١١:٢١ ٠٧/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
برگزاري کارگاه بررسي تجارب بهسازي و نوسازي بافت‌هاي فرسوده شهري در اردبيل

دومين کارگاه بررسي تجارب بهسازي و نوسازي بافت‌هاي فرسوده شهري به همت جهاد دانشگاهي واحد استان اردبيل  در روزي يكشنبه دهم آبان ماه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي جهاد دانشگاهي واحد استان اردبيل،  در آغاز اين مراسم اکبر قاسمي اظهار داشت: در سطح جهان شهرها به شهر هاي جديد و قديم تقسم شده‌اند. استان اردبيل نيز با توجه به قدمت تاريخي آن مي‌تواند با حفظ ريشه تاريخي به شهر جديد و قديم تبديل شود.
وي با اشاره به زمينه‌هاي گردشگري استان اردبيل، تصرح کرد: احياي بافت‌هاي فرسوده با حفظ نماد‌هاي تاريخي مي‌تواند به جذب گردشگر کمک کرده و رونق اقتصادي منطقه را افزايش دهد.
قاسمي در ادامه بر برگزاري چنين همايش‌ها و کارگاه‌هايي در سطح استان تاکيد کرد و گفت: بايد با دعوت از اساتيد مجرب و بنام در اين زمينه بيش از پيش تلاش شود.
سرپرست جهاد دان
شگاهي واحد استان اردبيل از اردبيل به عنوان تجلي گاه مکتب شيعه نام برد و افزود: چهره‌اي که از اردبيل مي‌بينيم در شان اين شهر ديني نيست، بايد با کار جهادي و انقلابي چهره اردبيل را به جايگاه واقعي خود برسانيم .
وي در بخش ديگري از سخنان خود از راه اندازي گروه طالعات شهري در جهاد دانشگاهي واحد استان اردبيل خبر داد و گفت: هم اکنون چند طرح نيز دراين گروه مطالعاتي در دست مطالعه است.
قاسمي با اعلام اينکه جهاد دانشگاهي نهادي انقلابي و مولود انقلاب اسلامي است، تصريح کرد: با گذشت 30 سال از انقلاب همان اخلاص عمل اوايل انقلاب در نيرو هاي جوان آن به عينه ديده مي شود و جوانان تلاشگر آن در هر زمان براي خدمت به ايران اسلامي آماده بوده و هستند.
حسين حاتمي نژاد، عضو هيات علمي دانشگاه تهران در اين مراسم که در محل سالن نظام مهندسي استان اردبيل با حضورصاحب نظران و مهندسين برگزار شد با تشريح نقش مشارکت مردمي در ساماندهي سکونت‌گاه‌هاي غير رسمي در کشور و جهان گفت: هم اکنون يک ميليارد نفر از مردم جهان در بافت‌هاي فرسوده و به صورت غير رسمي زندگي مي‌کنند.
وي با اعلام اينکه حاشيه نشيني و سکونت غير رسمي يک مشکل جهاني است، اظهار داشت: در کشور فرانسه که يک کشور پيشرفته نيز هست هنوز حلبي نشين وجود دارد و در نيويورک که پايتخت اقتصادي جهان محسوب مي‌شود هر سال بين 100 تا 300 هزار نفر در حاشيه شهر بي خانمان هستند.
عضو هيات علمي دانشگاه تهران با اعلام اينکه علت به وجود آمدن معضل حاشيه شهر نظام سرمايه داري، توزيع نابرابر قدرت و ثروت در بين دهک‌هاي جامعه در سطح جهان است، اظهار داشت: ساکنين غير رسمي در حقيقت همان روستانشينان هستند که با مهاجرت به شهر‌ها به علت نداشتن حرفه و بنيه مالي مناسب زاغه نشيني را قبول کرده‌اند.
وي در بخش ديگري از سخنانش به برخي از حاشيه‌هاي شهرستان اردبيل اشاره کرد و گفت: برخلاف تصور در حاشيه شهر اردبيل يک برنامه ريزي مناسب وجود دارد و حرکت و شادابي در آن موجود است.
