٠٠:٠٦ ٠٨/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
/دستاورد تازه محققان سلول‌هاي بنيادي ايران در مرزهاي دانش/
محققان پژوهشكده رويان موفق به توليد پروتئين LIF شدند

محققان پژوهشكده رويان جهاد دانشگاهي در راستاي فعاليت‌هاي تحقيقاتي گسترده‌ خود در حوزه سلول‌هاي بنيادي و موفقيت سال گذشته در خودكفايي در توليد پروتئين فاكتور رشد فيبروبلاستي انساني، موفق به توليد پروتئين LIF شدند كه كاربردهاي وسيعي در تحقيقات و كاربري سلول‌هاي بنيادي دارد.

به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي، پروتئين(Leukemia Inhibitory Factor (LIF از فاکتورهاي محلول است که با اتصال خود به گيرنده هاي سطح سلول مجموعه متفاوتي از تغييرات را در سلولهاي گوناگون ايجاد مي کند. از اين تاثيرات مي توان به بقاء و حفظ بنيادينگي در سلولهاي بنيادي خون ساز اشاره کرد. همچنين اين فاکتور در تمايز عصبي و بيان پروتئين هاي کاربردي سلولهاي کبدي نقش ايفا مي کند. اين پروتيين اولين بار در سلول‌هاي سرطاني با منشاء سلول‌هاي بنيادي خون ساز مشخص شد که جهش ژن آن از عوامل پيش برنده اين سلولها به سلولهاي سرطاني شناخته شده است.

در اين تحقيقات ژن LIF انساني طي هشت ماه گذشته کلون سازي شده، پروتئين مربوطه در شرايط آزمايشگاهي بيان و خالص‌سازي شده است. هم اکنون مراحل مقدماتي زيست سنجي به اتمام رسيده است و پس از طي آزمايشات تکميلي مي توان آن را تا شش ماه آينده در اختيار ساير مراکز تحقيقاتي قرار داد.

 از اين پروتئين در پژوهشکده رويان جهت حفظ بنيادينگي وهمين طور تمايز سلول عصبي استفاده مي‌شود. در حال حاضر هر ساله اين پروتئين در اين پژوهشکده و مراکز تحقيقاتي مشابه مصرف قابل توجهي دارند. قيمت هر بسته 25 ميکرو گرمي از اين پروتئين در حدود 10 ميليون ريال است که پيش بيني مي شود در صورت توليد انبوه آن در کشور مصرف آن به طور قابل توجهي افزايش يابد.

اين پروژه به دنبال توليد موفقيت آميز پروتئين نوترکيب bFGF در رويان توليد شد که در سالهاي قبل از توليد آن در رويان، سالانه مبالغ هنگفتي صرف خريد bFGF مي شد اما اکنون به دليل توليد آن در داخل، پژوهشکده رويان توانسته پروژهاي بسيار بيشتري که نياز به bFGF داشته را تعريف و به اتمام برساند که از آن جمله توليد iPS بوده که به تنهائي نياز به خريد پنج ميليارد ريال bFGF از شرکتهاي خارجي داشته است که خوشبختانه کل bFGF مورد نياز در پژوهشکده رويان توليد شد و در حال حاضر پژوهشکده رويان هيچ گونه خريدي از شرکت‌هاي خارجي در اين مورد ندارد.

از لحظه توليد bFGF در رويان در 18 ماه گذشته بيش از ده ميليارد ريال صرفه جويي شده که از محل اين مبلغ هنگفت آزمايشگاه مدرن و اختصاصي پروتئين هاي نوترکيب راه‌اندازي شد.

پژوهشکده رويان در حال حاضر قادر است مصرف کل bFGF ايران و ساير کشورهاي منطقه را توليد كره و علاوه بر صرفه جوئي ارزي قابل ملاحظه، در آمدزائي بالائي نيز داشته باشد که اين موضوع نيازمند يک بازار يابي و تبليغ قوي و موثر در داخل کشور و ساير کشورهاي منطقه است.

 به گفته مسوولان پژوهشكده رويان اين توانائي به منظور تامين اين پروتئين به هر دو وزارتخانه بهداشت و علوم اعلام شده و اميد مي‌رود که اين محصول نيز همانند محصول قبل بتواند جايگاه خوبي براي خود پيدا كرده و با پشتيباني و توليد مواد مورد نياز تحقيقات، اسباب توسعه تحقيق و توليد علم در کشور را فراهم آورد.ح/الف

١٧:٣١ ١٠/٠٥/١٣٨٨
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد