مسئول كلينيك لنفادم مركز بيماري هاي پستان: فعالیت های اين کلینیک اقدامی ارزشمند، در راستای بهبود سلامت جامعه است
مسئول کلینیک لنفادم مرکز تخصصی و فوق تخصصی بیماری های پستان جهاد دانشگاهی گفت: فعالیت های کلینیک بیماریهای پستان علاوه بر ارائه دستاوردهای خدماتی و کاربردی به عنوان یک اقدام فوق ارزشی در راستای بهبود سلامت جامعه محسوب می شود.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران ، دکتر حمیرا هوشمند، در خصوص ضرورت توجه به عارضه لنفادم بیان داشت: اکثر بیماران بعد از رهایی ازسرطان پستان دچار عوارض درمانی متعددی می شوند که یکی از این عوارض مهم بروز لنفادم در اندام فوقانی خصوصاٌ دست ها بعد از عمل ماسکتومی است.
وی ادامه داد: لنفادم دست که در اثر تجمع آب و پروتئین و عدم خروج آن به دلیل آسیب سیستم لنفادی زیر بغل بروز می کند.، می تواند به طور قابل توجهی کارآیی و فعالیت فرد را در جامعه کاهش دهد و باعث بروز آسیب های روحی و روانی بسیاری شود.
دکتر هوشمند در خصوص بروز انواع لنفادم ابراز داشت: لنفادم یا به صورت حاد بلافاصله بعد از جراحی یا در حین شیمی درمانی بروز می کند که به سهولت و با انجام یک سری ورزشها کاهش می یابد ولی تورمی که در لنفادم بسیار اهمیت دارد تورمی است که در 3 تا 5 سال بعد از عمل جراحی به وجود می آید، مانا، پیشرونده و ناتوان کننده است و روز به روز افزایش می یابد.
وی تاکید کرد: جراحی، شیمی درمانی و به خصوص رادیوتراپی به دلیل احتمال بروز خطا در تابش اشعه می تواند تا 90 درصد سبب بروز این تورم ها شود.
مسئول کلینیک لنفادم جهاد دانشگاهی بیان داشت: تا چند سال گذشته پزشکان و جراحان متخصص عضوی را که دچار تورم پیشرونده بعد از عمل می شد، عملاٌ غیر قابل استفاده و ناکارآمد می دانستند و معتقد بودند که عضو (دست) تورم یافته با مشکلاتی همچون عفونت های مکرر ، بستری شدن، سنگینی بیش ازحد دست، بروز آرتروز کمر، گردن و حتی کج شدن بدن و ... همراه است بنابراین برای کاهش این مشکلات پیشنهاد مشد که دست تورم یافته قطع شود.
وی با بیان این مطلب که کج شدن بدن به عنوان یک عارضه در مبتلایان به سرطان پستان دیده می شود گفت: بدلیل این که برداشتن یک عضو باعث تغییر در گرانیگاه بدن می شود، فیزیوتراپیست ها توصیه می کنند که بعد از عمل ماسکتومی از پروتزهایی هم وزن پستان مقابل و یا از کورست مخصوص که بتواند دو طرف بدن را بالانس کند استفاده شود.
دکتر هوشمند تصریح کرد: کلینیک لنفادم مرکز بیماری های پستان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران با رویکرد درمانی و در راستای افزایش آگاهی بیمار در خصوص روند درمانش اطلاعاتی را در اختیار وی قرار می دهد و فرد را درپیمودن این مسیر راهنمایی می کند.
وی با اشاره به فعالیتهای منحصر به فرد کلینیک بیماری های پستان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران افزود: این کلینیک تنها مرکز فعال در کشور است که بعد از درمان مبتلایان به سرطان پستان به پیگیری مشکلات و عوارض بیماری در این افراد توجه دارد و با تشکیل گروه حمایتی به عنوان یک تیم مکمل کلینیک لنفادم تاکید بسیاری بر بهبود آسیب های روحی و روانی افراد نجات یافته از این سرطان دارد.
مسئول کلینیک لنفادم جهاد دانشگاهی ادامه داد: از دست دادن یک عضو می تواند تبعات بسیاری را از لحاظ خانوادگی و کاهش اعتماد به نفس فرد برای حضور در جامعه به همراه داشته باشد، به طوری که بسیاری از مبتلایان به سرطان پستان ممکن است بعد از اطلاع از این بیماری با مشکلات روحی فراوانی روبرو باشند.
وی گفت: ارائه راهکارهای پیشنهادی مانند استفاده از پروتزها، انجام عملهای ماموپلاستی یا ماموریداکشن (بازسازی پستان) و ... یکی از اقدامات گروه حمایتی در راستای بهبود روحیه این افراد است.
دکتر هوشمند با اشاره به نقش کلینیک لنفادم در بهبود کیفیت زندگی بیماران نجات یافته از سرطان پستان خاطر نشان کرد: حضور اجتماعی اکثر زنان بعد از ابتلا به لنفادم و ماسکتومی بسیار کاهش یافته و در کیفیت زندگی این افراد افت قابل توجهی مشاهده می شود.
در همین خصوص کلینیک لنفادم در راستای ارتقاء کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان پستان اقدامات پیشگیری کننده و درمانی را به بیماران آموزش می دهد تا هرچه بهتر بتواند در افزایش کارآیی این افراد گام بردارد.
وی با اشاره به این مطلب که خدمات ارائه شده در این کلینیک متناسب با آخرین دستاوردهای علمی است تصریح کرد: اقدامات انجام شده توسط پزشکان کلینیک لنفادم مرکز تحقیقات سرطان پستان در کل کشور منحصر به فرد است و متخصصان این کلینیک زیر نظر دکتر فولدی در آلمان که یکی از پیشکسوتان این حوزه است آموزش دیده اند.
مسئول کلینیک لنفادم جهاد دانشگاهی در ادامه درخصوص افزایش تعداد مراجعه کنندگان به این مرکز افزود: روزانه دست کم پنج بیمار با عارضه لنفادم به این کلینیک مراجعه می کنند و هر بیمار نزدیک به یک ماه بطور مستمر تحت درمان قرار می گیرد ولی به طور کلاسیک حداقل زمان ممکن برای درمان لنفادم پانزده روز به طول می انجامد.
وی درخصوص روند درمان لنفادم خاطرنشان کرد: در هنگام مراجعه بیمار با عارضه لنفادم ابتدا توسط متخصصین مرکز، حجم دست فرد اندازه گیری شده و کلیه مراحل درمانی که تاکنون برای وی انجام گرفته است مورد بررسی قرار می گیرد. تا با چکاپ بیمار از احتمال وجود عود مخفی در بیمار آگاهی حاصل شود. و در صورت وجود عود مخفی و یا علائم بروز متاستاز برای این بیماران درمان غدد آغاز می شود و همزمان با آن درمان لنفادم نیز انجام می گیرد.
با اشاره به این مطلب که توجه به انجام آزمایشات قبل از اهتمام به شروع درمان لنفادم امری ضروری است تاکید کرد: در بدو ورود مراجعه کنندگان به این کلینیک کلیه آزمایشهای تومورمارکرها و ماموگرافی طرف مقابل، اسکن ریه، اسکن استخوان، سونوگرافی شکم و ... انجام گیرد تا از بروز متاستازهای جدید احتمالی آگاهی حاصل شود.
دکتر هوشمند ادامه داد: قبل از انجام اقدامات درمانی در خصوص لنفادم باید بررسی شود که آیا مبتلایان به سرطان پستان در دو سال اول هر سه ماه یکبار و در سالهای بعد هر شش ماه یکبار تحت نظر پزشک قرار گرفته اند یا خیر؟
وی تأکید کرد: مراحل درمانی لنفادم تنها برای بیمارانی انجام می گیرد که کلیه نتایج چکاپ هایشان سالم است و فقط برای برطرف کردن ورم دست به این کلینیک مراجعه کرده اند.
مسئول کلینیک لنفادم جهاد دانشگاهی درخصوص اطلاع رسانی و آموزش به جراحان و پزشکان عمومی تأکید کرد و گفت: بعضی از موارد بروز لنفادم در اندام فوقانی به دلیل توصیه های نادرستی مانند محدودیت و یا ممنوعیت حرکت در عضو، ماساژ شدید عضو، استفاده از سونا یا کیسه آب گرم و .. است که از سوی پزشکان به بیماران می شود.
دکتر هوشمند افزود: در همین راستا مرکز بیماری های پستان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران تصمیم دارد تا با درج اطلاعات مختصر و مفید با این مضمون در بروشورها و ژورنال ها، در ارتقاء آگاهی پزشکان در این باره گام بردارد تا کلیه پزشکان در صورت مواجه با این بیماران از وجود کلینیک منحصر به فرد برای درمان لنفادم آگاهی داشته باشند و بیماران مبتلا به این عارضه رابرای درمان به این کلینیک ارجاع دهند و در صورت نداشتن تخصص لازم در این امر از درمان این عارضه خودداری کنند.
وی بیان داشت: درمان CDT به عنوان یک روش کاربردی در درمان لنفادم با مجموعه ای از بانداژها، دستگاه ماساژ بادی و استفاده از پمپ ها توسط متخصصین این مرکز انجام می گیرد.
مسئول کلینیک لنفادم جهاد دانشگاهی مرکز بیماری های پستان در ادامه خاطر نشان کرد: وسایل مورد نیازی که برای بانداژ لنفادم استفاده می شود اختصاصی است و فقط در داروخانه مرکز بیماری های پستان جهاد دانشگاهی قابل دسترس است.
وی با اشاره به این مطلب که لنفادم یک عارضه برگشت پذیر است افزود: این کلینیک درحین درمان مراجعه کنندگان مبتلا به این عارضه، اقدامات پیشگیرانه ای را نیز به بیماران آموزش می دهد؛ تا با استفاده از ورزش، لباس و تغذیه مناسب و پوزیشن های درست درهنگام استراحت مانع از برگشت این عارضه شوند.
دکتر هوشمند ادامه داد: این آموزشها درقالبcd های آموزشی و بروشورها با موضوعات پوزیشن های موقع خواب، ورزشهای مناسب و.... در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
وی خاطر نشان کرد: در راستای رفاه حال بیماران در خصوص جلوگیری از مراجعات مکرر به مرکز بیماری های پستان روش های بستن بانداژها به بیماران آموزش داده می شود تا با مراجعه حداقل سالی 3 تا 4 بار به این کلینیک از مشکلات بیماران در خصوص مراجعات مکرر به این مرکز کاسته شود.
مسئول کلینیک لنفادم جهاد دانشگاهی مرکز بیماری های پستان افزود:ضروری است مبتلایان به لنفادم با دارو های محدودی که در این زمینه کاربرد دارد آشنایی لازم را داشته باشند تا در صورت مشاهده زخم و یا تورم زیرپوست بتوانند تا زمان مراجعه به این کلینیک از گسترش آن جلوگیری به عمل آورند.
١٢:٥١ ٢٧/٠٨/١٣٨٨