دکتر حسین ملک افضلی:
اتاق فكر سلامت بايد در عرصه عمل فعالتر شود
دکتر حسین ملک افضلی، رییس انستیتو تحقیقات بهداشت دانشگاه تهران گفت:زمان آن فرا رسیده است تا اتاق فکر سلامت با ورود به عرصه های اجتماعی، اقدامات خوب خود را از تئوری به سمت عمل سوق دهد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي شهيد بهشتي،رئیس انستیتوی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن بیان مطلب فوق افزود: در سالهای نخست انقلاب، پوشش بهداشتی پایداری در سطح کشور به ویژه در مناطق محروم و روستاهای کشور ایجاد شده است.
دکتر ملک افضلی علت پایداری این پوشش ها را بومی بودن نیروهای انتخاب شده برای این کار دانست و افزود: خوشبختانه همراه با ايجاد پوشش براي مناطق محروم در ساير بخش ها نيز اقدامات خوبي انجام شده است از جمله توسعه راههاي روستايي،آب،برق،سوادآموزی و بخصوص سواد زنان كه این موارد در كنار خدمات بهداشتي و مسئله تنظيم خانواده، عواملی هستند كه در ارتقاي سلامت جامعه تاثير گذار بوده اند.
وی تاکید کرد: سواد زنان مهمترين فاكتور در سلامت يك جامعه و يكي از شاخص هایي است كه بعد از انقلاب دامنه آن افزايش یافته است و بنظر می رسد از اين نظر در منطقه اول شويم.اين موضوع با تاثیر بر سلامت مادر ،كودك و خانواده باعث شده است تا شاخص هاي بهداشتي مثل مرگ و مير مادران، مرگ ومير كودكان و اميد به زندگي ارتقا يابد.
رئیس انستیتو بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان این مطلب که شاخص هاي ایران از نظر جمعیتی نسبت به بعضي كشورهای بزرگ منطقه شاخص هاي ممتاز تري است گفت: با وجود این که در سال هاي اخير این کشورها شاخص هاي بهداشتي خوبي را ارائه داده اند و ما برای حفظ جايگاه کشور باید به تحول بنيادي و اساسي در نحوه ارائه خدمات و رويكردها دست بزنیم.
دکتر ملک افضلی با تاکید بر لزوم بازنگری در عملکرد گذشته خاطر نشان ساخت: چنانچه بخواهیم در آینده مو قعیت کشور را حفظ کنیم بايد در همه زمینه ها از جمله نيروي انساني، محتوا و ارتباط آن با ساير فعالیت هایی كه در نظام بهداشت و درمان انجام شده است مورد بازنگری قرار بگیرد. لازمه اين امر ارتباط فعال افراد با مردم،نهاد هاي موجود در منطقه و سازمان هایي است كه با سلامت ارتباط دارند.
دکتر ملک افضلی در مورد تفاوت اطلاعات بهداشتی با آموزش بهداشتی گفت:عده اي معتقدند كه مردم بايد تنها اندرزهاي بهداشتي را آموزش ببینند. اين آموزش ها مي تواند آموزش مدرسه ای،آموزش نماز،مسجد،تلويزيون یا هر زمینه دیگر را چه به صورت ارتباط فردي يا ارتباط جمعي در بر داشته باشد.
وی بحث پزشك خانواده را مكمل خدمات بهداشتی دانست و افزود: پزشك خانواده باید نگاهی سلامت نگر داشته باشد. ولی متاسفانه در حال حاضر بسياري از پزشكان خانواده ،ماموريت خود را تنها در ويزيت بيماران ، و نه در ارتقاي سلامت جامعه جستجو می کنند.
دکتر ملک افضلی اضافه کرد: در سالهاي اخير به دليل توسعه دانشكده هاي پزشكي ،خدمات بهداشتي و درماني و توسعه بيمارستانها و تكنيك هاي جدید، بيشتر منابع ما به سمت اين نوع خدمات سوق پيدا كرده است و خدمات و اعتبارات زيادي صرف آن شده و از مراقبت هاي بهداشتي اوليه و ارتقاي سلامت جامعه غفلت شده است..
