با حضور معاون وزیر؛
نخستین مرکز مدرن کشت بافت گیاهی کشور در مجتمع تحقیقاتی جهاددانشگاهی واحد آذربایجان غربی افتتاح شد
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: جهاد دانشگاهی به عنوان یکی از بنیادهای علمی انقلابی کشور نقش بسزایی در توسعه مدرن حوزه های مختلف و مرتبط با بخشهای فعالیتی اش در سطح جامعه دارد.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهي واحد آذربايجان غربي،دکتر پرهمت معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان ترویج ، آموزش و تحقیقات وزارت جهادکشاورزی در حاشیه آیین افتتاح مرکز کشت بافت گیاهی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی که با حضور مسولین عالی رتبه استانی برگزار شد گفت:مراکزی همچون بخش تحقیقاتی کشت بافت گیاهی جهاددانشگاهی به عنوان یکی از مراکز علمی نقش قابل توجهی در تامین نهاده های کشاورزی و توسعه کشاورزی مدرن علمی و اصولی در کشور دارند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه رشد سریع جمعیت اهمیت بهکار گیری علوم و فنون جدید را دوچندان کرده است افزود: تقاضا برای افزایش کل محصولات کشاورزی، اصلاح گیاهان و به طور کلی بهبود شرایط غذایی و تکثیر و دستیابی به منابع جدی تولید مواد زیستی اعم از ترکیبات دارویی و صنعتی باعث توجه خاص به روشهای کشت بافت و سلول گیاهی شده است
وی اظهار کرد: سلولهای گیاهی تمایزنیافته دریچهای تازه پیشروی دانشمندان و محققان علوم زیستی گشوده شده بهنحوی که در مقایسه با روشهای اصلاح سنتی گیاهان، تسریع قابل ملاحظهای در مدت زمان اجرای برنامههای اصلاحی بهوجود آمد، علاوه بر این نگهداری ذخایر توارثی، تولید گیاهات عاری از ویروس و تولید گیاهان هاپلوئید از حمله کاربردهای مهم دیگر کشت بافت و سلولهای گیاهی میباشد.
رئیس سازمان آموزش و تحقیقات وترویج ،وزارت جهادکشاورزی اظهار کرد: تولید نهال در مزرعه نیازمند مراقبت ویژه جهت جلوگیری از ابتلا به آفتها و ویروس ها می باشد و گاها ملاحظه می شود که چندسال پس از کاشت، این نهال ها استاندارد نبوده یا عملکرد مطلوبی ندارند و تولید نهال به روش کشت بافت بخش عمده ای از این مشکلات را حل می نماید.
معاون وزیر جهاد کشاورزی که در مراسم افتتاح مرکز کشت بافت گیاهی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی در ارومیه سخن می گفت با اشاره به تولید نهال به صورت کشت بافت تصریح کرد:تولید و تکثیر نهال گیاهی در کوتاه ترین زمان و عاری کردن این نهال ها از ویروس اقدام بسیار ارزشمندی است که با روش کشت بافت صورت می گیرد و این امر در تامین نهال به عنوان یکی از نهاده های اصلی بخش کشاورزی دارای اهمیت می باشد.
دکتر پرهمت با اشاره به حمایت وزارت جهادکشاورزی از مراکز تحقیقاتی همچون مرکز کشت بافت جهاددانشگاهی آذربایجان غربی تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی با صدور مجوز تاسیس، ارتباط با مراکز تحقیقاتی، سرمایه گذاری و اعطاء تسهیلات و امکانات از مراکز تحقیقاتی حمایت و سعی در تولید علمی و سالم سازی نهاده های کشاورزی دارد.
مهندس ولی عاقلی رئیس جهاددانشگاهی واحد آذربایجان غربی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه کشت بافت و سلول گیاهی که به همراه روشهای مهندسی ژنتیک از ارکان مهم فناوری زیستی بهعنوان یکی از علوم پیشرفته دنیا به شمار می آیند،افزود: جهاد دانشگاهی در راستای رسالت خود اولین مرکز کشت بافت گیاهی و سیتوتکنولوژی کشاورزی را راه اندازی کرد تا بتواند گامی موثر در حل مشکلات کشاورزی استان و کشور بردارد.
وی با اشاره به مزیت های این مرکز و تفاوت آن خاطرنشان کرد:رویکرد پژوهشی در بحث تولید مدرن و اجرای طرح های تحقیقاتی قبل از عملیاتی کردن پروسه های کار بردی و اجرایی تحقیقاتی از جکله اولویت های مدیریتی این مرکز می باشد.
وی ادامه داد:جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی در بخش های مختلف تحقیقاتی کشاورزی این مجتمع با تعریف طرح های پژوهشی قبل از اجرا و ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی توانسته سرفصل جدیدی در موضوعات مطروحه و سوق دادن طرح های پژوهشی به سمت نیازهای بومی و اثرگذار در توسعه این بخش و حوزه مهم منطقه بردرد.
