رييس جهاددانشگاهي واحد صنعتي شريف:
دانشگاه وجهاددانشگاهي صنعتي شريف ميتوانند درپروژههامكمل هم باشند
تحريمهاعاملي براي افزايش اعتمادبه نفس وتلاش درداخل كشوراست
رييس جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف اظهار داشت: دانشگاه و جهاد دانشگاهي صنعتي شريف ميتوانند در انجام پروژهها مكمل هم باشند و با تكيه بر توانمنديهاي يكديگر به حركتهايي كه به ظاهر دست نيافتني است و به مرزهاي تكنولوژي دست يابند.
مهندس سيد محمد طباطبايي، رييس جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف در گفتوگويي تفصيلي با خبرنگار علمي پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) پيرامون اهداف، فعاليتها و برنامههاي اين واحد، با بيان اين مطلب خاطرنشان كرد: جهادگران جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف با الگو گرفتن از ماموريت مجموعه جهاد دانشگاهي، هدف و چشمانداز آرماني خود را در قالب بيانيهاي «پيشگامي و الهام بخشي در رفع نيازهاي صنعتي جامعه اسلامي از طريق، توليد علم، توسعه فنآوري و ارتقاء منابع انساني» ترسيم كردهاند. بيانيه سازماني جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف با الگو گرفتن از ماموريت مجموعه جهاد دانشگاهي براي جهاد دانشگاهي صنعتي شريف تهيه شده است كه پيشگام و الهام بخش بودن و ارتقاء منابع انساني و رفع نيازهاي صنعتي در جامعه اسلامي را از اهداف اساسي و چشم انداز مجموعه ميداند.
وي خاطرنشان كرد: اهداف جهاد دانشگاهي تقريباً از همان ابتداي تأسيس ثابت مانده است، هر چند در برهه هاي مختلف و با توجه به نيازهاي كشور، هر يك از واحدها و تشكيلات اين نهاد، وظايف گوناگوني برعهده گرفته اند.
امروز در جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف، بعد از ربع قرن فعاليت علمي و تخصصي در حوزههاي فني و مهندسي به اين نتيجه رسيديم كه براي روشن تر شدن اهداف و همچنين حركت در مسيري ثابت، مشخص و رو به رشد بيانيهاي براي سازمان خود تهيه و ترسيم كنيم كه در آن آرمانها و اهداف متعالي خود را تعيين كرده باشيم.
اين بيانيهها در واقع تعيين كننده مسيري هستند كه ما بايد در آن حركت كنيم. اين كار نيز در بسياري از سازمانهاي موفق دنيا مرسوم است و ما نيز قرار گذاشته ايم در هر شرايطي اين آرمانها و اهداف را همواره در نظر داشته باشيم.
وي در ادامه در تشريح فعاليتهاي شاخص مجموعه جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف در سال 85 اظهار داشت: مجموعه جهاد دانشگاهي صنعتي شريف و پژوهشكده توسعه تكنولوژي در سال 85 در حوزه پژوهشي حدود 100 قرارداد كارفرمايي منعقد كرده است. با توجه به اينكه ورود به موضوعات بزرگ و ملي از جمله برنامه هاي ما در اين سال تعريف شده در سال 85 در اين زمينه نيز رشد مناسبي داشته ايم؛ در اين بخش قراردادهايي منعقد شد كه خدمات مديريت طرح «توسعه فناوري اطلاعات و نوين سازي سازمان هواشناسي كشور»، مشاوره و نظارت بر ساخت كارخانه آلومينيوم جنوب در لامرد فارس، طراحي و ساخت هواپيماي استراتژيك فوق سبك با ارتفاع بالا، انعقاد قرارداد اجراي چندين پروژه با كارخانه آلومينيوم در جاجرم، استانداردسازي ايستگاههاي مسافري رجاء، نظارت برساخت قطعات صنعتي از جمله اين پروژه ها بوده است.
