معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در سومین نشست تخصصی توسعه فناوري:
دستیابی به علم و فناوری محصول نهادینه کردن فعالیتهای پژوهشی در کشور است
دکتر منصور کبکانیان معاون پژوهشي وزیر علوم، تحقیقات و فناوری که در سومین نشست از سلسله نشستهای تخصصی توسعه فناوري در زمینه ظرفیتها و الزامات اسناد بالا دستی کشور در حوزه توسعه فناوري سخنرانی می کرد،گفت:ساده اندیشانه است که بخواهیم فناوری را بدون جهت بدانیم و بخواهیم با خرید فناوری، کشور را به پیشرفت برسانیم.
به گزارش روابط عمومي پژوهشكده توسعه تكنولوژي جهاددانشگاهي،معاون پژوهشي وزیر علوم،فناوري را به يك موجود زنده ي داراي سيستم تشبيه كرد و افزود:در بستر پويا، فعال و زنده ي يك جامعه در علم و فناوري است كه امكان توليد فناوري در جامعه فراهم مي شود.
وی گفت:این مساله به معنای عدم تعامل با کشورها نیست و لازم است این کار با مطالعه و به صورت هدفمند انجام شود.
وی در ادامه با اشاره به ارتباط بین دانشگاه و صنعت گفت:من دستگاههای اجرایی و صنایع را مشتری برای علم و فناوری می دانم. اگر چه هدف اصلی پژوهشگر صرفا بدست آوردن پول نیست؛ ولی او به دنبال مشتری است که بتواند از نظر مادی از فعالیتهایش حمایت کند.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به تدوین و ابلاغ سند چشم انداز توسعه ایران گفت: این سند باعث تثبیت بسیاری از مطالب مورد نیاز توسعه علمی کشور شده است .
وی با اشاره به چارچوب کلی نقشه جامع علمی کشور و ارائه توضیحاتی در مورد آثار و نتایج ابلاغ این سند، آنرا مجموعه ای جامع، هماهنگ، پویا از اهداف، سیاستها، برنامه ها و الزامات برنامه ریزی تحول راهبردی علم، فناوری و نوآوری مبتنی بر ارزش های اسلامی- ایرانی و آینده نگر برای دستیابی به اهداف چشم انداز کشور عنوان کرد.
در ادامه این نشست، دکتر قدسی پور مدیر کل دفتر بررسی و ارزیابی پژوهش وزارت علوم، تحقيقات و فناوری، مهمترین نتیجه نقشه جامع علمی کشور را آینده نگر کردن مدیران کشور ذکر کرد و افزود: برای دستیابی به موفقیت در این نقشه، باید به سه وجه مهم آن یعنی وضعیت فعلی، وضعیت آینده و داشتن الگویی که وضع فعلي را به وضع مطلوب آینده برساند، توجه داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به چرخه ی توليد علم و فناوری، کشف مطالب جدید از سوی دانشمندان، ایجاد فناوری، تجاری سازی فناوری و توليد و دستیابی به محصول مورد نیاز كشور را از حلقه هاي زنجيره ي اين چرخه عنوان كرد.
مدیر کل بررسی و ارزیابی پژوهش وزارت علوم، تحقيقات و فناوری، نرخ بالای بیکاری را یکی از امراض فلج کننده جوامع ذکر کرد و این مساله را برای کشور نگران کننده دانست.
وی توجه به زمینه های اولویت دار پژوهشی کشور و مراکز رشد را از جمله مسائلی دانست که در این زمینه می توانند کمک کنند.
در ادامه اين نشست دکتر فاتح راد رئیس دفتر سیاست گذاری و برنامه ريزي کلان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با ذکر این نکته که اقتصاد نفتی مانع بزرگ توسعه فناوری در کشور است، عدالت، کارآفرینی، استقلال و خوداتکایی، عدم تحقق تخریبهای تمدن غرب، تعادل در جاذبه و دافعه در سطوح مختلف، جذب منابع مالی، انسانی و دانش از سراسر جهان و سازماندهی و خود سازماندهی در عرصه علم و فناوری را از عوامل مؤثر در توسعه فناوری در کشور عنوان کرد.
وی ارتباط بین دانشگاه و صنعت را یکی دیگر از عوامل توسعه فناوری ذکر کرد و افزود: دانشگاههای ما باید دانشگاه های نوآفرین و کارآفرین باشند.
گفتنی است،در ابتدای این نشست، دکتر طیبی رئیس جهاددانشگاهی با ارائه گزارشی از فعالیتهای این نهاد در زمینه همكاري تدوین نقشه جامع علمی کشور، برخی از افتخارات پزوهشکده توسعه تکنولوژی جهاددانشگاهی صنعتي شريف در زمینه توسعه فناوری را تشريح كرد.
در ادامه این نشست گفتگو و پرسش و پاسخ با حضور جمعی از مدیران اجرایی کشور و صاحبنظران حوزه توسعه فناوری برگزار شد. اهم محورهای این ميزگرد عبارت بود از:
- نقش مدیران اجرایی در موفقیت و اجرایی شدن سند چشم انداز
- توجه به نخبگان در نقشه جامع علمی کشور
- توجه به علوم انسانی به عنوان پشتوانه سایر علوم
- ترویج علم در حیطه عمومی به صورت حرفه ای و قرار گرفتن آن در دستور کار مدیران و برنامه ریزان
- توجه به چالشها و الزامات قانونی به طور همزمان، جهت تحقق و پياده سازي نقشه جامع علمي كشور
- تدوین اهداف و چشم انداز سند و نقشه جامع علمی کشور بر اساس واقعیت های ملموس جامعه ایران
- عدم تعجیل در تدوین نقشه جامع علمی کشورو فراهم ساختن امکانات شرایط اقتضائات آن در همه زمینه ها
- ضرورت وجود نگاه سیستمی و تلفیقی برای تدوین نقشه جامع و راهبری آن
- ایجاد ضمانت اجرایی برای نقشه جامع علمی کشور
- مشارکت نهادها، مراکز، سازمانها و همچنین اندیشه های مختلف در تدوین نقشه جامع علمی کشور
- حضور عوامل موثر در اجرایی شدن نقشه در تدوین نقشه جامع علمی کشور به منظور تضمین ضمانت اجرایی آن
- تعیین روش و متدولوژی تلفیق اطلاعات و محصولات کمیته های مختلف تدوین نقشه جامع علمی کشور
لازم به ذكر است،بررسي «مباني نظري و ادبيات توسعه تکنولوژي و تجارب کشورهاي موفق» و «وضع توسعه فناوري در ايران و آسيب شناسي روند آن» از ديگر موضوعاتي بود كه در دو نشست گذشته به صورت جداگانه با حضور مديران اجرايي كشور و صاحبنظران حوزه توسعه فناوري، مورد برسي قرار گرفت.ح/الف
١٦:٥٩ ٢٧/١١/١٣٨٦