از سوي پژوهشگران جهاددانشگاهي واحد مشهد صورت گرفت؛
شناسايي کاربرد قارچهای دارویی در درمان عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیکها
پژوهشگران جهاددانشگاهی واحد مشهد، خواص ضد ميكروبي 5 گونه قارچ داروئي بر روی دو باكتري مهم بيماريزا را شناسایی کردند.
به گزارش روابطعمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد، استافيلوكوكوساورئوس و اشرشياكلي، دو باكتري مهم بيماريزا به شمار ميروند كه در عفونتهاي مختلف نقش بسزايي دارند. باتوجه به مصرف روزافزون آنتي بيوتيكها و بروز مقاومت دارويي در بين باكتريها همچنين وجود عوارض جانبي مصرف آنها، امروزه تهيه داروهاي جديد از منابع طبيعي به خصوص قارچهاي دارويي مورد توجه قرارگرفته است.
بنابر این گزارش، نسترن رئيسيان، مهشيد خاتميراد، محمود ذكائي، محمد فارسي، علياكبر شمسيان، محسن صابري، شعله باقريان و محمود رئيسالمحدثين از پژوهشگران جهاددانشگاهی مشهد، اثر ضدميكروبي 5 گونه از قارچهاي داروئي استان مازندران ( Laetiporus sulphureus,Ganoderma lucidum, Phelinus igniaru, Trametes versicolor, Lenzites betulina ) را مطالعه نمودند.
بر این اساس، قارچهاي دارويي یادشده از جنگلهاي استان مازندران جمعآوري شده و عصاره "اتانولي ميسليوم" اين گونهها تهيه گرديد و پس از حذف حلال، تاثير ضدباكتريايي رقتهاي متوالي عصاره (50، 25، 5/12، 25/6، 1/3، 5/1) بر روي دو باكتري مزبور به روش انتشار در چاهك مورد بررسي قرار گرفت و در نهايت حداقل غلظت بازدارندگي از رشد عصارهها و قطر هاله عدم رشد آنها بر روي دو سويه باكتري مذكور اندازهگيري گرديد.
بر اساس این پژوهش، دو گونه L. betulina, P.igniarus هيچ تاثيري بر مهار رشد باكتريهاي مورد آزمايش ندارد، در صورتيكه عصاره G.lucidum با غلظت 150m/mg، قدرت مهار رشد با قطر هاله بيش از 7mm بر روي باكتري S.aureus را داشته و فاقد اثر مهاري بر باكتري E. coil بوده است، همچنین غلظت بالاتر از 125m/mg عصاره قارچ L. sulphureus ، موجب مهار رشد سويههايE.coil و S.aureus ميشود.
قطر هاله براي دو باكتري ذكر شده به ترتيب 16mm و 18mm ميباشد. در خصوص قارچ T.versicolor نیز نتايج حاكي از آن است كه اين قارچ قدرت مهار رشد هر دو باکتری را در حداقل غلظت mg/m150 دارد و دارای قطر هاله عدم رشد 8mm و 11mm برای دوسویه E.coil و S.aureus میباشد.
نتایج حاصله این تحقیق نشان داد: مطالعه امکان کاربرد عصاره قارچهای مهارکننده در شرایط in-vivo و شناسایی ماده موثر این قارچها به عنوان یک ترکیب موثر ضدباکتریایی پیشنهاد میشود. همچنین استفاده از قارچهای دارویی مذکور میتواند در ترکیب با سایر روشهای درمان عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیکها مورد توجه قرار گیرد.ح/الف
١٤:٥١ ١٢/٠٦/١٣٨٧