عضو هیات علمی مركز تحقيقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی:
بازسازی پستان گامی موثری در ارتقاء سلامت روانی بیماران جراحي شده است
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاددانشگاهی علوم پزشكي تهران گفت: بازسازی پستان یکی از اقدامات موثر در ارتقاء سلامت روحی و روانی بیماران مبتلا به این نوع سرطان است.
به گزارش روابط عمومي جهاددانشگاهي علوم پزشكي تهران ، دکتر معصومه نجفی فلوشیپ جراحی سرطان پیرامون بازسازی پستان بعد از جراحی گفت: بازسازی یکی از اقدامات موثر در ارتقاء سلامت روحی و روانی بیماران مبتلا به سرطان پستان است، زیرا اکثر زنان بعد از اطلاع از ابتلا به این نوع سرطان دچار افسردگی و استرس های شدید می شوند و در صورت نیاز به ماستکتومی و برداشتن پستان این نگرانی از تغییر ظاهر در بیمار دوچندان می شود.
وی ادامه داد: با توجه به این امر که داشتن پستان در زنان مترادف با جذابیت و زنانگی آن ها است در برخی از زنان، برداشتن پستان با اختلال در روابط زناشویی و کاهش اعتماد به نفس آن ها همراه است.
عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران افزود: در راستای کاهش نگرانی ها و مشکلات روحی بیماران سعی می شود که در حین اعمال جراحی از روش هایی استفاده شود که حتی المقدور پستان بیمار حفظ شود و تا جایی که امکان دارد از برداشتن کل پستان اجتناب شود.
دکتر نجفی با اشاره به این مطلب که دربعضی موارد حفظ پستان امکان پذیر نیست خاطر نشان کرد: در مواردی که اندازه پستان کوچک و توده بسیار بزرگ باشد و یا تشخیص سرطان پستان التهابی وجود داشته باشد، پزشک ناگزیر است که پستان را بردارد و برای کاهش اثرات روحی و روانی آن در بیماران از روش های بازسازی استفاده کند.
عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران با ذکر این مطلب که نتیجه بازسازی پستان به موارد زیادی بستگی دارد افزود: نتیجه ی بازسازی پستان به عواملی چون نوع ماستکتومی، برش جراحی و تکنیک بازسازی و مهمترین نکته این که آیا بازسازی همزمان با برداشتن پستان انجام می شود یاخیر، بستگی دارد.
وی با اشاره به این مطلب که در مواردی، بازسازی همزمان با برداشتن پستان انجام می شود گفت: در بعضی ازجراحی ها پوست پستان حفظ می شود و فقط بافت آن از داخل تخلیه شود یعنی ماستکتومی ساب کوتانئوس انجام می گیرد، که در این روش نتیجه بازسازی بسیار رضایت بخش، و پستان ترمیم شده کاملاً شبیه پستان اولیه فرد است.
دکتر نجفی بیان داشت: اغلب در بازسازی ها این امکان وجود دارد که ظاهرپستان بازسازی شده کمی متفاوت با شکل پستان قبلی فرد باشد، همچنین این پستان هیچ وقت حس پستان اولیه را نخواهد داشت و تا مدت ها حالت کرختی در آن احساس می شود البته گاهی به تدریج اعصاب از اطراف سینه رشد کرده و کمی از این بی حسی را برطرف می کند ولی همیشه این حالت تا حدودی باقی خواهد ماند و از طرف دیگر در این نوع بازسازی، پستان قادر به تولید شیر نخواهد بود و در اغلب موارد سردتر از پستان مقابل است.
