توسط پژوهشكده ICT جهاد دانشگاهي؛
طراحي و توسعه سامانه آمايش اقتصادي كشور از حيث توسعه سرويسها و زيرساختهاي ICT پايان يافت
سامانه آمايش اقتصادي كشور از حيث توسعه سرويسها و زيرساختهاي ICT كشور كه توسط پژوهشكده ICT جهاد دانشگاهی اجرا شده در راستاي تحقق سند چشمانداز و تدوين برنامه پنجم توسعه در اختيار دستاندركاران و سياستگذاران ICT كشور درمركز تحقيقات مخابرات ايران قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومي پژوهشكده ICT جهاد دانشگاهیT مهندس معصومه مداح با اعلام اين خبر مأموريت اصلي اين سامانه را توزيع متوازن منابع در حوزه ICT از طريق مديريت توسعه سرويسها و خدمات ICT و ثبت شاخصهاي توسعه سرويس و زيرساخت در اين حوزه و همچنين پيشبيني تقاضاي اين شاخصها در كشور در خلال سالهاي چشمانداز عنوان كرد.
وي با اشاره به اينكه امروزه در كشورمان سند چشمانداز بيست ساله در حال پيادهسازي و اجراست گفت: با توجه به اهداف سند در حوزه ICT و ضرورت تحقق برنامههاي پنج ساله تا سال 1404 رسيدن به اهداف تعيين شده زماني تحقق مييابد كه شاخصهاي ملي، استاني و منطقهاي را با توجه به زيرساختها و سرويسهاي ICT به طور كامل و كارشناسي شناسايي كنيم كه پروژه آمايش اقتصادي كشور از حيث توسعه سرويسها و زيرساختهاي ICT در همين راستا به اجرا در آمد. در اين راستا اتخاذ رويكردي به منظور بهبود و ارتقاي شاخص¬ها ICT در کشور مدنظر قرار گرفته است به گونه¬اي که بخشي از برنامه¬هاي 5 ساله کشور به صورت خاص به اين حوزه اختصاص يافته است. در اين برنامه¬ها شاخص¬هايي جهت ارتقا و بهبود در حوزه ICT معرفي مي¬شود. سپس مقادير فعلي شاخص¬ها شناسايي شده و مقادير هدف شاخص¬ها نيز براي سالهاي برنامه مشخص مي¬شود. سپس پروژه¬هايي به منظور بهبود اين شاخص¬ها مطرح ميشود و نهايتا سالانه وضعيت شاخص¬ها اندازه¬گيري شده و برنامه¬هاي اصلاحي ارايه مي¬شود.
مدير اين طرح با اشاره به اينكه مخاطبان اين طرح در سه بخش از نتايج طرح برخوردار ميشوند اظهار داشت: برنامهريزان و سياستگذاران كشور در حوزه كلان ICT و ادارات وابسته در ساير وزارتخانهها، مديران شركت هاي مخابرات استاني و همچنين با توجه به نمونه موردي طرح (استان اصفهان) شهرستانها و شهرهاي استان اصفهان ميتوانند ذينفعان واقعي طرح باشند.
معصومه مداح خاطر نشان كرد: 108 شاخص متشكل از شاخصهاي موجود در برنامهها و اسناد بالا دستي، مطالعات مقالات بينالمللي، شاخصهاي اقتصادي جمعيتي و صنعتي، شاخصهاي ITU و ... در طراحي و توسعه اين سامانه مورد توجه قرار گرفته است.
عضو هيات علمي پژوهشكده ICT جهاد دانشگاهي با اشاره به اينكه سامانه آمايش، کار نگهداري و مديريت اين شاخصها را براي سطوح مختلف تقسيمات كشوري انجام ميدهد گفت؛ سامانه اين قابليت را دارد تا علاوه بر ثبت و نگهداري اعداد سالهاي گذشته شاخصهاي ICT ، ميزان تقاضا براي سه شاخص «ضريب نفوذ تلفن ثابت»، «ضريب نفوذ تلفن همراه» و «ضريب نفوذ اينترنت» را در سطح كشور ايران، استانهاي كشور و شهرستانها و شهرهاي استان اصفهان پيشبيني نمايد.
مدير اجرايي طرح افزود؛ اين سامانه حاوي اطلاعات جامعي در ارتباط با وضعيت موجود عرضه سرويسهايICT و زيرساختهاي مرتبط با آن، در پنج سطح، شامل كشورهاي منطقه آسياي جنوب غربي(شامل آسياي ميانه، قفقاز، خاورميانه و كشورهاي همسايه)، كشور ايران، استانهاي كشور و شهرستانها و شهرهاي استان اصفهان ميباشد.
در اين سامانه علاوه بر ارائه نمايي جامع از بخش ICT در پنج سطح فوق؛ به تعيين مدلي مؤثر جهت پيشبيني روند توسعه سرويسها و زيرساختهاي ICT در سطح ملّي و كليه استانها، پرداخته شده است كه با وارد نمودن دادههاي مورد نظر هر منطقه، ميزان تقاضاي آتي آن منطقه به سه سرويس تلفن ثابت، تلفن همراه و اينترنت قابل پيشبيني ميباشد. همچنين به منظور تعيين صحت و كارايي مدلِ توسعهيافته؛ استان اصفهان به عنوان يك نمونه عملي مورد آناليز كامل قرار گرفته و نتايج مربوط به پيشبيني تقاضاي سه سرويس فوق در سطح 22 شهرستان و 96 شهر اين استان ارائه ميگردد.
وي درباره قابليتهاي اين سامانه گفت: نمايش تصويري اطلاعات و شاخصهاي توسعهاي به صورت نقشههاي جغرافيايي در سطح كشورهاي منطقه آسياي جنوب غربي، كشور ايران و شهرستانها و شهرهاي استان اصفهان، مشاهده انحرافات برنامه و ميزان واقعي شاخصها از يكديگر بصورت نموداري و گرافيكي، پيشبيني تقاضا براي سه شاخص ضريب نفوذ تلفن ثابت، ضريب نفوذ تلفن همراه و ضريب نفوذ اينترنت و براي مجموعه مناطق جغرافيايي داخل كشور، مقايسه پيشبيني تقاضا و ميزان برنامه و ميزان واقعي با يكديگر براي سه شاخص ضريب نفوذ تلفن ثابت، ضريب نفوذ تلفن همراه و ضريب نفوذ اينترنت به منظور بهبود هدفگذاري و برنامهريزيهاي آتي از قابليت هاي اين سامانه است.ح/الف
١٥:١٤ ٣١/٠٦/١٣٨٨