حاتمي نژاد تصريح کرد: سکونت غير رسمي حاصل نظام سرمايه داري در جهان است. ابعاد اين معضل اجتماعي در کشورهاي جهان سوم بيشتر است و در کشورهاي پيشرفته با رويکرد ديگري که از قرن بيستم آغاز شده است، تا حدودي رفع شده است.
مشاور شوراي شهر استان خراسان رضوي اسکان غير رسمي را جلوه‌اي بارز از فقر شهري دانست و افزود: اين امر ناشي از عدم توانايي مالي مردم و نا کار آمدي مديريت شهري است و يک مشکل جهاني است و مختص ايران نيست.
اين استاد دانشگاه به ويژگي‌هاي اسکان غير رسمي اشاره کرد و گفت: ساخت شتابزده مسکن توسط افراد کم درآمد به دليل نداشتن پروانه ساخت، فضاي فاقد استاندارد زندگي و مواجه شدن برخي از مردم با کمبود خدمات و زيرساخت‌ها، پيوستگي با شهر از نظر کار کردي و عدم تطابق با کالبد شهري، از ويژگي‌هاي مهم اين سکونتگاه‌هاست.
حاتمي نژاد مهمترين شيوهاي برخورد با اسکان غيررسمي را نيز برخورد امپراطوري، برخورد راديکالي، روش بولدوزري و رفورميستي عنوان کرد و گفت: در اين روش‌ها مساله اميد ناديده گرفته مي‌شود و به تغيير ساختار و کارکرد اقتصادي انديشيده شده و فقط صورت مساله پاک مي‌شود.
وي چهار روش عمده رفورميستي را مکان – خدمات، مسکن اجتماعي، بهسازي و ارتقا بخشي و راهبرد توانمند سازي اعلام کرد و افزود: توانمند سازي اجتماعات محلي در اين مورد مهم به نظر مي‌رسد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود به حاشيه نشيني در کشورمان اشاره و تصريح كرد: مشکل حاشيه نشيني کشور ايران را هيچ کشوري قادر نيست که حل كند چراکه ميزان گسترش حاشيه نشيني در ايران نسبت به گسترش شهر نشيني بيشتر است، اين در حالي است که بيش از 950 هزار نفر در پايتخت معنوي کشور يعني استان خراسان حاشيه نشين هستند.
اين استاد دانشگاه در بخش ديگري از سخنان خود به برخي از جرايم اتفاق افتاده در حاشيه شهر‌ها اشاره کرد و گفت: مردمان اين مناطق بسيار معنوي و مذهبي هستند اما به دليل اينکه براي سودجويان مکان مناسبي است بيشتر اين جرايم توسط خود حاشيه نشين‌ها به وقوع نمي‌پيوندد که بايستي اين مکان‌ها ساماندهي شوند.
حاتمي نژاد ساماندهي حاشيه شهرها را بدون مشارکت مردمي ناشدني دانست و افزود: بايد در ابعاد مختلف آموزش‌هاي همگاني در اين مکان‌ها برگزار شود.
مشاور شوراي شهر مشهد ايدئولوژي، ايجاد نهاد‌هاي مناسب آموزشي، و اطلاع رساني را شرايط لازم بري نهادينه كردن مشارکت عمومي اعلام کرد و گفت: مشارکت در مديريت و تصميم گيري براي مشارکت در آباداني شهر، مشارکت در تامين مواد ايمني و مشارکت در بهبود محيط شهري ازموارد مهم مشارکت در امور شهري است.
وي تصريح کرد: محيط شهري به ويژه در محيط زيست با مشکلات عديده مواجه است که گسترش فيزيکي شهرها و ماشين آلات و الودگي شهر از جمله اين هاست.
وي مشارکت را مساوي با توسعه دانست و گفت: اگر بخواهيم شهر توسعه يافته باشد بايد ميزان مشارکت نيز افزايش يابد و هماهنگي بين نهادها و ارگان‌ها بيشتر شود.
