٠٧:١١ ٠٨/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
به همت جهادگران جهاد دانشگاهی واحد کرمانشاه؛
طرح سیستم تشخیص هویت بر اساس تشخیص عنبیه ابداع شد

طراح سیستم تشخیص هویت بر اساس تشخیص عنبیه را اولین نمونه رسمی در داخل کشور اعلام کرد و گفت: نمونه مشابه این سیستم در خارج از کشور موجود است و به کار گرفته شده است اما سیستم مزبور به علت بکار گیری الگوریتم های هوش مصنوعی از سرعت و دقت بیشتری نسبت به نمونه خارجی خود برخوردار است .

به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی استان کرمانشاه مهندس بهنام کرمی مدیر شرکت بهین تدبیر- یکی از واحد های فناور مرکز رشد جهاد دانشگاهی کرمانشاه در گفتگویی در رابطه با طرح سیستم تشخیص هویت بر اساس  تشخیص عنبیه (IRIS Recognition system ) گفت: سیستم های بایومتریک یا زیست سنجی از طریق شناسایی چهره، اثر انگشت، DNA، عنبیه و سایر مشخصه های یکتای فردی قادر به شناسایی افراد هستند که در این میان سیستم مبتنی بر تشخیص عنبیه از دقت بالایی در امر شناسایی برخوردار می باشد، چرا که بافت عنبیه چشم به دلیل دارا بودن اطلاعات منحصر به فرد به گونه ای است که نمی توان هیچ شباهتی بین عنبیه افراد مشاهده کرد.

وی با بیان این مطلب که عنبیه عضوی است که با گذر زمان دستخوش تغییر نمی شود افزود: این ویزگی، این روش را بیش از سایر روش ها ایدآل می سازد و استفاده از عینک و یا لنزهای تماس هیچکدام در روال کار تشخیص اختلال ایجاد نمی کند و سبب تشخیص نادرست نمی شود.
کرمی وجود خطا در این سیستم را بسیار کمتر از اثر انگشت دانست و افزود: میزان دقت این سیستم  یک خطا در سیصد هزار تشخیص می باشد که سیستم اثر انگشت یک به سه هزار می باشد.
مدیر این واحد فناور مرکز رشد واحدهای فناوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه درباره کار این سیستم افزود: در این طرح سامانه تشخیص عنبیه ها معرفی می گردد که با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی (شبکه های عصبی و الگوریتم ژنتیک) دقت و سرعت پاسخ سامانه نسبت به دیگر نمونه های موجود به نحو قابل توجهی افزایش یافته است.
وی ادامه داد: سامانه مزبور متشکل از یک دوربین متصل به کامپیوتر جهت ثبت تصاویر چشم و نرم افزار مربوط جهت پردازش تصاویر و تشخیص الگوی مرتبط می باشد و جهت تشخیص مناسب کافیست که فرد مورد نظر در فاصله ۲۰ تا ۴۰ سانتی متری و در زمان بسیار کوتاهی (کمتر از یک ثانیه) در مقابل دوربین قرار گیرد.
کرمی تصریح کرد: نرم افزار مربوطه تصاویر دریافتی را در مرحله عمده پردازش می کند و در ابتدا با استفاده از تکنیک های پردازش تصویر و بهبود این تکنیک ها با استفاده از الگوریتم هوش محاسباتی، شاخص های مهم تصویر را استخراج نموده و سپس با بهره گیری از شبکه های عصبی امر تشخیص الگو را محقق می سازد.
وی در رابطه با مرحله پردازش تصویر گفت: در مرحله پردازش تصویر با استفاده از عملگر Doug mans integer-differential به مساله جداسازی اجزای مختلف تصاویر چشم (Eye image segmentation) پرداخته و با بهبود این روش و استفاده از (Texture segmentation) مکان عنبیه در تصویر مربوط (Iris location) بدست می آید.
کرمی افزود: سپس در مرحله نرمال کردن تصویر از الگوریتم  Dousman’s Rubber sheer model استفاده شده و با بهره گیری از الگوریتم های ژنتیک الگوریتم مربوطه اصلاح شده و با نمونه برداری غیر یکنواخت از تصویر دقت عملکرد کلی سامانه افزایش می یابد.
وی در رابطه با مرحله پس از تکمیل پردازش های لازم بر روی تصویر گفت: با استفاده از شبکه های عصبی الگوریتم تشخیص الگویی معرفی می گردد که حساسیت سامانه نسبت به تاثیر زوایای مختلف دوربین و فرد و حالات مختلف چشم و عنبیه را حذف می کند که به نوبه خود دقت و سرعت تشخیص  الگو را افزایش می دهد.
وی در رابطه با تست سامانه موجود گفت: سامانه مزبور بر روی پایگاه داده های UBIRIS  تست شده که نتایج حاصله در حدود ۹۹ درصد نشان داده، که گویای دقت بسیار بالای این سامانه می باشد.
مدیر شرکت بهین تدبیر استقبال از این طرح در نمایشگاه دستاوردهای ۳۰ ساله وزارت علوم را متذکر شد و گفت: طرح مذبور مورد توجه بسیاری از بازدید کنندگان، علی الخصوص اساتید و دانشجویان دانشگاه های تهران قرار گرفت.
کرمی سیستم تشخیص عنبیه را اولین نمونه رسمی در داخل کشور اعلام کرد و گفت: نمونه مشابه این سیستم در خارج از کشور موجود است و به کار گرفته شده است اما سیستم مزبور به علت بکارگیری الگوریتم های هوش مصنوعی از سرعت و دقت بیشتری نسبت به نمونه خارجی خود برخوردار است.
مدیر شرکت بهین تدبیر در رابطه با تجاری سازی سیستم تشخیص هویت بر اساس تشخیص عنبیه گفت: با بعضی از نهادها و سازمان ها صحبت های اولیه انجام شده است.
وی در رابطه با زمینه های استفاده و کاربرد و نتایج طرح گفت: تشخیص هویت افراد از مسائل امنیتی مهمی به شمار می آید که تاثیر ویژه ای بر مسائل سیاسی نظامی و اجتماعی یک کشور می گذارد و هم اکنون در بسیاری از کشورهای پیشرفته از سامانه های تشخیص هویت بایومتریک در حل مسائل امنیتی استفاده می شود.
کرمی ادامه داد: عنبیه هر فرد می تواند می تواند به عنوان یک الگوی منحصر به فرد بعنوان رمز عبور فرد به محیطهای حفاظت شده قلمداد گردد و کنترل مهاجران، کنترل ورود و خروج مسافران در فرودگاه ها از کاربردهای استقرار این سامانه است.
شایان ذکر است، این محقق کرمانشاهی در صدد گسترش طرح فوق به صورت سیستم هویت چند منظوره با نام  Behin vision می باشد که با استفاده از دوربین هایی با قابلیت های چرخش
 می توانند در فاصله ۲۰ متری فرد بودن شئ را تشخیص و با متمرکز شدن دوربین بر روی صورت فرد، او را تشخیص داده  و با استفاده از دوربینی دیگر بر روی عنبیه متمرکز شده  و فرد را شناسایی کند  که دقت شناسایی فرد را بالا و امکان خطا را به حداقل می رساند.
طرح سیستم تشخیص هویت بر اساس تشخیص عنبیه شرکت بهین تدبیر، یکی از واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد واحد های فناوری جهاد دانشگاهی واحد کرمانشاه در نمایشگاه دستاوردهای ۳۰ ساله وزارت علوم  به نمایش گذاشته شد.ح/الف

١٥:٥٤ ٣١/٠١/١٣٨٨
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد