به همت پژوهشگران جهاد دانشگاهي انجام شد:
ساخت سيمان مقاوم با استفاده از ضايعات سراميك
براساس يافتههاي پژوهشگران جهاددانشگاهي واحد استان يزد استفاده از ضايعات سراميك در توليد سيمان تا 15 درصد وزني، موجب بهبود خواص سيمان ميشود به طوري كه ميزان استحكام فشاري سيمان تا دو برابر افزايش مييابد.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه يزد، حسين كوهاني، ليلا شريفي، سيدحسين ميرحسيني و مائده دهقاني كه در تحقيقات خود از ضايعات كاشي، چيني و سراميك در توليد سيمان پرتلند استفاده كردهاند معتقدند، استفاده از اين مواد ضمن بهبود خواص سيمان به كاهش آلودگي زيست محيطي و پايين آمدن هزينههاي توليد منجر ميشود.
نتايج آزمايشات پژوهشگران جهاد دانشگاهي يزد نشان داد كه استفاده از ضايعات سراميك در توليد سيمان تا 15 درصد وزني ميتواند موجب بهبود خواص سيمان شود.
يكي ديگر از مزاياي سيمانهاي مخلوط كاهش گرماي هيدراسيون بود، به طوري كه با مقايسه گرماي آزاد شده با حد استاندارد اين امر مشخص خواهد بود؛ البته به گفته اين محققان، اين امر استفاده از اين دسته از افزودنيها در مناطق سردسير را تحتالشعاع قرار ميدهد.
در اين تحقيق ابتدا مقاديري از ضايعات كارخانجات كاشي، چيني و شيشه تهيه شد، سپس اين ضايعات تا حد زير 45 ميكرون خرد شد و با نسبت مشخص با هم مخلوط شد.
پس از مقايسه آناليز شيميايي ضايعات با حد استاندارد سيمان پرتلند، مواد در آسياب گلولهيي به مدت شش ساعت مخلوط شده و با مقادير 3، 5، 7، 10 و 15 درصد با كلينكر پرتلند مخلوط شده و آزمايشات گيرش، محاسبه گرماي هيدراسيون، اكتيويته پوزلاني، مقاومت 1، 3، 7، 14 و 28 روزه و درصد انبساط اين نسبتها به دست آمد.
نتايج اين بررسي همچنين نشان داد كه با توجه به بالا بودن فاز شيشه در شيشه نسبت به چيني و كاشي، افزايش ضايعات شيشه در تركيب باعث بهبود نمونه خواص پوزلاني سيمان خواهد شد.
گفتني است، درصد نامحلول در استاندارد آمريكا داراي حد مشخصي نميباشد، اما حد آن براي سيمان پرتلند معمولي ماكزيمم 1 درصد ميباشد. با افزايش مقدار افزودني، اين مقدار نامحلول افزايش مييابد كه نشان دهنده اين است كه مقدار اين نامحلول مربوط به افزودني است.ح/الف
١٧:٢٥ ٢٦/٠٨/١٣٨٧