وي افزود: در سال 85 همچنين پروژه هاي مكانيزه كردن سازمان ثبت اسناد كشور، طراحي و ساخت قطعات مورد نياز شركت ايران خودرو، تهيه و ساخت قطعات و تجهيزات موتور ملي، مستندسازي اپراتور دوم تلفن همراه، پروژه هايي در ارتباط با ترافيك و مسائل كلان شهرها، طراحي و ساخت چند دستگاه لايه نشاني در خلأ بالا و چندين پروژه كاربردي براي نيروي انتظامي انجام شده است.
طباطبايي خاطرنشان كرد: يكي از محورهاي كلاني كه براي مجموعه تعريف شده، حوزه نفت و پتروشيمي است كه در سال 85 چند قرارداد در اين زمينه منعقد كردهايم و در سالهاي بعد حجم قراردادها و فعاليتهاي اين حوزه افزايش خواهد يافت.
ارائه 30 عنوان مقاله علمي در سمينارها و همايشهاي بين المللي و ملي، برگزاري بيش از 30 كارگاه پژوهشي و آموزشي و برگزاري دو همايش ملي «نفت و گاز- انرژي در افق 1404» و «صنعت ناوگان ريلي كشور ـ چالشها و فرصتها» تاليف، ترجمه و چاپ پنج جلد كتاب (تجارت الكترونيك، ترموديناميك، مباني امنيت شبكه، رياضي) از ديگر فعاليتهاي پژوهشي مجموعه جهاد دانشگاهي صنعتي شريف و پژوهشكده توسعه تكنولوژي است؛ بنابراين از حيث انجام پروژه هاي ملي، انتشار كتاب و تأليف مقالات علمي، برگزاري همايش هاي ملي در مقايسه با سالهاي گذشته فعاليتهاي مجموعه از رشد خوبي برخوردار شده است.
وي در حوزه آموزشي نيز به اخذ موافقت برگزاري دوره هاي كارشناسي در مراكز علمي- كاربردي، تدوين سه دوره فوق ليسانس در رشته هاي مهندسي مالي، مديريت پروژه و مديريت انرژي و اخذ موافقت قطعي دوره مهندسي مالي از وزارت علوم كه هم اكنون با همكاري دانشگاه علم و فرهنگ و پژوهشكده توسعه تكنولوژي برگزار مي شود اشاره و خاطرنشان كرد: برگزاري دوره هاي عمومي و تخصصي آموزش كاركنان دولت از ديگر فعاليتهاي مجموعه در حوزه آموزش بوده است.
رييس جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف تصريح كرد: در حوزه انجام خدمات تخصصي نيز، تجهيز آزمايشگاه گروه پژوهشي مكانيك به دستگاه اندازهگيري مختصات سه بعدي با دقت 3 ميكرون (CMM) و خريد و راه اندازي دستگاههاي جديد در گروه پژوهشي متالورژي و كسب استانداردهاي جديد از سوي آزمايشگاههاي اين گروهها حجم فعاليتها در بخش ارائه خدمات تخصصي به صنايع كشور را در سال 85 به طور چشمگيري افزايش داد.
بخشي ديگر از فعاليتهاي حوزه خدمات تخصصي، مربوط به قراردادهايي است كه با عنوان فعاليتهاي پژوهشي انجام مي شود.
وي با بيان اين كه حجم زيادي از فعاليتهاي پژوهشي جهاد دانشگاهي صنعتي شريف تركيبي از فعاليتهاي پژوهشي و پژوهشهاي كاربردي بوده كه با روشهاي مهندسي معكوس و اصلاح سيستم بهينهسازي انجام شده است به ايسنا گفت:طبق برنامه هاي جديد مجموعه، در سال آينده فعاليتهاي پژوهشي و خدمات تخصصي از هم تفكيك شده و به صورت جداگانه مديريت و هدايت خواهند شد.