وی با ذکر این مطلب که بازسازی پستان یک عمل چند مرحله ای است و با یک مرحله تکمیل نمی شود اظهار داشت: در مرحله اول خود پستان بازسازی می شود ولی ترمیم نوک پستان در مرحله ای دیگر انجام می گیرد، همچنین در مواردی که پستان بازسازی شده شبیه پستان طرف مقابل نباشد در این صورت باید بعد از بازسازی پستان، سمت مقابل را نیزجراحی کرده و آن را مشابه طرف بازسازی شده نماییم، به طور مثال اگر پستان سمت مقابل خیلی بزرگ باشد باید آن را به سایز پستان بازسازی شده رسانیم و یا اگر افتادگی پستان مقابل زیاد باشد لازم است این افتادگی برطرف شود حتی به ندرت این امکان نیز وجود دارد که پستان فرد بزرگتر شود و شبیه طرف مقابل گردد، حتی در مواردی که برای بازسازی پستان از پروتز استفاده شود ممکن است در دراز مدت پروتز دچار مشکل شده و نیاز به تعویض داشته باشد.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در ادامه پیرامون زمان مناسب برای بازسازی پستان گفت: بازسازی می تواند همزمان با برداشتن پستان انجام گیرد ویا در مواردی که این امکان وجود نداشته باشد این عمل به طور تأخیری و با حداقل فاصله زمانی 6 تا 12 ماه از خاتمه درمان به دلیل آگاهی از کامل شدن تغییرات بافتی و اطمینان از درمان کامل بیمار صورت گیرد.
وی خاطر نشان کرد: بازسازی پستان در زنانی که سال ها از عمل جراحی و درمان آن ها گذشته است نیز قابل انجام است.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در پاسخ به این سؤال که آیا بازسازی خطر عود بیماری را تشدید می کند بیان داشت: این روش به هیچ عنوان در عود بیماری نقش ندارد و تا کنون در هیچ یک از مطالعات شواهدی مبنی بر این که بازسازی پستان خطر عود بیماری را افزایش می دهد، وجود ندارد، نکته مهم دیگر این است که آیا بازسازی در پیگیری بیماری و تشخیص به موقع عود آن تداخلی دارد یا خیر، که باید توجه داشت امروزه با استفاده از تکنیک های جدید تشخیصی از جمله MRI این نگرانی نیز تا حد قابل توجهی بر طرف شده است.
دکتر نجفی روش های بازسازی پستان را به سه روش کلی تقسیم کرد و افزود: یکی از این روش ها استفاده از بافت بدن خود فرد است که فلپ نام دارد، روش دیگر استفاده از پروتز و ایمپلنت و در روش سوم از ترکیب فلپ و پروتز هر دو با هم استفاده می شود.
وی در خصوص روش پروتز یا ایمپلنت افزود: پروتز یا ایمپلنت در فضایی که بین دنده ها و عضله روی دنده وجود دارد قرار می گیرد. در بعضی مواقع بافت کافی در آن نقطه وجود ندارد و در این صورت پزشک مجبور می شود از وسیله ای که مانند یک بادکنک عمل می کند در این فضا استفاده کند و در داخل آن به تدریج مایعی تزریق کند تا مانند یک بادکنک باد شود و پوست روی بافت را نیز باز کند و بعد این امکان فراهم می شود که در آن محل یک پروتز جایگزین شود.
وی گفت: در مواردی که نیاز به رادیوتراپی باشد امکان استفاده از پروتز وجود ندارد زیرا رادیوتراپی باعث می شود که نتیجه عمل زیبایی دچار اختلال شود و حتی به دلیل عدم ترمیم زخم، پروتز از بدن خارج شود.
دکتر نجفی ادامه داد: روش دیگر فلپ به اضافه پروتز است یعنی فلپ جایگزین آن قسمتی از سینه می شود که پوست آن از بین رفته و زیر آن پروتز قرار می گیرد. این روش مطمئنی است که در آن ظاهر پستان بازسازی شده خیلی شبیه پستان معمولی است و بافت آن نرم و قوام طبیعی تری دارد زیرا که بخشی از پستان از بافت خود بدن است و بخش دیگر آن، پروتز قرار گرفته است.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران استفاده از فلپ شکمی را سومین روش در بازسازی دانست و تصریح کرد: روش فلپ شکمی دارای مزایای زیادی است، در این روش از بافت طبیعی بدن فرد استفاده می شود به همین دلیل به مرور زمان دچار افت می شود ، قوام بهتری دارد و نیازی به تعویض پروتز ندارد، ولی از معایب این روش زمان طولانی عمل و مدت زمان بالای بهبودی بیمار است.
وی با اشاره به ضرورت مراقبت های بعد از عمل این روش، اظهار داشت: نیاز به مراقبت های خاص بعد از عمل برای چند روز به دلیل حصول اطمینان از بررسی خون رسانی فلپ از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
١٧:١٢ ٠١/١٠/١٣٨٨