي وابسته به جنس صورت گرفته است. به هر حال از آنجا كه آثار داروهاي مورد استفاده در تحريك تخمك گذاري در بسياري از موارد ناشناخته است،
متخصصان پژوهشكده رويان استفاده از آنها را كه لازمه آن تشكيل جنين در محيط آزمايشگاهي و سپس انجام PGD بر روي آنهاست به صلاح افرادي كه مشكل ناباروري ندارند و صرفا به دنبال داشتن فرزند با جنسيت مورد نظرشان هستند، نميدانند.
جوامع بينالمللي نيز انتخاب جنسيت را جز در مواردي كه احتمال بروز بيماريهاي وابسته به جنس وجود دارد غيراخلاقي ميدانند.
تاكنون بيش از 40 فرزند حاصل از روشهاي مشترك IVF-PGD در رويان متولد شدهاند و بيماران به سبب ملاحظه قابليتهاي اين روش هر روز بيشتر داوطلب آن ميشوند.
پژوهشكده رويان در ادامه با اشاره به اين كه از جمله كاربردهاي ديگر PGD تشخيص بيماريهاي تك ژني مانند تالاسمي، ابراز اميدواري كرده كه اين امكان نيز طي چند ماه آينده در پژوهشكده ارائه شود.
گفتني است تاكنون پروفسور هارپر از كشور انگلستان و پروفسور كليف از كشور آمريكا بخش PGD پژوهشكده رويان را بازديد كرده و در جريان چگونگي كار قرار گرفتهاند.ح/الف
١٤:٥٠ ٢٨/٠٦/١٣٨٦