مهندس طباطبايي در ادامه در زمينه فعاليتهاي فرهنگي اين واحد نيز گفت: در زمينه فعاليتهاي فرهنگي نيز علاوه بر فعاليتهاي عمومي،يك سلسله سمينارهاي فرهنگي در دانشگاه صنعتي شريف و داخل مجموعه جهاددانشگاهي صنعتي شريف برگزار شد. تدوين و برگزاري يك طرح دانشجويي با عنوان طرح سجاد با همكاري دانشگاه شريف كه تعامل و ارتباط خوبي بين دانشجويان دانشگاه شريف و مجموعه بوجود آورد نيز از ديگر فعاليت هاي فرهنگي مجموعه در سال 85 بود.
وي درباره فعاليتهاي جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف از ابتداي سال جاري تاكنون نيز گفت: از ابتداي سال 86 با اعمال تغييراتي در کادر مديريتي و همچنين اصلاح برخي رويهها، سعي داشتهايم با شتاب بيشتري به سمت اهداف بلندمان حرکت کنيم. در همين مدت کوتاه فعاليت هاي زيادي در حوزه هاي مختلف تحقيقاتي، آموزشي و فرهنگي صورت گرفته است. در حوزه مديريت و راهبري پروژه هاي ملي، با امضاي قراردادي با شركت مجتمع آلومينيوم جنوب، در احداث كارخانه ذوب آلومينيوم جنوب به عنوان «مشاور هميار فني» همکاري مان را با آن شرکت شروع کرده ايم.
همچنين محققان اين واحد قرار است که سيستم كنترل و مونيتورينگ كارگاه تستر بالگرد 205 را با همکاري شركت پشتيباني و نوسازي بالگردهاي ايران (پنها)، بهينهسازي کنند.
طباطبايي خاطرنشان كرد: در بهار سال جاري محققان پژوهشكده توسعه تكنولوژي موفق شدند براي اولين بار در كشور يک ربات جابجايي و چرخش دوجهته سيلندر خودرو را براي شرکت ايران خودرو طراحي کرده و بسازند. اين ربات که به صورت هم زمان چهار نوع جابهجايي و دوران در جهات مختلف انجام مي دهد در حال حاضر در خط توليد ايران خودرو به بهره برداري رسيده و در صنايع مختلف كشور كاربرد دارد.
همکاري با شرکت ايران خودرو در زمينه تامين نيروي انساني مورد نياز در طرح فراخوان سيستم سوخت رساني آن شركت ايران خودرو در 100 شهر كشور از ديگر فعاليت هاي اين مجموعه بود.
وي افزود: طرح جايگزيني «رنگ بهداشتي» با نوعي رنگ پرمصرف صنعتي كه از نظر مسايل زيست محيطي و بهداشت حرفهيي بسيار مهم مي باشد از ديگر طرح هاي اين مجموعه است که در گروه پژوهشي شيمي معدني انجام ميشود.
پژوهشگران جهاددانشگاهي واحد صنعتي شريف همچنين براساس قراردادي با معاونت تحقيق و توسعه شركت آلوميناي ايران، در قالب يك طرح تحقيقاتي، روشهاي بازيافت تركيبات با ارزش موجود در گل قرمز جاجرم را بررسي مي كنند. گل قرمز پسماند حاصل از استخراج آلومينا از سنگ بوكسيت است كه علاوه بر اكسيد آهن، حاوي تركيبات با ارزشي همچون تيتانيوم اكسايد، آلومينا و عناصر كميابي همچون ايتريوم، گاليوم و... است.
رييس جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف تصريح كرد: يکي ديگر از کارهاي در دست اقدام، مستند سازي پيشينه پل سازي در ايران است. بر اساس طرحي که در دست اجرا داريم، با انجام مستند سازي اطلاعات مربوط به پل هاي تاريخي، پايگاه اطلاعاتي يكپارچه و منسجم اينترنتي در مورد پل هاي ايران ايجاد مي شود. اين طرح با همکاري پژوهشكده حمل و نقل وزارت راه و ترابري انجام مي شود و بر اساس آن، اطلاعات مربوط به 250 پل تاريخي كشور، گردآوري، ثبت و به روش علمي مستند سازي مي شود.ساخت سيستم لايه نشاني با ليزر پالسي در مركز خدمات تخصصي خلاء بالا از ديگر فعاليت هاي جاري مجموعه است.
