نشست علمي توسعه و آمایش سرزمین در دانشكده منابع طبيعي دانشگاه تهران برگزار شد
هشتمين جلسه از نشستهای علمی حوزه مطالعات توسعه با سخنرانی دكتر مجيد مخدوم، استاد دانشكده منابع طبيعي دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي واحد تهران،در این جلسه که 5 آذرماه در محل مطالعات توسعه معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی واحد تهران با موضوع توسعه و آمایش سرزمین و با حضور اعضای هیات علمی و پژوهشگران جهاددانشگاهی برگزار شد، دكتر مخدوم با بيان اين مطلب كه توسعه خواه فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي، منابع طبيعي بايد در يك فضا اتفاق بيفتد گفت: متاسفانه زماني كه توسعه پايدار (Sustainable Development) در فارسي ترجمه شد ترجمه واژه، ناقص بود. ترجمه واقعي آن توسعه پايدار و درخور است، يعني در خور آن اكوسيستم و آن پهنه و چرا توسعه پايدار و در خور، زيرا توان طبیعی، نيروي انساني ماهر و غیرماهر، فناوری و ساختار زير بنايي و منابع مالي هر اكوسيستم متفاوت است. وي افزود: برنامههای فضایی یا آمایش سرزمین برنامهای است که به نحوی ناظر بر عمران و یا حفاظت فضا یا سرزمین (یک کشور، یک منطقه و یا اخیراً یک قاره) هستند.
دعواي كلي در هر كشوري تقسيم بودجه جاري نيست، دعوا بر سر بودجه عمراني است. بودجه عمراني بر دو روش ميتواند تقسيم شود كه يكي روش برنامهريزي بخشي و ديگري برنامهريزي منطقهاي است.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه برنامه آمایش، تطابق نیاز اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با توان طبیعی سرزمین و ارزيابي توان اكولوژيكي در پهنهاي از سرزمين، شالوده آمايش سرزمين است، عدالت اجتماعي و رفاه، بازده اقتصادي، محيط زيست سالم را از اركان توسعه پايدار و نتیجه و هدف برنامه آمایش برشمرده و افزود: ما در ايران ضعف مديريتي نداريم، چرا كه برنامه مشخصي براي يك مدير وجود ندارد. در واقع مديريت به معناي واقعي در بحث برنامهريزي محيط زيست، يعني اجراي برنامه. در فارسي واژههاي قشنگي مثل شهرداري، بهداري، آبخيزداري و . . . داريم و اين "داري" همان مديريت و برنامه است.
دكتر مخدوم ضمن معرفی مكتبهاي آمايش سرزمين كه شامل مكتب اروپايي و انگلوساكسن است به تفاوت دو شيوه اكولوژي سرزمين و اكولوژي سيماي سرزمين كه زير مجموعه مكتب انگلوساكسن در رهیافت، در پهنهبندی برای نقشهسازی و در مقیاس نقشه پهنهبندی پرداخت. وي در پايان تأكيد كرد: شايسته است حداقل سال 1395 با توأمان كردن شيوه اكولوژي سرزمين، مكتب انگلوساكسن و شيوه نوين مكتب اروپايي كه ايراني شدهاند به برنامهريزي آمايش سرزمين ايران با GIS دست يازيد.ح/الف
١٤:٠٢ ١٦/٠٩/١٣٨٧