از سوي جهاد دانشگاهي واحد سمنان؛
واژه نامه گويش سمناني جمع آوري و منتشر شد
با همت جهاد دانشگاهي واحد استان سمنان واژه نامه گويش سمناني جمع آوري و منتشر شد.
به گزارش روابط عمومي جهاد دانشگاهي واحد استان سمنان،نعمت ا... نظري معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد استان سمنان گفت:واژه نامه گويش سمناني توسط معاونت پژوهشي جهاد دانشگاهي استان جمع آوري و منتشر شد.
وي ادامه داد:با توجه به اينكه گويش سمناني يكي از دسته زبانهاي ايراني غربي است كه در ادوار باستان در بخش شمال غربي ايران رواج يافته و هم اكنون نيز در بين مردم شهر سمنان رايج است كه اين گويش به سبب پيشينه تاريخي ،قواعد دستوري ويژه و نفوذ ناپذيري درطول قرون گذشته از دير باز در كانون توجه پژوهشگران و زبان شناسان بوده است.
نظري با تاكيد بر اينكه گويش سمناني با ويژگيهاي كهن خود از جايگاهي والا در بين گويشهاي ايراني برخوردار است،افزود:شايد بتوان گفت تعداد گويشهايي كه قدرت و اصالت انها با گويش سمناني برابر يا از ان كهن تر باشد بسيار كم است.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد سمنان هدف از انتشار اين واژه نامه را گرد آوري و ثبت واژگان سمناني عنوان كرد و گفت: استفاده از محفوظات افراد مطلع ،تعيين هويت دستوري واژه ها ،اگاهي از مكانهاي جغرافيايي شهر سمنان و .... از ديگر اهداف جمع اوري اين كتاب مي باشد و با توجه به اينكه در نزد پژوهشگران زبان شناس داخلي و خارجي كمتر به پژوهش در زمينه زبان سمناني پرداخته شده لذا پژوهش حاضر مي تواند را هگشايي در خصوص اشنايي مردم به ويژه جوانان با اين زبان اصيل و كهن باشد.
نظري تصريح كرد:در سالهاي اخير به دلايلي مانند گسترش دانشگاهها و مراكز اموزش عالي ،سازمانهاي اداري ،شركتهاي صنعتي و ازدواج با افراد غير بومي و .... تغيير قابل ملاحظه اي در ساختار و تركيب جمعيت بومي و غير بومي سمنان پديده اورده كه به نوبه خود در تسريع روند تغيير و تحول گويش سمناني تاثير بسزايي داشته است.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي استان خاطرنشان كرد :در اين پژوهش سعي شده از لغزشهاي ياد شده پرهيز شود و تلفظ دقيق واژه ها را انگونه كه بر زبان گويشوران اصيل سمناني جاري است ثبت و به خواننده منتقل شود.
گفتني است،در جمع اوري واژه ها محمد حسن جواهري و پرويز شريعتي از پيشكسوتان زبان سمناني و سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري با جهاد دانشگاهي استان همكاري داشته اند. ح/الف
١٥:٢١ ٣٠/٠١/١٣٨٨