وي افزود: طي قرارداد ديگري با شركت ايران خودرو، طراحي و ساخت دستگاه چسب زني قطعات موتور ملي، در مركز خدمات تخصصي ساخت پژوهشکده توسعه تکنولوژي انجام شده است. اين نوع دستگاه چسب زني، در چسب زني سرسيلندر، سيلندر، قاب كاسه نمد، ميل لنگ و لدرفريم موتور ملي كاربرد دارد.
طباطبايي تصريح كرد: در سال 86 محققان اين مجموعه توانستند با همکاري شرکت راه آهن، شناسنامه فني انواع قطعات مصرفي موتور لکوموتيوهاي آلستوم را تهيه کنند.
طراحي و ساخت 100 عدد اتوکليماتور ليزري تئودوليت، ارائه پنج مقاله علمي، برگزاري چندين سمينار فرهنگي و کارگاه تخصصي جديد و همچنين استفاده از فنآوري رديابي RFID در صنايع ريلي از ديگر فعاليت هاي جهاد دانشگاهي صنعتي شريف در سال 86 است.
وي ادامه داد: جهاد دانشگاهي بودجه چنداني براي تهيه تجهيزات مورد نياز و همچنين براي احداث فضاهاي كاري و تحقيقاتي از دولت دريافت نمي كند و با توجه به اهداف بلند مدتي كه پي گيري مي شود ناچارهستيم از نظر فضا و تجهيزات و نيروي انساني، همواره خودرا به روزرساني كنيم.
در سالهاي اخير نيز ما با همكاري و همراهي اعضاي واحد و پژوهشكده سعي كرديم تا حدودي تجهيزات و فضاهاي ساختماني مجموعه را توسعه بدهيم.
رييس جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف افزود:طي چندسال گذشته نزديك به سه ميليارد تومان سرمايه گذاري در مجموعه انجام شده است كه البته با شرايط جديد، توان ادامه سرمايه گذاري كمتر خواهد بود و از اين پس بيشتر به دنبال استفاده و بهره برداري از اين سرمايه ها خواهيم بود. افتتاح و بهره برداري از سالن آمفي تآتر و تجهيز و راه اندازي قسمتهاي باقيمانده ساختمان جديد پژوهشي به منظور بهرهبرداري از آن، خريد دستگاه CMM، خريد چند دستگاه جديد براي گروه پژوهشي متالورژي، تهيه امكانات سعمي و بصري براي مجموعه و... بخشي از سرمايهگذاريهاي انجام شده است. اميدواريم در سال 86 بتوانيم براي تكميل ساختمان جديد از بودجه مصوب سازمان برنامه و بودجه كه براي ساختمان هاي با 50 درصد پيشرفت در نظر گرفته شده است استفاده كنيم.
وي خاطر نشان كرد: انعقاد قراردادهاي ملي «مديريت طرح توسعه فنآوري اطلاعات و نوين سازي هواشناسي كشور» و «مكان يابي كارخانه آلومينيوم جنوب» بخشي از فعاليتهاي مجموعه در حوزه فعاليتهاي مديريت پروژه بود كه با توجه به انرژي و زماني كه در اين بخش صرف شد، فعاليتها از بازده خوبي برخوردار بود.
طباطبايي افزود: در رابطه با موضوع «فنآوري پيشرفته ريلي»، قراردادهايي در اين زمينه توسط گروه اتوماسيون و گروههاي ديگر جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف با صنايع ريلي منعقد شده است كه برگزاري «همايش ملي صنعت ناوگان ريلي كشور – چالشها و فرصت ها» يكي از مهمترين فعاليتهايي بود كه هم سو با اين جهتگيري در مجموعه انجام شد و ارتباط و تعامل خوبي بين مجموعه جهاد دانشگاهي صنعتي شريف و صنايع ريلي ايجاد كرد و پيشنهاد انجام چندين پروژه ريلي از سوي شركت واگن پارس به جهاددانشگاهي كه هم اكنون مقدمات انعقاد قراردادهاي آن انجام شده، از نتايج اين همايش است.
