دبير علمي نخستين همايش كامپوزيت و صنايع وابسته در استان يزد:
صنعت كامپوزيت ميتواند رويكرد هوشمندانه دولت در راستاي كاهش هزينههاي ملي باشد
دبير علمي نخستين همايش و نمايشگاه كامپوزيت و صنايع وابسته در استان يزد معتقد است صنعت كامپوزيت ميتواند رويكرد هوشمندانه دولت در راستاي كاهش هزينههاي ملي باشد. مهندس سيدحسين ميرحسيني در گفتوگو با خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه يزد، با بيان اين كه اولين همايش و نمايشگاه كامپوزيت و صنايع وابسته با همكاری جهاد دانشگاهی و شبكه واحدهای فناور پارك علم و فنآوری استان يزد با هدف فرهنگسازی و جهتدهی مناسب صنايع مرتبط در اين حوزه فناوری در يزد از تاريخ 22 لغايت 25 آبان ماه سال 87 در يزد برگزار میشود، تاكيد كرد: در راستاي حفظ منابع طبيعي كمياب و گرانقيمت، كاهش هزينة محصولات مصرفي و بهرهوري انرژي، لازم است تا تلاشهاي فراواني در جهت توسعه كامپوزيتها در كشور صورت گيرد.
وي در اهميت اين موضوع اظهار داشت: با نگاهي به مسئله محيط زيست ميتوان دريافت كه گسترش مواد كامپوزيتي تجديدپذير طبيعي و مصنوعي در آينده تا چه اندازه ميتواند توجه بازارهاي جهاني را به خود معطوف دارد. از طرفي پتانسيل قابل ملاحظهاي از مواد اوليه، نيروي انساني متخصص و توان كارگري ارزان كشور، ميتوانند به خوبي شكوفا شده و به ياري تكنولوژي و دانش فني مناسب، موجبات رشد اقتصادي در زمينه كامپوزيتها را فراهم آورند.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد استان يزد و دبير علمي اين همايش، در زمينه اهميت انتشار تكنولوژي مواد مركب و شيوه مساعدت صنايع مربوطه، توجه به پنج نكته را ضروری دانست و تصريح كرد: كاربردي شدن يافتههاي تحقيقاتي، پديدهاي نيست كه با شعار تحقق يابد و از جمله لوازم آن، ايجاد حلقههاي واسطي است كه بتوانند با تمركز بر سطوح طراحي و مهندسي و تأكيد بر ارائه خدمات مهندسي به صنعت، دانش و يافتههاي تحقيقاتي موجود در دانشگاهها و مؤسسات تحقيقاتي را كاربردي كنند.
وي راهبردهاي كاهش هزينهها را يكي ديگر از اين نكات ذكر كرد و افزود: اتخاذ دو راهبرد "كاهش مصرف انرژي" و "افزايش دوام محصولات پرمصرف" بايست از نكات هوشمندانه رويكرد دولت به صنعت كامپوزيت در راستاي كاهش هزينههاي ملي باشد.
مهندس ميرحسيني در اين خصوص اضافه كرد: "شدت مصرف انرژي" بنا بر تعريف عبارت است از ميزان مصرف انرژي به ازاي يك واحد مشخص توليد ناخالص ملي كه اين شاخص در كشور ما طي سالهاي 1355 تا 1378، حدود 3 - 4 برابر گرديده و بيانگر ميزان زياد اتلاف انرژي در كشور ماست.
وي متذكر شد: برخي معتقدند ميزان مصرف انرژي بيش از هر چيز تابع قيمت آن است، در حالي كه نتايج مطالعات آژانس بينالمللي انرژي(EIA) نشان ميدهد كه سهم كاهش شدت مصرف انرژي در نتيجه افزايش قيمت اسمي انرژي، در مقايسه با ميزان كاهش حاصل از تغيير محصولات پرمصرف به نمونههاي كم مصرف، بسيار كمتر ميباشد و در اين راستا مواد نو، از مهمترين راهكارهاي توليد محصولات سبكتر، بادوامتر و كممصرفتر ميباشند.
وي اذعان داشت: هزينه مواد اوليه محصولات كامپوزيتي، معمولاً هم ارز يا بيشتر از نمونههاي قديمي خود ميباشد، اما هرگاه صرفهجوييهاي ناشي از كاهش هزينه تعمير و نگهداري و طول عمر بالاي محصولات كامپوزيتي نيز احتساب شود، اقتصادي بودن آنها نمايان ميگردد. البته آمار خوردگيها يا هزينههاي سرسامآور تعمير و نگهداري و پتانسيلهاي صرفهجويي كه در صحبتهاي تحليلگران كشور آمده است مؤيد اين مسئله است.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد يزد با اشاره به افقهاي توسعه صادرات تكنولوژيهاي نو در بازارهاي جهاني، خاطرنشان كرد: شايد نگاه دكتر ماهاتير محمد نخستوزير مالزي يكي از متعادلترين نگاهها به روند جهاني شدن باشد كه بيان ميدارد؛ « ما نميتوانيم جهاني شدن را شتابزده نفي كنيم، اما ميتوانيم آن را به سامان آوريم و ميتوانيم شكلي تازه به آن ببخشيم. »
وي ادامه داد: در عرصه جهاني، همزمان با نزديك شدن يك تكنولوژي به نقطه مرگ خود، اين تكنولوژي از كشورهاي توسعه يافته به سمت كشورهاي عقبمانده نقل مكان ميكند و به تناسب، سهم كلي آن در بازار تدريجاً كاهش مييابد. كاهش عمومي قيمت مواد خام فلزي گوياي همين واقعيت است.
