رييس جهاد دانشگاهي:
استعمار نوين در حوزه علم و فنآوري و با تلقين عدم خودباوري در ملتهاست
رييس جهاد دانشگاهي با بيان اين كه امروز استعمار شكل علمي به خود گرفته است، اظهار داشت: اين شكل علمي استعمار بيشتر در حوزه علم و فنآوري نمود مييابد و به شدت خواستار تلقين عدم خودباوري در ملتهاست.
به گزارش خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر حميدرضا طيبي كه 13 دي ماه در سمپوزيوم يك روزه «اهداي جنين از منظر اخلاق پزشكي» يادواره زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني سخن ميگفت، با بيان اين كه اولين ويژگي يك مدير مسلمان دين باور بودن اوست، گفت: دستورات دين مبين اسلام نشان دهنده راه صحيح زندگي فردي و اجتماعي ماست كه بايد خود را به آن مقيد بدانيم.
وي با بيان اين كه اعتقاد به امنيت فكر، علم و فنآوري در اداره امور جامعه، سازمان، ارگان و خانواده و تامين نيازهاي مردم و جامعه از ويژگيهاي يك مدير جمهوري اسلامي است، اظهار كرد: ويژگي بسيار مهم ديگر يك مدير، خودباوري و اعتقاد به اين است كه جوان ايراني ميتواند توليد فكر، علم و دانش كند و فكر ايراني و فنآوري ايراني محور توسعه پايدار كشور است.
رييس جهاد دانشگاهي با بيان اين كه امروز استعمار شكل علمي به خود گرفته است، تصريح كرد: يك ويژگي ضروري در مديران اين است كه خودباور بوده و خودباوري را در جامعه رواج دهند.
دكتر طيبي خاطر نشان كرد: از ويژگيهاي ديگر مدير، داشتن نگاه با برنامه به آينده است. مدير يك مركز يا دستگاه اجرايي بايد با آينده نگاريهاي دقيق تحولات را رصد و براي آينده برنامهريزي كند.
وي با بيان اين كه برنامههاي علمي كشور بايد محور توسعه علمي و فنآوري ايراني باشد، افزود: مدير بايد پرتلاش و سخت كوش باشد زيرا بدون آن موفقيت كسب نخواهد شد. ويژگي بعدي يك مدير كارآمد نيز استفاده از خرد جمعي در تصميم گيريهاست.
رييس جهاد دانشگاهي، يادآور شد: عدم ساده انگاري كارها، احترام به كار گذشتگان و سعي در رفع نواقص كار آنها و توسعه و گسترش فعاليتها و دستاوردهاي آنها از ساير ويژگيهاي يك مدير تواناست.
وي با بيان اين كه به كم قانع نبودن در حوزه مسايل علمي و پيشرفتي از ويژگيهاي يك مدير موفق است، اضافه كرد: برخورداري از روابط عمومي قوي و قدرت برقراري ارتباط، مردمي بودن و خدمت گذاري به مردم از ديگر ويژگيهاي مديران به شمار ميرود .
دكتر طيبي، توكل به خدا پس از همه برنامهريزيها را از ديگر ويژگيهاي يك مدير مسلمان خواند و گفت: وجود تمامي اين خصوصيات در دكتر كاظمي آشتياني از وي يك شخصيت انقلابي ساخته بوده كه توليد علمي كشور را نويد ميداد و در زمان حياتش منشاء كارهاي بسيار بزرگ بود.
رييس پژوهشكده رويان:
جامعه پزشكي بايد نازايي راازضدارزش به يك بيماري تبديل كند
دكتر كاظمي، فنآوري سلولهاي بنيادي را درخدمت مردم ميخواست
رييس پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي با اشاره به اين كه بيماران نابارور در كشور تحت فشار اجتماعي و رواني خانوادهها و بستگان نزديك قرار دارند، گفت: جامعه پزشكي بايد نازايي را از يك ضدارزش به بيماري تبديل كند.
دكتر حميد گورابي كه در افتتاحيه همپوزيوم يك روزه «اهداي جنين از منظر اخلاق پزشكي» يادواره زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني سخن ميگفت، با بيان اين كه متاسفانه در كشور ما بيماران نابارور تحت فشار اجتماعي و رواني خانوادهها و نزديكان خود قرار دارند، گفت: اين فشارها به گونهاي است كه بيماران در شرايطي قرار ميگيرند كه نوعا به كارهايي كه به لحاظ اعتقادي و شخصيتي علاقهاي به انجام آنها ندارند، دست ميزنند. همچنين فشارهايي كه به اين سبب در بيماران نازا وارد ميشود، مسير طبيعي درمان اين بيماران را تحت تاثير قرار ميدهد.
رييس پژوهشكده رويان ادامه داد: امروزه با بيماراني روبرو مي شويم كه براي دهمين بار و يا حتي بيشتر متقاضي ورود به سيكلهاي درمان ناباروري هستند و با وجود تاثيرات سوء داروهاي مصرفي در اين سيكلهاي درماني، تحت فشار بستگان و خانوادههايشان اين درمان را ادامه ميدهند.
وي با بيان اين كه جامعه پزشكي بايد به كار فرهنگي سراسري در زمينه ناباروري دست بزند، اظهار كرد: جامعه پزشكي بايد با آگاهي مردم و خانوادهها بيماري نازايي را از يك ضد ارزش يا ننگ به صرفا يك بيماري تبديل كند كه در بسياري از موارد نيز قابل معالجه است.
دكتر گورابي تصريح كرد: سعي ما بر اين است كه با برگزاري چنين نشستهاي علمي تمامي مشكلات حقوقي و اخلاقي اهداي جنين را حل كنيم.
وي در پايان با گراميداشت ياد و خاطره زندهياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني، بنيانگذار فقيد پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي بيان اين كه رعايت مسايل ديني و اخلاقي در تحقيقات پزشكي از برجستهترين خصوصيات آن دانشمند جهادگر، بود، اظهار داشت: او در اين عرصه به عنوان يك دانشمند نوانديش و مبتكر و طراح ايفاي نقش ميكرد و با گفتمان با دانشمندان علوم ديني، اخلاقي، پزشكي و بيولوژي با مطالب جديد و راهگشاي خود باب جديدي را در تحقيقات و فنآوري باز كرد.
وي خاطرنشان كرد: افرادي كه دكتر كاظمي آشتياني را ميشناسند، ميدانند او آن گونه زيست كه گويي پيماني استوار با ذات اقدس الهي داشت كه تا آخرين نفس بر اين عهد و پيمان استوار ايستاد.
دكتر گورابي ادامه داد:دكتر كاظمي آشتياني لحظهاي از هدف خود در اين عهد و پيمان كوتاهي نكرد و ما اميدواريم كه بتوانيم ادامه دهنده راه او باشيم.
وي گفت: با فقدان دكتر كاظمي آشتياني، انساني والا، مديري دانا، سخنوري توانا، معلمي دانشمند و دانشمندي معتقد به اخلاق اسلامي را از دست داديم كه وجود او همواره براي پژوهشكده رويان و مردم ايران خير و بركت داشت.
وي با ابراز اميدواري به اين كه همكاران دكتر كاظمي آشتياني كه در ادامه دادن راه او ميثاق بستهاند بتوانند با شايستگي هر چه تمامتر، ادامه دهنده اين مسير باشند، تصريح كرد: با مرگ دكتر كاظمي آشتياني احساس ميكنيم با آنچه كه به عنوان باقيات صالحات ميشناسيم به صورت ملموستر آشنا شديم.
وي با اشاره به پيام تسليت رهبر معظم انقلاب پس از درگذشت زندهياد دكتر كاظمي آشتياني خاطرنشان كرد: دكتر كاظمي آشتياني از آغاز جنبش نرمافزاري و جهاد علمي، تمام تلاش خود را به آن معطوف كرد تا پژوهشكده رويان را به عنوان يك الگوي كوچك از آنچه مقام معظم رهبري از جنبش نرمافزاري و جهاد علمي در نظر داشتند محقق كند و اين الگو را در دل يك سازمان كوچك تاسيس كند تا دانشگاهها و سازمانهاي بزرگ اين را درك كنند كه ميتوانند با كمبود اعتبارات و امكانات و با خودباوري به كاري دست بزنند كه باعث افتخار كشور و به پيشرفت برنامههاي توسعه كشور شود.
