/موفقيت تازه پژوهشگران سلولهاي بنيادي/
محققان ايراني به روش جديدي براي ترميم نارسايي قلبي با استفاده از سلولهاي بنيادي دست يافتند
محققان پژوهشکده رويان جهاد دانشگاهي و بيمارستان رضوي مشهد موفق شدند از سلولهاي بنيادي براي درمان مبتلايان به نارسايي قلبي استفاده كنند.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه خراسان، حسين مهديخاني، عضو هيات علمي پژوهشكده رويان در همايشي كه در بيمارستان فوق تخصصي رضوي برگزار شد، در اين رابطه گفت: تزريق داخل ميوكارد و سلولهاي بنيادي مغز استخوان يا مشتق از گردش خون، ممكن است در بازسازي ميوكارد انفاركته و افزايش نئوواسكولاريزاسيون ميوكارد ايسكميك موثر بوده و منجر به بهبود عملكرد قلب شوند.
وي گفت: سلولهاي مشتق از مغز استخوان لزوما نبايد براي داشتن اثرات مفيد مستقيما به محل آسيب تزريق شوند و اثرات درماني آن ميتواند از طريق القاي رشد اندوتليال كه ترميم را سريع ميكند، باشد.
مهديخاني تصريح كرد: سلولهاي مغز استخوان توانايي ترميم دوباره ميوكارد و القاي ميوژنز و آنژيوژنز را دارند كه منجر به بهبودي عملكرد قلب ميشوند.
وي افزود: مطالعه درمان به روش GCSF كه بر روي نمونههاي انساني طراحي شده و از آبانماه 86 در بيمارستان رضوي در حال اجرا است.
مهديخاني ادامه داد: حركت سلولهاي پايه مغز استخوان به خون محيطي با تجويز داخل وريدي GCSF نيز ترميم ناحيه انفاركت را بهتر ميكند.
وي در خصوص معيارهاي ورود به مطالعه براي بيماران عنوان کرد: سن بيماران بايد 18 تا 75 سال و از آنفاركتوس حاد قدامي آنها 13 روز گذشته باشد. يعني از از شروع علائم باليني، حداكثر 13 روز گذشته باشد و اولين انفاركتوس حاد ميوكارد آن در قلمرو LAD باشد.
وي تصريح كرد: مدت زمان انجام تحقيقات 18 ماه است و 15 بيمار را در اين طرح مورد بررسي قرار دادهايم كه هفت نفر آنها در گروه كنترل بودند.
دكتر حسين بهاروند، رييس كميته علمي پژوهشكده رويان گفت: هر بافتي مثل پانكراس و قلب سلولهاي بنيادي خاصي دارد.
وي گفت: در ايران در سال 80 تا 83 سلولهاي جنيني موش استخراج شد كه اين سلولها قابليت تمايز به سلولهاي ديگر را دارند.
بهاروند از اقداماتي كه در گذشته به منظور تحول در سلولهاي بنيادي انجام داده بودند را تشكيل گامت از سلولهاي جنيني موش نام برد و گفت: اين اقدام اين امكان را به ما ميدهد تا بتوانيم سلولهاي جنيني را دستكاري كرده و در واقع شبيهسازي جنيني كنيم.
بهاروند ادامه داد: پژوهشكده رويان چند سالي است كه به طور رسمي در زمينه سلولهاي جنيني و بزرگسالان تحقيقاتي را انجام ميدهد كه اين تحقيقات در سه حوزه بنيادي، زيست شناسي تكويني و طب پيوند پيگيري ميشود.
در ادامه اين همايش، دكتر ناصر اقدمي، رييس كميته پژوهشي پژوهشكده رويان گفت: تحقيقات پژوهشكده رويان در زمينه پيوند سلولهاي بنيادي بر روي قلب، چشم، كبد و پوست انجام ميشود.
وي خاطرنشان کرد: اولين مطالعات سلولهاي بنيادي روي مغز و استخوان انجام شده است.
اقدمي تصريح كرد: ما ميتوانيم در بيماراني كه دچار ضايعات كبدي هستند هم از پيوند سلولهاي بنيادي مغز استخوان استفاده كنيم.
وي افزود: ساليانه هشت هزار نفر در فهرست انتظار براي دريافت کبد هستند كه فقط به 250 نفر از آنها کبد پيوند زده ميشود.
گفتني است، مركز پژوهش بيمارستان فوق تخصصي رضوي با همكاري پژوهشكده رويان، طرحهاي مختلفي چون طرح درمان با GCSF براي بيماران سكته قلبي، بررسي اثر تزريق سلولهاي بنيادي و تك هستهيي مشتق از مغز استخوان در بيماران دچار سكته اخير قلبي، استخراج و استفاده از سلولهاي بنيادي عضله، پوست و غضروف و همچنين بررسي ارتباط اندكس توده بدني با تراكم پستان در ماموگرافي را در دست اجرا دارد.ح/الف
١٧:٣٢ ٢٨/١٢/١٣٨٧