دومين نشست تخصصي توسعه فناوري در پژوهشكده توسعه تكنولوژي جهاددانشگاهي برگزار شد
دومين نشست از سلسله نشستهاي تخصصي توسعه فناوري با حضور دكتر طيبي رئيس جهاددانشگاهي، دكتر منطقي مدير عامل شركت ايران خودرو، دکتر حاج حسيني، رئيس موسسه مطالعات و تحقيقات فناوري سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران، دكتر طباطبائيان رئيس هيات مديره انجمن مديره انجمن مديريت تكنولوژي ايران و جمعي از مديران اجرايي کشور در حوزه توسعه فناوري برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي پژوهشكده توسعه تكنولوژي جهاددانشگاهي،در ابتداي اين نشست دكتر قرنفلي، رئيس دانشگاه علم و فرهنگ گزارشي از روند تدوين نقشه جامع علمي كشور ارائه كرد.
وي با تشريح فعاليتهايي كه در اين زمينه در كشور انجام شده، گفت:در سه كميته چرخه علم و فناوري، مسووليت كميته فناوري به جهاددانشگاهي به رياست دكتر طيبي محول شده است.
عضو هيات علمي جهاددانشگاهي در ادامه نقشه جامع كشور را اينطور تعريف كرد:مجموعه اي هماهنگ، پويا از اهداف، سياستها و الزامات تحول راهبردي علم و فناوري و نوآوري كه بر ارزشهاي ايراني، اسلامي و آينده نگري براي دستيابي به اهداف چشم انداز كشور مبتني است.
وي افزود:اينطور پيش بيني شده كه برنامه هاي اجرايي مبتني بر اين نقشه در برنامه هاي توسعه كشور تنظيم شود. لذا نقشه جامع علمي كشور مجموعه اي مشتمل بر كليات، اهداف، سياستها و به ويژه بحث الزامات است.
وي ابراز اميدواري كرد ويرايش اول نقشه جامع علمي كشور تا ارديبهشت ماه سال 87 ارائه شود.
در ادامه اين نشست دكتر حجت الله حاج حسيني، رئيس موسسه مطالعات و تحقيقات فناوري سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران، طي يك سخنراني يك ساعته وضع توسعه فناوري در ايران و آسيب شناسي روند آن را مورد بررسي قرار داد.
دكتر حاج حسيني در ابتداي سخنان خود دو الگوي توسعه فناوري را معرفي كرد و در مورد تحولات فناوري در كشور گفت: بعد از انقلاب تحولات اقتصادي و تكنولوژيكي در بخش هاي مختلف قابل توجه بوده اما در حد مطلوب نيست.
وي اين تحولات را در سه دوره دولت موقت، دوره جنگ و دوره پس از جنگ مورد بررسي قرار داد و موسسات پژوهشي و دانشگاهي را مهمترين منبع توليد نوآوري در كشور خواند.
رئيس موسسه مطالعات و تحقيقات فناوري يادآور شد:در حال حاضر ارتباط بين دانشگاهها و مراكز پژوهشي با صنايع در سطح قابل قبولي قرار ندارد و ارتباطات اين مراكز پژوهشي و دانشگاهي با دانشگاههاي معتبر خارج از كشور نيز مطلوب نيست.
وي با اشاره به تاثير شركت هاي چند مليتي در فرآيند توسعه فناوري گفت: بجز صنعت خودروسازي، حضور اين شركت ها و ارتباطات بين المللي در سطح خيلي پائيني قرار دارد.
دكتر حاج حسيني تصريح كرد: سياستهاي دولت بايد طوري باشد كه براساس آن، توسعه نوآوري با سرعت زيادي انجام شود، اما بر اساس تحليلي كه وجود دارد، اثربخشي انگيزشي اين سياستها كم بوده و نتوانسته خيلي تاثيرگذار باشد.
وي در پايان نقاط ضعف و قوت نظام علمي و تحقيقاتي كشور بخصوص در بخش هاي عرضه و تقاضا را تشريح كرد.
دكتر منوچهر منطقي مديرعامل شركت ايران خودرو ديگر سخنران اين مراسم بود.
وي با اشاره به سند چشم انداز گفت:اگر بخواهيم به اهداف اين سند و نقشه جامع علمي كشور برسيم، بايد در دو دوره آنرا متناسب با واقعياتي كه در كشور وجود دارد بازنگري و ويرايش كنيم.
منطقي تصريح كرد:در ويرايش سوم چشم انداز است كه ما به اهداف واقعي آن نزديك شدهايم.
مدير عامل ايران خودرو در ادامه نقش ديدگاههاي ايدئولوژيك مسئوولان نظام و كامل نبودن سياستهاي بلند مدت را بسيار مهم و تعيين كننده ارزيابي كرد و گفت: ديدگاههاي مسولان نظام و سياستهاي كلان كشور بر فعاليتها و دستاوردهاي بنگاهها و توسعه فناوري در آنها تاثير مستقيم دارد.
وي با تشريح نقش و سهم «تحقيق و توسعه» و همچنين «انتقال تكنولوژي و آموزش» در بنگاهها و تاكيد بر نقش رهبران اين بنگاهها در اين زمينه، گفت: در حال حاضر ما رهبري كه بتواند هم تحقيق و توسعه مناسب در بنگاهش داشته باشد و هم بتواند آنرا به بازار عرضه كند و از طرفي بتواند موضوع انتقال تكنولوژي و آموزش را در سطح مطلوبي انجام دهد، خيلي كم داريم.
منطقي در ادامه به نقش تكنولوژي هاي نرم در افزايش بهره وري در بنگاهها اشاره كرد و افزود: در اغلب بنگاهها، اگر چه روي نوآوري كار مي كنيم، ولي بر روي فرآيندهاي آن تسلط نداريم.
وي گفت: فرآيند نوآوري، موضوعي بسيار پيچيده است و ما در اين زمينه تجربه زيادي نداريم.
در ادامه این نشست، دکتر حبیب ا.. طباطبائیان با اشاره به مشکلات پیش روی صنعت کشور، شرایط حاکم بر محیط ملی، شرایط غلبه بحثهای دولتی در کشور و مسائل محیطی و محیط بین الملل را از جمله مباحثی ذکر کرد که باید در تمام بررسی ها، به آن توجه شود.
وی با اشاره به بحث جنبش نرم افزاری در کشور، دور شدن از فضای تفکر سخت افزاری در زمینه علوم مختلف را یکی از مهمترین عوامل تحقق جنبش نرم افزاری در کشور عنوان کرد.
يادآور مي شود،در ادامه نيز نشستي با حضور دکتر منوچهر منطقي، دکتر سيد حبيب الله طباطباييان ودكتر حاج حسيني برگزار شد و در آن با مشاركت تمام اعضاي حاضر در نشست بحث و پرسش و پاسخ در زمينه موضوعات مطرح شده انجام شد.ح/الف
١٦:٢٠ ٣٠/١١/١٣٨٦