٢٣:٤٦ ٠٢/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
يك عضوپژوهشكده رويان: "سلول درماني" آينده علم پزشكي را متحول خواهد كرد

عضو هيات علمي پژوهشكده رويان گفت:آينده علم پزشكي با جايگزيني "سلول درماني" به جاي "دارو درماني" منجر به تحولي در اين علم خواهد شد كه بسيار حايز اهميت است.
دكتر "حسين بهاروند" روز دوشنبه در نشست علمي "سلول‌هاي بنيادي انقلاب دوم بيوتكنولوژي" با بيان اين مطلب افزود:استفاده از سلول‌هاي بنيادي در مراحل اوليه خود بسر مي‌برد اما در آينده، اين سلول‌ها كاربرد وسيعي در پزشكي خواهند داشت.
وي گفت:دانش سلول‌هاي بنيادي تا به آن حد اهميت دارد كه بعد از فناوري زيستي (بيوتكنولوژي) به عنوان انقلاب دوم در زيست شناسي و علم پزشكي محسوب مي‌شود.
وي گفت:به طور كلي سلول‌هاي بنيادي در مطالعات زيست شناسي تكويني و مكانيسم تكوين پستاندران ،طب پيوند،توسعه داروسازي و ناهنجاري شناسي و توليد حيوانات با خصوصيات تغيير يافته ژنتيكي اهميت دارد.
دكتر بهاروند اظهار داشت:سلول‌هاي بنيادي (‪ (Stem cells‬سلول‌هاي تمايز نيافته‌اي هستند كه توان تقسيم و تمايز به انواع سلول‌هاي اختصاصي از جمله سلول‌هاي عضله قلب ،سلول‌هاي عصبي و... را دارند.
وي با بيان اينكه سلول‌هاي بنيادي بر ميناي منشاء آنها شامل سه دسته بن ياخته‌هاي بزرگسالان،بن ياخته‌هاي بند ناف و بن ياخته‌هاي جنيني هستند افزود:ايران به عنوان يكي از معدود كشوهاي توليدكننده سلول‌هاي بنيادي (بن ياخته‌هاي) جنيني است.
دكتر بهاروند اضافه كرد:فناوري توليد و پرورش سلول‌هاي بنيادي در دنيا كار جديدي است به طوريكه پس از كشف بن ياخته‌هاي جنيني موش در سال ‪، ۱۹۸۱‬اولين بن ياخته‌هاي جنيني انسان در سال ‪ ۱۹۹۸‬تكثير داده شد.
عضو هيات علمي پژوهشكده رويان گفت:سلول‌هاي بنيادي از توده سلولي داخلي جنين در مرحله "بلاستوسيست" بدست مي‌آيد.بلاستوسيست مرحله‌اي از تكوين پيش از لانه گزيني در رحم پستانداران است كه معمولا چهار يا پنج روز بعد از لقاح ايجاد مي‌شود.
در اين مرحله جنين ‪ ۱۰۰‬تا‪ ۲۰۰‬سلول دارد و به صورت كره توخالي است كه در آن مجتمعي از سلول‌هاي حدود ‪ ۲۰‬تا‪ ۳۰‬سلول به نام توده سلولي داخلي وجود دارد.
دكتر بهاروند تصريح كرد:سلول‌هاي بنيادي جنيني توان تمايز به كليه سلول‌هاي بدن انسان را دارند ناميرا و پايدارند و از كروموزومي طبيعي هستند.
به گفته دكتر بهاروند تحقيقات و فعاليت‌هاي پژوهشكده رويان بر روي اين سلول‌ها در چند محور توليد سلول‌هاي عضلاني قلب،توليد سلول‌هاي عصبي، توليد سلول‌هاي خون ساز و توليد سلول‌هاي مولد هورمون انسولين بااستفاده از بن ياخته‌هاي جنيني در محيط آزمايشگاهي متمركز است.
وي با بيان اينكه كاربرد بالقوه سلول‌هاي بنيادي جنيني و سلول‌هاي بنيادي بالغ ساخت سلول‌هاي مختلف و تا حدي ساخت بافت است يادآور شد:در حال حاضر بن ياخته‌ها را مي‌توان براي ترميم بافت‌ها و اندام‌هاي آسيب ديده استفاده كرد.
دكتر بهاروند با اشاره به اينكه در آينده سلول‌هاي بنيادي كاربرد وسيعي در علم پزشكي خواهند داشت يادآور شد:ترميم بافت‌هاي آسيب ديده قلب، ترميم بافت‌هاي استخواني،ترميم سوختگي و ضايعات پوستي ،ترميم پانكراس و توليد انسولين،توسعه طب پيوند،توليد عصب و ...از جمله كاربردهاي سلول‌هاي بنيادي است.
پژوهشكده رويان از جمله مراكزي است كه بر روي سلول‌هاي بنيادي تحقيقات گسترده‌اي انجام مي‌دهد.اين پژوهشكده در سال ‪ ۱۳۸۰‬در راستاي مطالعات سلول‌هاي بنيادي به تشكيل گروه پژوهشي سلول‌هاي بنيادي اقدام نمود.
پژوهشكده رويان با بهره‌گيري از متخصصان در زمينه‌هاي گوناگون و هم راستا با ساير كشورهاي جهان به تحقيق در زمينه سلول‌هاي بنيادي اقدام نمود و اينك در رديف ‪ ۱۰‬كشور برتر جهان است كه بر روي سلول‌هاي بنيادي مشغول به تحقيق مي‌باشد.
در اين زمينه پژوهشكده رويان موفق به كسب نتايجي مطلوب در زمينه توليد سلول‌هاي بنيادي جنيني (موشي و انساني) و ثبت آنها در شبكه سلول هاي بنيادي جهاني و نيز تمايز سلول‌هاي بنيادي (جنيني و بالغ) به سلول هاي ماهيچه قلبي،عصبي،انسولين ساز و ...شده است.
پژوهشكده رويان با دارا بودن گروه‌هاي تخصصي جنين شناسي،ژنتيك ناباروري ،ناباروري مردان،ناباروري زنان و بهداشت اپيدميولوژي در زمينه ارايه خدمات درماني به زوجهاي نابارور نير فعاليت مي‌كند.
نشست علمي "سلول‌هاي بنيادي انقلاب دوم بيوتكنولوژي" روز دوشنبه هشتم هشتم اسفندماه سال جاري با سخنراني دكتر "حسين بهاروند" در تالار ابن سينا دانشكده پزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران برگزار شد.م/د

١٦:٣١ ٠٩/١٢/١٣٨٤
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد