از سوی پژوهشگران جهاددانشگاهی مشهد انجام شد؛
ارائه مقاله «تحلیلی بر ابعاد اجتماعی فضاهای سبز شهری با تاکید بر دیدگاه شهروندان»
پژوهشگران جهاددانشگاهی واحد مشهد؛ مقاله «تحلیلی بر ابعاد اجتماعی فضاهای سبز شهری با تاکید بر دیدگاه شهروندان» را ارائه کردند.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد، محمدصالحی فرد، هادی رفیعی و معصومه توانگر از اعضای هیات علمی جهاددانشگاهی مشهد، مقاله «تحلیلی بر ابعاد اجتماعی فضاهای سبز شهری با تاکید بر دیدگاه شهروندان» را ارائه کردند. در این مقاله که دارای مجوز چاپ در مجله علمی – پژوهشی فضای جغرافیایی نیز میباشد، آمده است: همزمان با تحولات ساختاری شهرها در عرصه های کالبدی- فضایی، اقتصادی، اجتماعی و... عناصر و فضاهای شکل دهنده شهرها نیز دچار تغییر و تحول بنیادی شده اند در این میان رویکرد به فضاهای سبز شهری نیز از رویکرد اکولوژیکی به عرصه های فعال و پویای عملکردهای اجتماعی- فرهنگی تغییر کرده است.
این گزارش میافزاید،در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس پیمایش میدانی (پرسشنامه از شهروندان)، سعی شده تا آثار اجتماعی و فرهنگی فضاهای سبز شهری بالاخص پارکها از ابعاد و زوایای گوناگون مورد بررسی و کنکاش قرار گیرد. نتایج حاصله مبین آن است که آثار اجتماعی و فرهنگی فضاهای سبز علاوه بر کارکردهای مطلوب (برقراری تعاملات اجتماعی، گسترش فرهنگ شهری و شهروند سازی، پر کردن اوقات فراغت و...) دارای تبعات نامطلوب (شکل گیری انواع جرایم شهری، گسترش فرهنگ ابتذال، دوستی های نامشروع و...) بسیاری است.
همچنین تأثیرگذاری اجتماعی- فرهنگی پارکها در تمامی شاخصها یکسان نیست، بعنوان مثال در حالی که پارکهای منطقهای در شکلگیری نهادهای مشارکتی و یا تأثیر آن در بهداشت روانی و جسمانی شهروندان نقش موثرتری نسبت به سایر پارکها دارند، در پارکهای محله دیگر تجمع افراد بزهکار و ناهنجار و شکلگیری روابط نامشروع بیشتر به چشم می خورد.
به عبارت دیگر بین مساحت پارکها با میزان تأثیرات شاخصهای اجتماعی – فرهنگی (مطلوب یا نامطلوب) در کلیه شاخصها همیشه رابطه مستقیم برقرار نیست. بلکه تنها در برخی شاخصها (مثل تأثیرات اجتماعی پارکها در پر کردن اوقات فراغت) این مسئله صادق است.ح/الف
١٠:٤٩ ٣٠/٠٩/١٣٨٨