در پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی واحد مشهد؛
خواص آنتياکسيداني و ضد راديکالي عصاره متانلي سبزيهاي برگي بررسي شد
طرح مقايسه خواص آنتياکسيداني و ضد راديکالي عصاره متانلي سبزيهاي برگي (مورد استفاده به صورت تازهخوري) بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد،طرح مذکور به سفارش دفتر مرکزی جهاددانشگاهي و توسط غلامعلی گلی موحد عضو گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی موادغذایی جهاددانشگاهی مشهد اجرا شد.
با توجه به اهميت جايگاه ترکيبات آنتياکسيدان در کيفيت تغذيهاي مواد خوراکي، در اين پژوهش فعاليت آنتياکسيداني و ضدراديکالي سبزيجات برگي که به صورت تازهخوري مصرف ميشوند (تره، شاهي، نعناع، ريحان، ترخون و گشنيز) مورد بررسي قرار گرفت.
بنا بر این گزارش: از برگهاي خشکشده نمونهها، عصاره متانلي تهيه و فعاليت آنتياکسيداني آنها در سيستم مدل اسيد لينولئيک بررسي شد. فعاليت ضدراديکالي عصارههاي به دست آمده نيز با استفاده از سيستم مدل حاوي راديکال DPPH مورد ارزيابي قرار گرفت.
نتايج نشان داد: "شاهي" بيشترين (62/11 درصد) و "ريحان" کمترين (42/4 درصد) بازده استخراج را داشتند. همچنين در سيستم مدل امولسيون اسيد لينولئيک مشخص شد عصاره متانلي "ترخون" بيشترين کارايي را در ممانعت از اکسايش از خود بروز داد (طول دوره القاء معادل 3/60 ساعت در مقايسه با 4/13 ساعت براي نمونه شاهد). در سيستم حاوي راديکال آزاد DPPH، نعناع و ترخون بالاترين فعاليت را از خود نشان دادند به طوري که کمترين مقدار IC50 (219 ميکروگرم در ميليليتر) به نعناع تعلق داشت. اين مقدار حتي از ميزان IC50 ترکيب سنتزي BHT نيز کمتر بود هرچند بين نعناع، BHT و ترخون اختلاف معنيداري مشاهده نشد.
همچنین بيشترين ميزان IC50 که از طريق برونيابي معادله برازش شده محاسبه شده به تره (11675 ميکروگرم در ميليليتر) تعلق داشت.ح/الف
١٣:١٣ ٠٥/٠٣/١٣٨٨