مهندس ميرحسيني گفت: فناوريهاي جديد، علاوه بر دارا بودن ارزش افزوده فراوان، به دليل ويژگيهاي خاص خود بستر مناسبي را براي كشورهاي در حال توسعهاي كه بتوانند هوشمندانه و به موقع از آنها استفاه كنند، فراهم آوردهاند تا ميزان صادرات خود را كه از مهمترين امتيازات موفقيت يك كشور در تجارت جهاني است، گسترش دهند.
وي در اين خصوص به ذكر نمونههايي از درك اين فرصتها در صادرات نرمافزار هند و يا بيوتكنولوژي كوبا اشاره كرد و بيان داشت: توجه به كامپوزيتها به عنوان محصولات صادراتي مناسب و افق آينده تجارت خارجي، حاصل بيانگر سياست صنعتي هوشمندانه است.
وي نقش صنايع كوچك در تكنولوژي برتر مواد مركب را يادآور شد و افزود: نقش گسترش صنايع كوچك در رشد اقتصادي كشورها، واقعيت انكارناپذيري ميباشد كه مدتي است مورد توجه محافل اقتصادي كشور ما نيز واقع شده است. هندوستان با تكيه بر سياست حمايت از صنايع كوچك كه از دهة 70 آغاز شد، توانست ميزان توليد ناخالص ملي خود را به 165 ميليارد دلار برساند و 26 ميليارد دلار صادرات كه 49 درصد آن را كالاهاي توليدي صنايع كوچك و متوسط تشكيل ميداد، به ثبت برساند و اين مسئله در كشور ما كه نزديك به 90 درصد كل مجموعه صنعت را صنايع كوچك تشكيل ميدهند، بسيار حائز اهميت است.
به اعتقاد مهندس ميرحسيني ويژگي عدم نياز تكنولوژيهاي برتر به امكانات زياد، زمينه مناسبي را براي بهرهگيري از آنها در گسترش صنايع كوچك ايجاد كرده است و اين مسئله جاي آن دارد كه مورد توجه سياستگذاران صنعت كشور قرار گيرد.
وي توجه بخش ساختمان كشور به استفاده از كامپوزيتها را خواستار شد و تصريح كرد: توجه به درصد بالاي قشر كم درآمد، توجه به مسكن ارزان را يكي از اهداف رويآوردن به مواد نو برميشمارد و اين در حالي است كه در كشور ما تكنولوژي سنتي ساخت و ساز، توان پاسخگويي به حدود يك ميليون مسكن مورد نياز جامعه جوان ما را ندارد و سهم بالاي مسكن در سبد هزينه خانوار و همچنين افزايش سرسامآور هزينة كاذب مسكن، لزوم يافتن راهكارهاي توليد سريعتر و ارزانتر مسكن را گوشزد ميكند. لزوم توجه به تكنولوژي مواد نو به عنوان راهكار مناسب خروج از بحران مسكن، مسئلهاي است كه بارها در نظرات تحليلگران كشور انعكاس يافته است.
دبير علمي نخستين همايش و نمايشگاه كامپوزيت و صنايع وابسته در استان يزد ابراز داشت: حضور اساتيد، صاحبنظران و متخصصان برای سخنرانی در اين همايش اين نويد را میدهد تا در توسعه و ترويج اين صنعت گامی مؤثر برداريم و صاحبان صنايع و سرمايهگذاران ورود به اين عرصه از فناوری نوين را مد نظر قرار دهند.
وي خاطرنشان كرد: دكتر مهرداد شكريه رييس موسسه كامپوزيت ايران و استاد دانشكده مكانيك دانشگاه علم و صنعت ايران، صابر ميرزايی معاون پژوهشی دفتر همكاریهای فناوری رياست جمهوری و قائم مقام دبير ستاد ويژه توسعه فناوری نانو، دكتر سيد حميدرضا هاشمی عضو مؤسس و عضو هيات مديره انجمن كامپوزيت ايران و دكتر علی اصغر جهانگيری از كارآفرينان نمونه كشوری را سخنرانان اين همايش معرفي كرد.
مهندس ميرحسيني در پايان از برگزاري كارگاههای تخصصی تحت عناوين كارگاه توليد كامپوزيتها، كارگاه رفع مشكلات فرآيند اكستروژن برای توليد كامپوزيتها و كارگاه توليد پلاستيكهای كامپوزيتی تقويت شده برای علاقهمندان در حاشيه اين همايش و نمايشگاه، خبر داد.ح/الف
١٥:٢٥ ١٨/٠٨/١٣٨٧