پژوهشگران جهاد دانشگاهي موفق به بهبود خواص فيزيكي و مقاومت به اكسيداسيون ديرگدازها شدند
پژوهشگران جهاد دانشگاهي واحد يزد موفق شدند با افزودن عناصر آلومينيوم و سيليسيم به ديرگدازهاي آلومينا گرافيتي باعث بهبود خواص فيزيكي و مقاومت آنها به اكسيداسيون شوند.
به گزارش سرويس «پژوهشي» ايسنا منطقه يزد، محسن نوري، سيد حسين ميرحسيني، جعفر جوادپور، حميد رضا رضايي و رحيم نقيزاده از پژوهشگران جهاد دانشگاهي يزد در يك پروژه تحقيقاتي مكانيزمهاي كاهش اكسيداسيون در ديرگدازهاي آلومينا - گرافيتي را در حضور افزودنيهاي مختلف بررسي كردند.
به گفته اين پژوهشگران ديرگدازهاي آلومينا- گرافيتي كاربردهاي زيادي در ريختهگري پيوسته فولاد به صورت نازلها، استوپرها و دريچههاي كشويي دارند ولي مشكل اين دسته از ديرگدازها اكسيداسيون گرافيت در دماهاي بالاست كه كاركرد قطعات را كاهش ميدهد و در اين ميان استفاده از آنتياكسيدانها به عنوان راهي براي كاهش اكسيداسيون متداول شده است.
در اين پژوهش اثر آنتياكسيدانهاي Al ،Si و SiC بر خواص فيزيكي و مقاومت اكسيداسيوني ديرگدازهاي آلومينا گرافيتي بررسي شده و با تهيه نمونههايي با درصدهاي مختلف از اين سه افزودني و پخت آنها در 1450 درجه سلسيوس در بستر كك، خواص فيزيكي و مقاومت اكسيداسيوني آنها بررسي شده است.
نتايج بررسي اين محققان نشان داد كه با افزايش Al و Si خواص فيزيكي و مقاومت به اكسيداسيون ديرگدازها بهبود مييابد كه به تشكيل فازهاي كاربيدي و نيتريدي در آنها مرتبط است.
پژوهشگران جهاد دانشگاهي يزد معتقدند كه در بدنههاي حاوي Si با افزايش مقداري سيليسيم، اكسيداسيون تقريباً متوقف ميشود، كه علت آن تشكيل لايه نازك SiO2 در روي سطح ديرگداز است و در مورد نمونههاي حاوي SiC مقاومت به اكسيداسيون افزايش مييابد، ولي خواص فيزيكي پس از پخت افت ميكند كه به عدم واكنش آن با ذرات فاز زمينه برميگردد. در نهايت نيز طي اين مطالعه با استفاده از روابط ترموديناميكي موجود بين فازها (در دماهاي بالا و اتمسفر احيايي) نتايج تحليل شده و مكانيزمهاي كاهش اكسيداسيون در مورد هر افزودني مشخص شده است.
گفتني است، يافتههاي اين بررسي در مقالهاي جهت ارائه در سمپوزيوم فولاد 84 كه نهم و دهم اسفند سال جاري در دانشگاه صنعتي اصفهان برگزار ميشود، پذيرفته شده است.م/د
١٣:٢٢ ٠٨/١٢/١٣٨٤