طباطبايي افزود: در زمينه «رديابي» نيز قراردادهايي براي انجام بخشي از پروژه هاي خط توليد ايران خودرو منعقد شده است كه بخشي از فعاليتهاي مربوط به اين قرارداد در سال جاري انجام شده است.
برقراري ارتباط با يك شركت خارجي در كشور مالزي براي مهيا كردن زمينه صدور و انتقال دانش فني تكنولوژي رديابي كه در جهاددانشگاهي صنعتي شريف بدست آمده است از ديگر برنامه هايي بود كه در زمينه رديابي دنبال شد.
علاوه بر فعاليت در اين سه زمينه، فعاليتهايي نيز در زمينه موضوع نفت انجام شده است كه گروهها و مراكز مجموعه جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف در اين راستا حركتهايي را آغاز كردهاند كه در ادامه، مجموعه نيز حمايتهاي لازم را از آنها خواهد كرد.
وي تاكيدكرد: تاكنون متناسب با انرژياي كه از سوي مجموعه در اين زمينه صرف شده است، فعاليتهاي انجام شده از بازده خوبي برخوردار بوده است كه اگر حمايتهاي مالي از گروهها و مراكزي كه در اين زمينه ها فعاليت خود را آغاز كردهاند افزايش يابد، موفقيت مجموعه در اين بخش ها چند برابر خواهد شد.
وي درتشريح برنامه هاي آينده جهاددانشگاهي واحد صنعتي شريف اظهار داشت: طي دورههاي قبل، دو برنامه سه ساله را اجرا كرديم كه در اين برنامه بيشتر هدف ما توسعه كمي فعاليتهاي مجموعه بود و كارهاي زير بنايي و توسعه تجهيزات در مجموعه بخشي از اين فعاليتها بود و برقراري ارتباط بيشتر با بيرون از مجموعه شناسايي زمينه هاي جديد فعاليت و انجام آنها در داخل مجموعه، برقراري ارتباط بيشتر با نيروها و فارغ التحصيلان و اعضاي هيأت علمي دانشگاه صنعتي شريف، پرداخت بدهيهاي گذشته مجموعه، قسمتي از برنامه سه ساله دوم بود كه بخش قابل توجهي از آن انجام شد اما دوره جديد حتما با دوره هاي قبل متفاوت خواهد بود و حركتهاي جديدي از جمله تمركز فعاليتهاي پژوهشي در پژوهشكده و تفكيك مراكز خدمات تخصصي از گروههاي پژوهشي انجام خواهد شد.
طباطبايي اظهار داشت: مطابق طرح جديدي كه از سوي دفتر مركزي ارائه شده است بايد جهاددانشگاهي صنعتي شريف و پژوهشكده تحت عنوان يك سازمان و يك مجموعه مديريت شوند كه اين تغيير هم به زودي صورت خواهد گرفت. مطابق اين طرح جهادهايي كه داراي واحد و پژوهشكده هستند به سازمان تبديل شده و رئيس سازمان به عنوان معاون رئيس جهاد دانشگاهي فعاليت مي كند.
وي خاطر نشان كرد:با اعمال تغييرات در دفتر مركزي جهاد دانشگاهي، مجموعه جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف نيز حتما با تغييراتي در نحوه مديريت روبه رو خواهد شد كه كاهش بخشي از هزينه هاي غير ضروري، افزايش اختيارات، اعمال تغيير در مديريت گروهها و مراكز و تعداد آنها، تلاش در جهت استفاده از توانمنديهاي نيروهاي جوان در بخش مديريت گروهها و مراكز و استفاده از تجربيات نيروهاي قديمي در شوراها و به عنوان مشاور در انجام پروژهها و جذب نيروهاي جوان متخصص و متعهد در گروهها و مراكز بخشي از برنامه هاي دوره جديد مديريت جهاددانشگاهي صنعتي شريف است كه به زودي اجرا ميشود.