عضو هيات علمي دانشگاه تهران به جايگاه مشارکت در سند ملي توانمند سازي اشاره کرد و گفت: در کل کشور نزديک به 8 ميليون حاشيه نشين و يا اسکان غير رسمي وجود دارد که اين ميزان در تهران 2 ميليون نفر است و بايد با ايجاد فرصت اشتغال وجلو گير از مهاجرت اين رقم را کاهش دهيم.
خداوردي رحماني سرپرست معاونت عمراني استانداري اردبيل، در سخنراني پيش از اين كارگاه  گفت: در کل جهان ‌‌٤١ مورد حادثه غيرطبيعي اتفاق مي‌افتد که ‌‌٣١ مورد آن در کشور ايران شناسايي شده است.
وي تصريح کرد: در استان اردبيل سيل، زلزله، خشکسالي از جمله حوادثي است که بيشتر اتفاق مي‌افتد که ‌‌٤٢ درصد حوادث در استان را سيل شامل مي‌شود و بعد از سيل، زلزله با ‌‌١٨ درصد در رتبه بعدي قرار دارد و از سال ‌‌٧٤ تاکنون ‌‌١٥٠٠ ميليارد تومان خسارت به استان اردبيل از محل اين حوادث وارد شده است.
رحماني به وجود ‌‌٥ گسل بزرگ در اطراف استان اردبيل اشاره کرد و گفت: در سال گذشته بيش از ‌‌١٥٠ مورد زلزله بين دو الي ‌٧/٣ريشتر در سطح استان اردبيل اتفاق فتاده که اين رقم نيز در سال جاري بيش از ‌‌٥٠ مورد بوده است.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به برخي از اقدامات انجام شده در زمينه بهسازي مسکن روستايي گفت: اين کار باعث مي‌شود که بار ديگر زلزله سال ‌‌٧٥ تكرار نشود که حدود ‌‌١٢ هزارو ‌‌٥٠٠ واحد مسکوني از بين رفت و بيش از ‌‌٢٢ ميليارد تومان خسارت به استان وارد شد.
وي تصريح کرد: در سطح استان اردبيل، ‌‌١٠ هزار واحد روستايي موجود است که بيش از ‌‌٦٠ درصد آن غير مقاوم است.
رحماني با اعلام اينکه استان اردبيل داراي ‌‌٢٣ شهر با ‌‌١٣ هزار هکتار منطقه مسکوني است گفت: از اين ميزان ‌‌٤٦ درصد واحدها مقاوم و نيمه مقاوم است و ‌‌٥٤ درصد آن را بافت‌هاي فرسوده تشکيل مي دهد.
وي افزود: پنج شهر استان اردبيل جزو شهرهاي داراي بافت فرسوده است که هم اکنون تعدادي از اين بافت‌ها در حال ساماندهي است.
وي بر حفظ بافت‌هاي تاريخي در سطح شهرهاي استان تاکيد و اظهار كرد: ميراث فرهنگي در يک حرکت مطلوب بازار اردبيل را با رعايت بافت تاريخي به صورت زيبا بازسازي کرده است و حرکت‌هاي مشابهي نيز در اين مورد در حال مطالعه و اجراست.
پيش از رحماني، عزيز زاده مدير عامل شركت عمران مسكن سازان، نيك زاد شهردار اردبيل،‌سرداري رئيس شوراي شهر اردبيل و ندائي سرپرست سازمان ميراث فرهنگ صنايع دستي و گردشگري اردبيل با سخنراني بر اهميت اصلاح بافت هاي فرسوده تاكيد نمودند.
اين كارگاه با مشاركت شركت عمران مسكن سازان و ساير نهادهاي مرتبط در سالن همايش سازمان نظام مهندسي پيش از ظهر روز يكشنبه دهم آبان برگزار گرديد.

١٥:١١ ١٢/٠٨/١٣٨٨
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد