«بررسي خواص آنتياكسيداني گلبرگ زعفران» ثبت اختراع شد
طرح «بررسی خواص آنتياكسيداني گلبرگ زعفران» توسط عضو هيات علمي گروه پژوهشي كيفيت و ايمني موادغذایی جهاددانشگاهی واحد مشهد انجام شد و در اداره ثبت شركتها و مالكيت صنعتي به ثبت رسيد.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد،طرح «بررسی خواص آنتياكسيداني گلبرگ زعفران» توسط مهندس فائزه تجلي، عضو هيات علمي گروه پژوهشي كيفيت و ايمني موادغذایی جهاددانشگاهی واحد مشهد انجام شد و در اداره ثبت شركتها و مالكيت صنعتي به ثبت رسيد و گواهي ثبت اختراع را دريافت كرد.
در این طرح آمده است: امروزه فوايد مواد آنتياکسيداني در پيشگيري از بيماريهاي قلبي، کاهش آسيب مغز و چشمها مورد توجه بسيار قرار گرفتهاست و تعدد تحقيقات بر روي منابع گياهي غني از اين مواد نشاندهنده اهميت آن ميباشد. اين تركيبات با داشتن خاصيت آنتياكسيداني و آنتيراديكالي ميتوانند نقش مهمي در نگهداري محصولات غذايي و حفظ سلامتي انسان ايفا نمايند.گلبرگ¬هاي گونه كروكوس كه زعفران نيز در آن گروه قرار دارد، داراي انواع زيادي از تركيبات فلاوونوئيدي، گليكوزيدي و آنتوسيانينها ميباشند. اين تركيبات خود داراي خاصيت آنتياكسيداني هستند. بر اساس آمار، در سال زراعي 87-1386، 120 هزار تن محصول زعفران توليد شده است. از اين ميزان زعفران، سالانه حدود 10247439 كيلوگرم گلپوش زعفران تازه به عنوان محصول جانبي توليد شده كه به دليل غيرقابل استفاده بودن آن تاكنون، دور ريخته ميشدهاست. همچنین در هر گرم گلبرگ منجمد (براساس وزن خشك) 87/6 ميليگرم آنتوسيانين خالص وجود دارد.
اين پژوهش با هدف يافتن يك منبع آنتياكسيداني طبيعي با كاربرد صنايع غذايي به منظور حفظ كيفيت و افزايش زمان ماندگاري مواد غذايي، دستيابي به يك منبع طبيعي و ارزانقيمت جهت توليد آن تركيبات مفيد و نيز كمك به حفظ محيطزيست، در پژوهشكده علوم و فناوري مواد غذايي جهاد دانشگاهي مشهد انجام شد. در اين تحقيق ميزان خواص آنتياكسيداني گلبرگ زعفران در غلظتهاي 100، 200 و 300 پي.پي.ام. و در سه تكرار تعيين گرديد. گلبرگ زعفران يك منبع آنتياكسيدان طبيعي و سهلالوصول است. فعاليت آنتياكسيداني نمونههاي گلبرگ زعفران، BHT و كنترل در فواصل زماني 6 و 12 ساعت در سيستم مدل اسيد لينولئيك، در طولموج 500 نانومتر اندازهگيري گرديد. در اين بررسي مشخص گرديد درصد جذب كنترل و گلبرگ در طول زمان، افزايش مييابد. مقدار جذب نمونه شاهد و عصاره گلبرگ پس از گذشت نيمي از طول دوره اندازهگيري 447/1 و 576/0 بوده كه اين نشاندهنده فعاليت معنيدار و قابل قبول عصاره گلبرگ زعفران ميباشد.
طبق نتايج حاصل از اين طرح، گلبرگ زعفران ميتواند بعنوان يك منبع غني از تركيبات فانكشنال و ضدراديكالي در صنايع غذايي و حفظ كيفيت آن و ضدسرطاني در توليد دارو استفاده شود.
گفتنی است: با توجه به آنکه طرح مذکور نه تنها در ايران بلكه در دنيا جديد است، موفق به دريافت گواهي ثبت اختراع و نيز تاييديه علمي از پژوهشكده علوم و صنايع غذايي خراسان رضوي گرديد.ح/الف
١٠:٣٩ ١٣/١٢/١٣٨٧