ثبت اختراع فرآيند توليد مس OFHC به روش ESCM توسط پژوهشگر جهاددانشگاهي
شيرين كتابچي پژوهشگر گروه پژوهشي فرآوري مواد فلزي جهاددانشگاهي واحد تهران موفق به ثبت اختراعي با عنوان "فرآيند توليد مس OFHC به روش ESCM با خلوص نزديك به 99/99 درصد" در اداره كل ثبت شركتها و مالكيت صنعتي شد.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي واحد تهران،در اين روش (روش ESCM) برخلاف روشهاي مرسوم، بدون استفاده از خلأ و يا اتمسفر محافظ مس بدون اكسيژن با خلوص 9888/99 تهيه گرديده كه مصارف عمده در تجهيزات هستهاي، لولههاي ترانس ميتر و قطعات حساس الكترونيكي دارد. مس مذكور داراي هدايت الكتريكي در حد IACS 1/100% ميباشد.
پيشرفت سريع در فناوريهاي الكتريكي و الكترونيكي در چند دهه اخير لزوم تهيه مسي با خلوص بسيار بالا را بعنوان ماده استراتژيك در ساخت تجهيزات حساس مطرح ساخته است. طبعاً هرچه ماده اوليه تميزتر باشد، كارآيي قطعات ويژهاي نظير تيوب فرستندهها، قطعات مصرفي در تجهيزات هستهاي و قطعات الكترونيكي مطلوبتر خواهد شد. در حال حاضر از فرآيندهاي بسياردقيقي براي تهيه مس “OFHC” استفاده ميگردد.
در اين روشهاي معمولا از كاتد بسيار تميز بعنوان شارژر اوليه استفاده شده و طي عمليات ذوب در كورههاي خلأ و يا تحت اتمسفر كنترل شده و با كنترل دقيق عامل اكسيژنزداي افزودني، مس “OFHC” با خلوص بالا 99/99 درصد و با اكسيژن بسيار پايين تهيه ميگردد.
سيستم “ESCM” توسط چند محقق در كشور اكراين و با الهام از فرآيند “ESR” و با ايجاد اصلاحاتي ابداع گرديد. انگيزه اصلي، طراحي دستگاهي بود كه بتوان در آن قراضهها و قطعات برگشتي را مستقيماً به شمشي با كيفيت بالا تبديل نمود، با گسترش اين متد، به تدريج فرآيند “ESCM” جهت بازيابي برگشتيهاي فلزاتي از جمله مس مطرح شد و آزمايشها نشان داد كه با اين روش مي توان محصولات مس با كيفيت بالا توليد كرد.
از مزاياي اين روش آن است كه بكارگيري فرآيند، سبب كاهش ميزان قلع، سرب و گوگرد مي شود. بعلاوه مطالعات ساختاري انجام شده بر روي ساختارهاي حاصله، حاكي از سلامت ساختارها از عيوبي نظير خلل و فرج، حفرات گازي و انقباضي و آخالهاي مضر بوده است.ح/الف
١٣:٢٣ ٠٤/٠٣/١٣٨٨