رئیس انستیتو بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن اشاره به ريز فاكتورها و عوامل خطر موجود در جامعه نظیرتغذيه،چاقي،اعتیاد،نداشتن فعاليت بدني و جمعیت زیاد جوان،اظهارداشت:این نگراني وجود دارد كه در آینده جمعيت افراد ميانسال و موارد سكته قلبي و مغزي افزایش یابد. به همین دلیل بايد وضعيت تغذيه مردم وامكاناتي كه براي ورزش دارند تصحيح شود. و حرکت جدي از درمان به سمت ارتقاي اطلاعات بهداشتی صورت پذیرد. این کار همکاری بین بخشی ، مشارکت مردمی و اراده سیاسی را می طلبد.در این صورت می توان انتظار داشت برای رسیدن به اطلاعات بهداشتی گامهای اساسی بر دارد.
دکتر ملک افضلی توضیح داد: اراده سياسي اولین عاملی است که براي اطلاعات بهداشتی لازم است و بايد در بالاترين مقام های كشوری و همه كساني كه در سطوح بالا در سطح سياستگزاري قرار گرفته اند وجود داشته باشد. به این معنا که هیچ یک از تصمیماتی که در کشور گرفته می شوند نباید خلاف اصول سلامت باشند. در این راستا مشارکت مردم در استفاده، ارائه و تصمیم سازی برای خدمات یک نیاز اساسی محسوب می شود. هماهنگی سازمان های مختلف بخصوص در مورد قواعد و قوانینی که از سطوح بالا تنظیم می شوند و توجه به آموزش و پرورش نیز باید مد نظر قرار بگیرد .
وی ایجاد شورای نگهبان سلامت را در نظام سلامت ضروری دانست و افزود: این شورا بايد با نظارت بر قوانین و مصوبات، سلامت جامعه را مورد توجه قرار دهد تا به سلامت مردم صدمه ای وارد نشود. و با در نظرگرفتن آموزش های لازم برای افراد تلاش شود تا فرهنگ ارائه پیشنهاد، قانون و سیاست اطلاعات بهداشتی، به وجود آید. رعایت دستورت و مقررات بهداشتی توسط افراد و خانواده آنها ،نشانگر مشارکت آنها در این امر است.
دکتر ملک افضلی با اشاره به بحث SDH اظهار داشت:در این عرصه باید بحثSDH را به زبان ساده از طریق وسایل ارتباط جمعی برای مردم بازگو کرد. باید فشار و تقاضای اجتماعی برای آن به وجود آید تا فقط متعلق به دانشمندان و متخصصان نباشد. همچنین خواست سیاسی مورد توجه باشد و باید در سطح فرهنگ سازی تغییر وتحولی ایجاد شود.
رئیس انستیتو بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: نقش همکاری های بین بخشی و مشارکت مردمی نیز در این راستا بسیار حائز اهمیت است و بهترین روش این است که اجازه دهیم مردم در سیاستگزاری و تصمیم سازی دخالت کنند.توجه به دانشگاهها از طریق قرار دادن کنترل های درسی برای شناخت تقاضاهای اجتماعی و اصلاح آنها به منظور فراهم کردن سلامت جسمی، روانی و اجتماعی جامعه بسیار سودمند است. .همانطور که در سال 69 برنامه کنترل جمعیت و تنظیم خانواده برای تمام رشته های دانشگاهی در نظر گرفته شد.
دکتر ملک افضلی در پایان با ارائه پیشنهادهایی برای اتاق فکر سلامت افزود: فعالیت دوستان در جهاد بسیارخوب است. بهتر است تا این فعالیت ها را فراتر از اتاق فکر به عرصه های اجتماعی وارد کرده و اقدامات خود را از سمت تئوری به سمت عمل سوق دهد.ح/الف
١٠:٤٣ ٠٥/٠٦/١٣٨٧