گروه پژوهشهای اقتصادی جهادددانشگاهی واحد مشهد بررسی کرد؛
"وضعيت تجارت خارجي خراسان بزرگ با توجه به عضويت ايران در سازمان تجارت جهاني"
پيوستن به سازمان تجارت جهاني داراي تاثير مثبت بر روند صادرات بخشهاي صنعت و كشاورزي در بلندمدت است.
به گزارش روابطعمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد،دكتر مظهري، فاطمه رحماني و مرضيه مطلبي از اعضای گروه پژوهشهای اقتصادی جهاددانشگاهی مشهد، در مقالهاي با عنوان "وضعيت تجارت خارجي خراسان بزرگ با توجه به عضويت ايران در سازمان تجارت جهاني" که در همايش توسعه تجارت خارجي استان خراسان شمالي نیز ارائه شد، به امكانات و پتانسيلهاي فعلي كشورمان و امكان گسترش روابط تجارت خارجی پرداختهاند.
در اين مقاله آمده است:از آنجايي که استان خراسان بزرگ (در دوره مورد بررسي هنوز استان خراسان به سه بخش تقسيم نشده بوده بنابراين منطقه مورد مطالعه استان خراسان بزرگ مي باشد) در ميان استانهاي مختلف از اهميت ويژهاي در تجارت خارجي برخوردار ميباشد، هدف اصلي اين مطالعه بررسي وضعيت تجارت خارجي اين استان با توجه به عضويت ايران در سازمان تجارت جهاني در فاصله سالهاي 83-1376 مي باشد.
معيار مورد استفاده براي بررسي وضعيت استان خراسان بزرگ با توجه به عضويت ايران در سازمان تجارت جهاني، ادغام تجارت بينالمللي (IIT) است كه ادغام جهاني يك صنعت را اندازهگيري مينمايد. همچنين براي رسيدن به اين هدف از روش برآورد تابع صادرات بخش کشاورزي و صنعت استان در قالب مدل رگرسيوني خطي- لگاريتمي با استفاده از متدولوژي ARDL استفاده شد که يکي از متغيرهاي منظورشده در اين توابع شاخص جهاني شدن مي باشد.
بر اساس نتايج به دست آمده،تجارت بين ايران و ساير كشورها نه در حد صفر بوده و نه كامل، لذا با توجه به امكانات و پتانسيلهاي فعلي كشور امكان گسترش روابط تجاري در حدود دو برابر ميزان فعلي وجود دارد و ميتوان گفت كه پيوستن به سازمان تجارت جهاني داراي تاثير مثبت بر روند صادرات بخشهاي صنعت و كشاورزي در بلندمدت است.ح/الف
١٥:٥٣ ١٤/٠٧/١٣٨٧