وی با تشریح مراحل راه اندازی این مرکز تصریح کرد: در مرحله اول تولید نهالهای گیاهان مختلف را در اولویت کاری خود قرار داده ایم و در این راستا با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان شروع به تولید نهالهای پا کوتاه سیب نموده است که روش تولید این نهالها در کشور به صورت سنتی بوده و عمدتا دارای شکل آلودگی و بیماری بودند و از سوی دیگر وارد کردن این نهالها نیاز به هزینه بالایی بود و جهاد دانشگاهی با ایجاد این مرکز توانسته است از خروج ارز کشور حتی در سطحی کوچک جلوگیری کند.
وی با اشاره به دیگر فعالیت های صورت گرفته در قسمت پژوهشی این واحد اظهار کرد: این مرکز همچنین تولید ریزغده سیب زمینی و نهالهای عاری از باکتری آگروباکتریوم انگور و تهیه پروتکل تکثیر گردو از طریق کشت بافت را در برنامه خود دارد و در این مرکز علاوه بر تولید نهال در زمینه پژوهشی نیز فعالیت می شود که از جمله آنها طرح تولید سیب مصنوعی پایه کوتاه می باشد.
مهندس عاقلی در مورد ویژگی ها و تاثیرات ملی و منطقه ای این طرح اظهار کرد: این مرکز آماده ارائه خدمات مشاورهای و آموزشی به دانشجویان ، تولیدکنندگان و افراد علاقمند می باشد و دستاوردهای این مرکز می تواند باعث افزایش بهرهوری و عملکرد بخش کشاورزی استان و کشور شود و همچنین با صادرات محصولات خود علاوه بر تامین نیاز داخلی باعث ارزآوری و افزایش درآمد ناخالص ملی شود.
وی تصریح کرد:مرکز کشت بافت گیاهی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی با اعتباری بالغ بر 3 هزار میلیون ریال احداث و تجهیزشده و در راستای قرارداد منعقد شده با سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در مرحله اول 10 هزار اصله نهال پاکوتاه سیب به روش کشت بافت در این مرکز تولید و در اختیار سازمان جهاد کشاورزی قرارمی گیرد و در مرحله دوم نیز با انعقاد قرارداد تعداد نهال های تولیدی افزایش می یابد.
وی با اشاره به برنامه های آتی مرکز کشت بافت جهاددانشگاهی اظهار کرد: تولید نشاء های توت فرنگی برای اولین بار در خاورمیانه ،تولید نهال های انگور برای اولین باردر منطقه شمالغرب کشور و تولید ریزغده های سیب زمینی برای اولین بار در استان به روش کشت بافت در این مرکز صورت می گیرد.
وی اظهار کرد:تهیه پروتکل و انجام تحقیقات جهت تولید نهال گردو به روش کشت بافت برای اولین بار در خاور میانه برنامه ویژه وزارت جهادکشاورزی است که در مرکز کشت بافت جهاددانشگاهی آذربایجان غربی اجرا می شود.
در این مراسم مهندس امانی مدیر امور باغبانی جهادکشاورزی اظهار داشت:به دلیل بالا بودن سن باغات سیب در استان سالانه 2 هزار و 500 هکتار از باغات سیب استان احیاء می شود و بیش از 2 میلیون اصله نهال رویشی برای تحقق این امر در سطح استان نیاز می باشد.
وی با اشاره به گرایش کشاورزی جهان به سمت کشت بافت تصریح کرد:کشت بافت به دلیل تولید چندین اصله نهال از یک سلول و عملکرد بالای نهال های تولید شده دارای اهمیت زیادی است.
وی اظهار کرد:کشت بافت در کنار پیوند درختان دارای جایگاه ویژه است و هرگونه سرمایه گذاری در این زمینه دارای توجیه اقتصادی است.
همچنین مهندس علی عبدا... زاده رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان غربی در این مراسم با تقدیر ازهماهنگی و همکاری جهاددانشگاهی با سازمان جهادکشاورزی اظهار کرد:فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی جهاددانشگاهی نقش بسیار مهمی در توسعه و بهبود کشاورزی اصولی و علمی استان داشته و یکی از نهاد های پیشرو جهت توسعه تحقیقات در بخش کشاورزی است.
وی ابراز امیدواری کرد که روند همکاریهای ملی و پژوهشی این دو نهاد هر روز بیشتر از گذشته و در راستای افزایش روند توسعه هر چه کیفی تر منطقه باشد.
در ادامه این آیین مسولین کشوری واستانی مدعو از بخشهای مختلف پژوهشی کشاورزی جهاد دانشگاهی آذربایجانغربی بازدید نمودند.ح/الف
١٦:٠٠ ٠٧/٠٤/١٣٨٨