گروه پژوهشی علوم اجتماعی جهاددانشگاهی مشهد؛
ميزان موفقيت پروژه شهرآرا در شهر مشهد را بررسي کرد
به همت جهاددانشگاهی واحد مشهد ، گروه پژوهشی علوم اجتماعی این واحد ميزان موفقيت پروژه شهرآرا در شهر مشهد را بررسي کرد.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد، طرح مذکور به سفارش مركز پژوهشهاي شوراي اسلامي شهر مشهد با مسئولیت غلامرضا بابايي و توسط گروه پژوهشی علوم اجتماعی جهاددانشگاهی مشهد انجام شده است.
هدف از انجام این طرح، تعيين ميزان دستيابي هفته نامه شهرآرا به اهداف راهبردي اوليه، ميزان توانايي هفته نامه شهرآرا در آگاه ساختن شهروندان از قوانين شهرداري و ميزان بهره مندي شهروندان از هفته نامه شهر آرا میباشد. این پژوهش به دو روش تحليل محتوي و پيمايشي صورت گرفت. نوع تحليل توصيفي است و واحد مشاهده و تحليل در روش تحليل محتوي تيتر هفته نامه شهرآرا بوده كه قصد انطباق و همسويي هفته نامه را با اهداف و قوانين را داشت و در بخش پيمايش فرد است. جامعه آماري نيز در بخش تحليل محتوي تمام شمارههاي يك سال كامل هفته نامه شهرآرا از سال 84 تا 85 است. در بخش پيمايشي نیز شهروندان بالاي 15 سال ساكن در شهر مشهد در سال 1386 بوده اند. حجم نمونه با توجه به توافق كارفرما 600 نفر تعيين شده كه به نسبت جمعيت هرمنطقه توزيع شده است.
شيوه نمونه گيري در اين تحقيق خوشه اي است ابزار اصلي جمع آوري داده ها پرسشنامه محقق ساخته مي باشدكه به صورت مصاحبه اي تكميل شده است. نتايج تحقيق در بخش اهداف اوليه نشريه نشان مي دهد مقولات مربوط به آموزش مهارتهاي زندگي با 3 مورد(11/0 درصد) كمترين فراواني و تحكيم بنياد خانواده با 44 مورد (2 درصد) در مرتبه دوم و گسترش فرهنگ ايثار و مقاومت 290 مورد(11 درصد) از ميانگين پايين ترمي باشند كه بايد به اين مقولات بيشتر پرداخته شود و مقولات تسهيل تعامل هاي اجتماعي در جهت داشتن شهري سبز، روان، تميز، ايمن، زيبا و بانشاط بيشترين فراواني 960 مورد (36 درصد) ، فرهنگ شهر نشيني 892 مورد (33 درصد) و كاهش آسيب هاي اجتماعي 477 مورد(18 درصد) از ميانگين بالاتر مي باشند. در بخش قوانين شهرداري قوانين مرتبط با نظارت بر ساخت و ساز در محدوده شهر با بيشتر ين ميزان(38 درصد) و قوانين مربوط به مديريت شهري با 25 درصد در مرتبه دوم قرار دارند. قوانين مربوط به تفكيك اراضي (10 درصد)، قوانين مربوط به اراضي غير شهري (8 درصد)، مقررات اساسي شهرسازي (7 درصد) و قوانين مربوط به انواع اراضي،مقررات ملي ساختمان و مقررات مرتبط با طرحهاي عمران و توسعه هر كدام به ترتيب 4 درصد در هفته نامه شهرآرا آورده شده است. براساس نوع قالب قوانيني كه به صورت اطلاع رساني (50 درصد)، در قالب گزارش (27 درصد) و در قالب خبر بوده (23 درصد) ميباشد. ميانگين قوانين درج شده در هر روزنامه 2 قانون است.
در بخش پيمايشي نتايج نشان مي دهد كه 55 درصد از پاسخگويان "خيلي كم" و "هرگز" هفته نامه شهر آرا را مطالعه نميكنند يعني بيش از نيمي از پاسخگويان و درمقابل كساني كه اكثر هفته ها و هر هفته مطالعه مي كنند. 16 درصد نمونه را تشكيل مي دهند كه ميزان پاييني از مخاطبين را به خود اختصاص داده است.
همچنین نتايج نشان داد هر چه تحصيلات بالاتر باشد ميزان استفاده و مدت مطالعه بيشتر مي شود. بر حسب مناطق شهرداري، منطقه نُه، بيشترين و در منطقه شِش كمترين ميزان و مدت مطالعه مشاهده شده است.
ميانگين مدت مطالعه هفته نامه 46/27 دقيقه است. مدت مطالعه در بين افراد سنين بالا بيشتر بود بيش از نيمي از پاسخگويان از شيوه توزيع هفته نامه راضي نيستند. 82 درصد از پاسخگويان مناسب ترين شيوه توزيع را درب منازل بيان كرده اند. مهمترين ويژگي نشريه اي كه پاسخگويان مطالعه مي كردند متنوع بودن آن بود. تقريبا نيمي از پاسخگويان مهمترين انتظاري كه از هفتهنامه شهر آرا داشتند اين بود كه به مسائل و مشكلات شهري بيشتر بپردازد. بيشترين عنوان مورد مطالعه پاسخگويان حوادث بود. 28 درصد از پاسخگويان معتقدندكه شهر آرا به ميزان "كم" و "هيچ" و 23 درصد به ميزان "زياد" توانسته آنان را از قوانين شهرداري آگاه سازد.
بنابراين پيشنهادهاي عملي از آن قرار است که:
1- در سه مقوله آموزش مهارتهاي زندگي، تحكيم بنياد خانواده و گسترش فرهنگ ايثار و مقاومت بيشتر پرداخته شود.
2- نسبت درج قوانين در هفته نامه رعايت شود و تعداد آن بيشتر گردد.
3- قوانين در وسط صفحه اول و در صفحه آخر آورده شود.
4- توزيع درب منازل مناسب ترين شيوه است.
5- مطالب از تنوع بيشتري برخوردار شود.
١٨:٢٦ ١٢/٠٣/١٣٨٨