توسط گروه پژوهشی علوم اجتماعی جهاد دانشگاهی مشهد؛
«ونداليسم و ساير رفتارهاي نابهنجار مضر به خدمات و امكانات شهري» در شهر مشهد بررسی شد
بررسي جامعهشناختي ناهنجاريهاي اجتماعي در حيطه وظايف شهرداري «ونداليسم و ساير رفتارهاي نابهنجار مضر به خدمات و امكانات شهري» در شهر مشهد انجام شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد مشهد، طرح مذکور به سفارش معاونت فرهنگي، اجتماعي شهرداري مشهد با مسئولیت غلامرضا صديق اورعي و غلامرضا بابايي عضو گروه پژوهشي علوم اجتماعي جهاددانشگاهی مشهد اجرا شد.
هدف از انجام این پژوهش، بررسي ميزان و انواع رفتارهاي مخرب به امكانات شهرداري است و در كنار آن عوامل موثر بر اين نوع رفتارها است. در اين پژوهش ونداليسم عبارت است از: «رفتارهايي نابهنجار، كه به صورت ارادي و آگاهانه، منجر به تخريب و زيان رساندن به اموال و امكاناتي است كه به گونه اي زير نظر شهرداري است.»
روش اين تحقيق پيمايشي است و نوع تحليل توصيفي ـ تبييني است و واحد مشاهده و تحليل فرد است. جامعه آماري اين پژوهش نوجوانان و جوانان سنين بين 34-15سال ساكن در شهر مشهد در سال 1385 بوده اند.حجم نمونه با توجه به توافق كارفرما 600 نفر تعيين شده كه به نسبت جمعيت هرمنطقه توزيع شده است. شيوه نمونهگيري در اين تحقيق خوشهاي چند مرحلهاي است. ابزار اصلي جمعآوري دادهها پرسشنامه محقق ساخته مي باشدكه به صورت مصاحبهاي تكميل شده است.
نتايج تحقيق نشان داد: بيشترين رفتار نابهنجار كه به ميزان زياد مشاهده شده است راهرفتن روي چمن با 5/64 درصد مي باشد. و ريختن آشغال در پارك و خيابان با 7/55 درصد در مرتبه بعدي قرار دارد و كمترين رفتار تخريب مجسمهها و تابلوهاي پاركها با 5/5 درصد بوده است.
از حيث منطقه شهرداري بيشترين درصد انجام رفتارها در منطقه ثامن با 44 درصد و بعد از آن منطقه شش با 27 درصد به ميزان زياد بوده است و كمترين درصد به منطقه هشت با5/12 درصد مربوط است.
5/33 درصد از پاسخگويان به ميزان زياد مرتكب انجام رفتارهاي نابهنجار شده اند. مردان از زنان و مجردين از متاهلين بيشتر دست به انجام رفتارهاي نابهنجار مي زنند. افرادي كه داراي سن كمتري هستند اين رفتارها را بيشتر انجام ميدهند. 7/29 درصد از پاسخگويان دليل تخريب را عقدههاي دروني و 7/17 درصد از پاسخگويان تفنن و لذت بردن را دليل آن مي دانند.
در موارد زير همبستگي آماري معنادار بوده است: 1- بين شاخص نمره كل آنومي فرد با شاخص كل انجام رفتارهاي نابهنجار.2- بين ناكامي فرد در استفاده ازامكانات شهرداري و انجام رفتار نابهنجار.3- بين اجحاف در استفاده از امكانات شهرداري با انجام رفتارهاي نابهنجار.4- بين مورد تاييد اجتماعي قرار گرفتن با انجام رفتار نابهنجار.5- بين ميزان و شدت ارتباط با گروه كجرو دوستان و انجام رفتار نابهنجار.6- بين احساس تعلق به وسايل عمومي و انجام رفتارهاي نابهنجار همبستگي معكوس مشاهده مي شود.7- هر چه افراد از صدمه ديدن اموال عمومي بيشتر احساس ناراحتي كنند رفتارهاي نابهنجار را كمتر انجام مي دهند.8- بين واكنش فرد نسبت به تخريب اموال عمومي و انجام رفتارهاي نابهنجار همبستگي معكوس مشاهده مي شود. در تحليل چند متغيره 22 درصد از تغييرات رفتار نابهنجار بوسيله مجموعه متغيرهاي مدل، پيش بيني ميگردد كه متغيرهاي فوق شامل: آنومي، احساس اجحاف، احساس ناكامي، احساس عدم تعلق به وسايل عمومي، نياز به تاييد اجتماعي و ميزان ارتباط با گروه كجرو مي باشد.
بنابراين پيشنهادهاي عملي از اين قرار است: 1- در جهت حفظ و نگهداري امكانات و اموال عمومي آموزش داده شود. 2- بايد نگرش شهروندان به اموال عمومي و امكانات شهري در جهت حفظ و نگهداري آنان تغيير پيدا كند يعني اموال عمومي را مال خودشان بدانند. 3- بايد شهروندان به نظارت و كنترل رفتارهاي نابهنجار و مخرب به اموال عمومي تشويق شوند بدين معني كه توليد نظارت همگاني بشود.ح/الف
٠٩:٠١ ٠٩/٠٣/١٣٨٨