به همت جهاد دانشگاهي خوزستان صورت پذيرفت؛
سمينار تازه هاي هورمون شناسي با نگاه ويژه بر تيروييد
به همت جهاد دانشگاهي واحد خوزستان وبا همكاري دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني جندي شاپور اهواز سمينار دوروزه تازه هاي هورمون شناسي با نگاه ويژه بر تيروئيد در تاریخ 18 و 19 تیرماه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاد دانشگاهي واحد خوزستان، دكتر عليرضا جهانشاهي اظهار داشت: تشخيص دير هنگام كمكاري تيروئيد ممكن است منجر به مرگ شود. كمكاري تيروئيد به دليل علائم خفيف معمولا دير تشخيص داده ميشود و گاه بيماري به اندازهاي پيشروي ميكند كه بيمار به كما ميرود.
وی گفت : غده تيروئيد در ناحيه گردن و بر روي غضروفي سپر مانند قرار گرفته و حدود 20 گرم وزن دارد. بيماريهاي تيروئيد از شايعترين بيماريهاي غدد درونريز است كه در ايران شيوع بالايي دارد.
وي افزود: بافت تيروئيد از اهميت بسياري برخوردار است. بخش عمده متابوليسم بدن تحت تاثير عملكرد اين غده قرار دارد و با ترشح هورمون تيروكسين موجب هماهنگي در عملكرد بدن ميشود.
جهانشاهي تصريح كرد: غده تيروئيد به عنوان پرخونترين ارگان بدن نيز شناخته ميشود و با خونرساني به ميزان 6 ميليليتر به ازاي هر گرم در دقيقه حتي از كليه نيز پرخونتر است.
وي خاطرنشان كرد: عمده فعاليت غده تيروئيد از طريق ترشح هورمون تيروكسين انجام ميشود. ترشح حدود 85 ميكروگرم از اين هورمون در طول روز عملكرد بدن را تنظيم كرده و هر گونه كاهش و يا افزايش در ترشح آن موجب تغيير در متابوليسم بدن ميشود.
دبير سمينار تازههاي هورمونشناسي با نگاه ويژه بر تيروئيد ادامه داد: حدود 65 درصد از 85 كيلوگرم تيروكسين ترشح شده از تيروئيد در طول روز، از يد تشكيل شده است. يد مورد نياز بدن از طريق رژيم غذايي تامين ميشود و اين رژيم بايد حدود 100 ميكروگرم يد را به صورت روزانه براي بدن انسان تامين كند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جنديشاپور اهواز اضافه كرد: در سالهاي گذشته با افزودن يد به نمك طعام در كشور، از ابتلا به بسياري از بيماريهاي تيروئيدي پيشگيري شده است و در حال حاضر ميتوان گفت كه مشكل كمبود يد در كشور منتفي است.
جهانشاهي بيان كرد: بيماريهاي تيروئيد به دو دسته اختلالات عملكرد و اختلالات ساختمان تقسيم ميشود كه هر كدام از اين دو گروه در صورتي كه به موقع تشخيص داده نشوند عوارض جبران ناپذيري به همراه خواهند داشت. از جمله مهمترين اختلالات ناشي از عملكرد تيروئيد پركاري و كم كاري تيروئيد است.
وي گفت: علائم پركاري تيروئيد به صورت تپش قلب، كاهش وزن و تعريق زياد بروز ميكند. كم كاري تيروئيد نيز داراي علائمي خفيف است و معمولا بيمار آن را تشخيص نميدهد و پس از پيشروي بيماري و حتي به كما رفتن بيمار، به پزشك مراجعه ميشود.
مدرس دانشگاه جندي شاپور اهواز عنوان كرد: لازم است با اطلاع رساني در جامعه و افزايش آگاهي مردم درباره كم كاري تيروئيد، براي تشخيص زود هنگام اين بيماري اقدام كرده و از عوارض خطرناك آن كه ممكن است منجر به مرگ بيمار شود، پيشگيري كرد.
دبير اين سمينار افزود: شايعترين بيماري ناشي از اختلال ساختماني تيروئيد گواتر ساده است كه تا پيش از افزودن يد به رژيم غذايي در كشور 15 درصد كودكان زير 10 سال را مبتلا ميكرد. التهابات تيروئيد نيز از ديگر بيماريهاي شايع در كشور است كه توسط ويروسها و عفونتها ايجاد ميشود.
جهانشاهي تاكيد كرد: توجه به اين عضو كم حجم و كوچك بسيار مهم بوده و تشخيص و شناخت اوليه بيماريهاي تيروئيد در رفع مشكل بسيار كمككننده است.
گفتني است در نخستين روز از اين سمينار دكتر عليرضا جهانشاهي –استاد دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپوراهواز" مقدمه اي بر تيروئيد را ارائه داد.سپس دكتر مهدي هدايتي استاد دانشگاه و متخصص مركز بيماريهاي غدد متابوليسم دانشگاه شهيد بهشتي تهران در دو بخش درباره "آزمونهاي هورموني با تمركز بر تستهاي تيروئيد از نظر كلينيك "سخنراني نمود. دكتر مسعود يزدي زاده –عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي و مسئول فني آزمايشگاه مركز پزشكي جهاد دانشگاهي به عنوان آخرين سخنران روز نخست سمينار درباره " FNA تيروئيد " سخن گفت.در روز دوم اين سمينار بار ديگر دكتر مهدي هدايتي در دوبخش و اين بار درباره "آزمون هاي هورموني با تمركز بر تستهاي تيروئيد از نظر پارا كلينيك " ،دكتر مسعود يزدي زاده درباره "تفسير باليني تستهاي تيروئيد "،"و دكتر فريده رضي-استاد آزمايشگاه مرجع سلامت در تهران درباره "كنترل كيفي تستهاي هورموني" سخنراني نمود.
در هر دو روز جلسه ي پرسش و پاسخ ميان شركت كنندگان و سخنرانان برگزار شد.
٠٩:٤٢ ٢١/٠٤/١٣٨٨