وي عنوان كرد : پس از اين كه دانشمندان پژوهشكده رويان به فنآوري سلولهاي بنيادي دست يافتند، دكتر كاظمي تلاش كرد اين فنآوري را در اختيار مردم و نيازمندان كشور قرار دهد و نهايتا پژوهشهاي پژوهشكده به كاربردي شدن پيش رود.
دبيرعلمي نشست اهداي جنين از منظراخلاق پزشكي:
بهرهگيري ازاهداي جنين نيازمند حل مشكلات حقوقي، شرعي،اجتماعي و رواني آن است
دبيرعلمي نشست اهداي جنين از منظر اخلاق پزشكي گفت: بهرهگيري از اهداي جنين، نيازمند حل مشكلات حقوقي، شرعي، اجتماعي و رواني حاصل از آن است.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، دكتر سيد طه مرقاتي با بيان اين كه اهداي جنين از منظر اخلاق پزشكي يكي از دغدغههاي جدي زندهياد دكتر كاظمي آشتياني بود، گفت: او تمام موفقيتهاي علمي را در چارچوب اخلاق و شريعت ميپذيرفت و خود از پيشروان راهاندازي كميتههاي اخلاق پزشكي بود.
وي اظهار كرد: آن مرحوم از سويي تلاش ميكرد موضوع باروري كمكي را با زباني ساده و روشن براي علماي دين تبيين كند و از سويي ديگر، متخصصان اين فنآوري را در مسيري هدايت كند كه از حدود موازين اخلاقي و شرعي خارج نشوند.
دبيرعلمي نشست اهداي جنين از منظر اخلاق پزشكي با بيان اين كه پيشرفتهاي علمي و استفاده از فنآوريهاي جديد بدون ترديد فوايدي را براي بشريت به همراه ميآورد، اظهار كرد: اين پيشرفتها در كنار فايدهها از نظر فرهنگي و اجتماعي، آثار و تبعاتي را از خود به جاي ميگذارد كه در صورت بي توجهي و عدم پرداخت به آنها با روش علمي ميتواند به معضلات جدي تبديل شود.
وي با بيان اين كه توليد مثل از طريق روشهاي كمكي يكي از توفيقات علمي در جهان و ايران است، تصريح كرد: زنان و مردان نابارور كه در گذشته از داشتن فرزند محروم ميماندند امروزه با بهرهگيري از فنآوري نوين ميتوانند با تولد كودكي، كانون خانواده خود را گرمي بخشند.
دكتر مرقاتي ادامه داد: البته اين شادماني زماني به كمال مطلوب ميرسد كه مشكلات حقوقي، شرعي، اجتماعي و رواني آن با پژوهشهاي عالمانه و بومي سازي مناسب متخصصان عرصههاي مختلف علمي به حداقل ممكن برسد و نتيجه آن پژوهشها به صورت كدهاي اخلاقي و دستورالعمل ارائه شود. بنابراين پرداختن به مسائل اخلاقي فنآوريهاي جديد چنانچه نگوييم از خود آن فناوري مهمتر است حداقل به همان ميزان اهميت دارد.
دبيرعلمي نشست اهداي جنين از منظر اخلاق پزشكي با بيان اين كه اخلاق به افعال اختياري انسان مربوط است، افزود: چنانچه اين افعال موضوع گزارههاي اخلاقي قرار گيرند ميتوان به بد يا خوب بودن و يا شايسته و ناشايسته بودن آنها حكم كرد. به عنوان مثال، عدالت ورزيدن خوب و ظلم كردن بد است و يا در صورت روشن نبودن وضعيت حقوقي كودكان ناشي از اهداي جنين اقدام به اين كار عمل ناپسندي است.
وي تاكيد كرد: در صورتي ميتوانيم مسائل اخلاقي توليد مثل از طريق اهداي جنين را تبيين كنيم كه تخصصهاي مختلف اين موضوع را بررسي و برايند نتايج بررسيها به صورت كدهاي اخلاقي ارائه شود.
گفتني است،نشست علمي يك روزه اهداي جنين از منظر اخلاق پزشكي به همت پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي و با همكاري انجمن علمي تخصصي باروري و ناباروري ايران، انجمن باروري خاورميانه و انجمن توليد مثل و جنين شناسي اروپا در محل پژوهشكده رويان برگزار شد.ح/الف
١٣:٤١ ١٦/١٠/١٣٨٦