٠٤:٢٩ ٠٦/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
به همت پژوهشگران جهاد دانشگاهي؛
بدنه‌هاي سراميكي «كورديريتي» با استفاده از «سپيوليت» ساخته شد

پژوهشگران جهاد دانشگاهي واحد استان يزد در يك طرح تحقيقاتي امكان ساخت بدنه‌هاي سراميكي «كورديريتي» با استفاده از «سپيوليت» را بررسي كردند كه نتايج آن به ساخت نمونه‌هايي با تخلخل بالا و استحكام نسبتاً مناسب منجر شد.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه يزد، براساس اين تحقيق كه توسط محسن نوري، پريسا اسدالله پور، سيد حسين ميرحسيني، علي امير ارجمند و فروز خداشناس فيروزآبادي و در مجتمع تحقيقاتي جهاد دانشگاهي استان يزد انجام شده، سپيوليت يك سيليكات منيزيم هيدراته است و در طبيعت به حالت‌هاي كلوئيدي و بلوري وجود دارد و به دليل خواص منحصر به فرد خود كاربردهاي بسيار زيادي مي‌تواند داشته باشد.
پژوهشگران جهاد دانشگاهي واحد يزد در اين طرح، ابتدا به منظور امكان‌سنجي استفاده از سپيوليت به جاي تالك در سنتز بدنه‌هاي كورديريتي با استفاده از مخلوط سپيوليت، كائولن و آلومينا به نحوي كه تركيب تئوري كورديريت حاصل شود، نمونه‌هاي آزمايشگاهي ساخته و آنها را در دماهاي 1250، 1275، 1300 و 1325 درجه سانتيگراد پخت كردند.
در ادامه نيز خواص مختلف نمونه‌ها از قبيل دانسيته، تخلخل و استحكام بررسي شد و به منظور شناسايي فازهاي تشكيل شده نمونه‌ها تحت آزمايشXRD قرار گرفتند. همچنين بررسي ريزساختاري نمونه‌ها به وسيه ميكروسكوپ نوري انجام شد.
نتايج بررسي‌ها نشان داد كه برخلاف انتظار مقدار كورديريت تشكيل شده در نمونه‌ها كم بوده و فازهاي اصلي اسپينل، كريستوباليت و انستاتيت هستند؛ ولي در عين حال نمونه‌هاي پخت شده در دماهاي 1250 و 1275 درجه سانتيگراد داراي تخلخل بالا و استحكام نسبتاً مناسب هستند، به طوري كه مي‌توان از آنها براي كاربردهاي خاصي مثل فيلتر جذب كننده و يا عايق حرارتي استفاده كرد.
براساس همين يافته‌ها، هر چند در منابع به ساخت بدنه‌هاي كورديريتي با سپيوليت اشاره شده، ولي مقدار كورديريت حاصل در اثر استفاده از سپيوليت داخلي اندك است و نيز علي رغم خلوص نسبتا بالاي سپيوليت مصرفي به نظر مي‌رسد؛ حتي مقدار كم قليايي‌هاي موجود در آن اثر زيادي بر روي دماي تشكيل فاز مذاب در نمونه دارند.
نمونه‌هاي پخت شده در دماي 1250 و 1275 درجه سانتيگراد نيز هرچند تغييرات ابعادي ناچيزي داشتند، ولي با اين حال داراي شبكه‌اي از تخلخل‌هاي باز و به هم پيوسته مي‌باشند و مي‌توان از آنها به عنوان فيلتر براي تصفيه گازها و مايعات و نيز عايق‌هاي حرارتي استفاده كرد.ح/الف 

١٧:٠١ ١١/١٠/١٣٨٦
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد