پژوهشگران جهاددانشگاهی واحد مشهد؛
شيوع باكتريوفاژهاي استرپتوكوكوس ترموفيلوس در كارخانه توليد ماست در ايران را ارزيابي کردند
پژوهشگران جهاددانشگاهی واحد مشهد، شيوع باكتريوفاژهاي استرپتوكوكوس ترموفيلوس در كارخانه توليد ماست در ايران را ارزيابي کردند.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد مشهد، فائزه تجلي، سمانه گازراني و رضا كاراژيان از اعضای هيات علمي پژوهشكده علوم و فناوري مواد غذايي جهاددانشگاهي مشهد و كيارش قزوينی استاديار گروه ميكروبشناسي و ويروسشناسي دانشگاه علوم پزشكي مشهد، شيوع باكتريوفاژهاي استرپتوكوكوس ترموفيلوس در كارخانه توليد ماست در ايران را ارزيابي کردند.
بنا بر این گزارش: يكي از جدّيترين مشكلات كارخانجات توليدكننده فرآوردههاي لبني تخميري، باكتريوفاژها و يكي از مهمترين ميكروارگانيسم مورد استفاده در فرآيند توليد ماست، استرپتوكوكوس ترموفيلوس است. موضوع اصلي اين پژوهش، تعيين بحرانيترين مرحله توليد، دلايل ايجاد و ارائه روش كنترل آن بود.
به اين منظور، نمونهها از هفت مرحله شير خام ورودي، شير تانك ذخيره، شير پاستوريزه سرد، شير پاستوريزه گرم، شير تلقيح شده، ماست بستهبندي شده و ماست گرمخانهگذاري شده يكي از كارخانجات لبني مشهد جمعآوري شدند. باكتريوفاژها با استفاده از تكنيك دولايه بر روي محيط M17 كشت داده شده و پس از 24 ساعت گرمخانهگذاري در دماي 43 درجه سانتيگراد، شمارش شدند. اين روش 5 بار در فواصل زماني مشخص انجام گرديد.
نتايج نشان داد: حداكثر مقدار باكتريوفاژها را در ماست گرمخانهگذاري شده (104*79) و حداقل آنها را در شير پاستوريزه سرد (104*20) است. ساير موارد به ترتيب آلودگي عبارتند از: ماست بستهبنديشده، شير تانك ذخيره، شير خام ورودي، شير تلقيحشده، شير پاستوريزه گرم.
بنابراين ميتوان نتيجه گرفت كه هواي كارخانه، آلوده به باكتريوفاژ بوده و لازم است با استفاده از فيلتر هپا و ايجاد يك اتاق تميز در اطراف خط توليد، اين مشكل را حل نمود.ح/الف
١٧:٥٠ ٣٠/٠٩/١٣٨٨