طباطبايي، مقابله با تحريم هايي كه عليه ايران از سوي كشورهاي غربي اعمال شده را از الويتهاي كاري جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف دانست و گفت: مسأله تحريم را مي توان از دو جنبه مثبت و منفي بررسي كرد. البته مسأله تحريم به طور کلي نميتواند مثبت تلقي شود؛ به خصوص در زمينه هاي تحقيقاتي و علمي كه دانشگاهها و مراكز علمي – پژوهشي كشورها براي كسب موفقيت بيشتر نيازمند به برقراري ارتباط با مراكز بزرگ تحقيقاتي دنيا هستند ولي از اين جهت كه تحريم در كشور ما در بسياري اوقات زمينه اعتماد به نيروهاي داخلي و تلاش بيشتر را سبب شده و خير و بركت داشته است مي تواند مثبت تلقي شود.
وي خاطرنشان كرد: بسياري از پيشرفتهاي كشور ما پس از اعمال همين تحريمها و ايجاد محدوديتها به دست آمده است و نيروهاي متخصص و متعهد كشور ما در هر زمينهاي كه كشور مورد تحريم قرار گرفته است، تلاش خود را براي رفع نيازهاي آن بخش چند برابر كرده و كمبودها را جبران كرده اند؛ بنابراين تحريم براي سازمانهايي مثل جهاد دانشگاهي كه هدف آنها رفع نيازهاي كشور با استفاده از امكانات و نيروهاي داخلي است نمي تواند مشكلي را ايجاد كند و تجربه نشان داده است كه با برنامهريزي درست مي توان از مواهب اين تحريمها كمال استفاده را برد و مضرات آن را كاهش داد.
وي هدف از برقراري ارتباط با دانشگاه را فعاليت مكمل با دانشگاه در انجام فعاليتها و پروژههاي پژوهشي دانست و به ايسنا گفت: از ورود به بخشهايي كه دانشگاه صنعتي شريف به تنهايي ميتواند آن را انجام دهد خودداري ميكنيم. دانشگاه با آموزش دانشجويان و تجهيزات و سرمايهاي كه در اختيار دارد قادر به انجام كارها و فعاليتهاي علمي بزرگ است و جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف نيز به عنوان نهادي كه داراي تجربيات خوبي در بخش ارتباط با صنايع مي باشد از پتانسيل خوبي براي به ثمر رساندن نتايج علمي دانشگاه در صنعت برخوردار است. بسياري از كارفرمايان در صنايع مختلف كشور به دنبال نتايج تحقيقات هستند و براي مديريت و اجراي كار تضمين مي خواهند كه جهاد دانشگاهي صنعتي شريف با تجربياتي كه در اين بخش دارد مي تواند اين تضمين را به آنها بدهد.
رييس جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف افزود: دانشگاه و جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف ميتوانند در انجام پروژهها مكمل هم باشند و با تكيه بر توانمنديهاي يكديگر به حركتهايي كه به ظاهر دست نيافتني است و به مرزهاي تكنولوژي دست يابند كه لازمه اين موفقيت، تقويت ارتباط بين اين دو مجموعه است و جهاد دانشگاهي صنعتي شريف بايد قابليتهاي دانشگاه شريف را خوب بشناسد و با سازماندهي درست و بدون هيچگونه تنش و رقابتي و با كمك نيروهاي متخصص دانشگاه شريف، كمبودها و نيازهاي صنايع داخلي را برطرف كند.
وي در پايان خاطر نشان كرد: مي توان با تكيه بر قدرت تخصصي و اجرايي جهاد دانشگاهي واحد صنعتي شريف و با استفاده از قدرت علمي دانشگاه و با ايجاد و توسعه تكنولوژيهاي نوين و بومي كردن آن نگراني بسياري از كارفرمايان داخلي را در بخش انجام پروژه هاي بزرگ برطرف كرد و اميدوارم در آينده نزديك با همكاري دانشگاه و جهاد صنعتي شريف، سازماني بين المللي كه بتواند فراتر از مرزها فعاليت كند ايجاد شود.ح/الف
١٤:٣١ ٠٤/٠٧/١٣٨٦