رييس كنگره حفظ باروري با بيان اينكه با بهره گيري از تكنيكهاي نوين درمان ناباروري در ايران و جهان، امكان حفظ باروري تمام بيماران مبتلا به سرطان اعم از بالغين و كودكان در كشور فراهم شده است، گفت: درمان بيماران مبتلا به سرطان به سلولهاي جنسي (گناد و بيضهها) آسيب ميرساند.
به گزارش خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر محمد مهدي آخوندي در آستانه پانزدهمين كنگره ساليانه تازههاي باروري و ناباروري با موضوع حفظ باروري در نشست خبري با بيان اينكه امروزه دنيا نه تنها به دنبال درمان ناباروري بلكه به دنبال پيشگيري از ناباروري (حفظ باروري) است، اظهار كرد: در اين ميان عدهاي به علت درمانهاي غيراختصاصي در معرض نازاييهاي زودرس قرار ميگيرند كه از آن جمله ميتوان به درمان دارويي انواع سرطانها نظير شيمي درماني و راديوتراپي اشاره كرد.
رييس پژوهشگاه فنآوريهاي نوين علوم پزشكي جهاد دانشگاهي - ابن سينا ادامه داد: هرچند پيشرفتهاي علوم جديد به توليد داروهايي با كمترين ميزان آسيب به سلولهاي جنسي منجر شده است؛ اما هنوز با پديدهاي تحت عنوان كودكان سرطاني بهبود يافته مواجه هستيم كه بر اثر درمان سرطان قدرت باروري خود را از دست دادهاند.
رييس پانزدهمين كنگره ساليانه تازههاي باروري و ناباروري با موضوع حفظ باروري با بيان اينكه ابتلا به برخي از بيماريهاي خاص و افزايش سن ازدواج (به علت تخريب سلولهاي جنسي) قدرت باروري را كاهش ميدهد، گفت: هم اكنون پيشرفتهاي خوبي در اين باره براي حفظ سلولهاي جنسي و به عبارتي قدرت باروري در دنيا و كشور حاصل شده است.
دكتر آخوندي حفظ باروري در مردان بالغ را از موضوعات مطرح در اين كنگره برشمرد و به راه اندازي نخستين بانك اسپرم در پژوهشكده ابن سينا در حدود چهار سال پيش اشاره كرد و افزود: در اين بانك پيش از شروع درمانهاي سرطان اعم از شيمي درماني و راديوتراپي در حداقل زمان (كمتر از يك روز) اسپرم از بيضه بيمار استخراج و در بانك نگهداري ميشود تا در مواقع لزوم مورد استفاده قرار گيرد.
وي درباره حفظ باروري در زنان بالغ به عنوان دومين موضوع مورد بحث در اين كنگره گفت: در دو سال گذشته با استفاده از تكنيك جديد انجماد سريع تخمك اين امكان براي زنان بالغ هم فراهم شد كه پس از تحريك تخمك گذاري و جمع آوري و فريز، دست كم 40 تخمك براي مدتي نگهداري شود كه البته انجام اين پروسه حداقل به دو ماه زمان نياز دارد.
رييس پانزدهمين كنگره ساليانه تازههاي باروري و ناباروري با موضوع حفظ باروري فريز (انجماد) بافت تخمداني را از ديگر روشهاي نوين مطرح در دنيا حداقل در دو تا سه سال اخير براي حفظ قدرت باروري برشمرد و افزود: هم اكنون گزارشهاي محدودي از پيوندهاي موفق در دنيا وجود دارد. البته با كمك تكنيك ديگري ميتوان سلولهاي تخمك نابالغ موجود در بافت تخمدان را با شيوه IVM بالغ كرد.
دكتر آخوندي با بيان اينكه امكان بلوغ سلولهاي تخمك تخمدانهاي نابالغ كودكان مبتلا به سرطان در محيطهاي آزمايشگاهي و سپس لقاح خارج رحمي وجود دارد، گفت: همچنين در دو سال اخير پروفسور آمريكايي به نام شرمن سيلور موفق شد در 10 مورد كل بافت تخمداني را به شخص ديگري پيوند بزند و گزارش بارداري هم داشته باشد.
به گزارش ايسنا، وي درباره تفاوت توليد سلولهاي جنسي در مونث و مذكر توضيح داد: در مردان سلولهاي بنيادي اسپرم ساز تحت عنوان ژرمينال سل وجود دارد كه پس از بلوغ به دو شيوه تكثيرمييابد يا با هدف اينكه اسپرم جديد جايگزين اسپرمهاي پيشين شود و يا اينكه با طي پروسه اسپرماتوژنز به اسپرم تبديل شود. اما در زنان سلولهاي جنسي از بدو تولد در نوزاد وجود دارد؛ از اين رو در دختر بچهها و زنان بالغ تفاوتي در خصوص حفظ و نگهداري سلول جنسي نيست جزاندازه و سايز كوچكتر تخمدان كه باعث دشواري كار درمان ميشود.
رييس پانزدهمين كنگره ساليانه تازههاي باروري و ناباروري با موضوع حفظ باروري با بيان اينكه با اين حال جداسازي و نگهداري بافت تخمدان در دختربچهها در ايران هم امكانپذير شد، گفت: بدين ترتيب متخصصان انكولوژي ميتوانند پيش از شروع درمان سرطان با ارجاع كودكان مبتلا به سرطان به مراكز معتبر قدرت باروري آنها را حفظ كنند.
دكتر آخوندي جداسازي، تكثير و نگهداري سلولهاي بنيادين اسپرم ساز (ژرمينال سل) از سلولهاي بافت بيضه را از موفقيتهاي محققان ايراني پژوهشكده در آمستردام برشمرد و افزود: نتايج آن در يك ماه گذشته به صورت مقاله در مجله jama به چاپ رسيده است.
وي با بيان اينكه در يك بررسي ميزان علاقه مندي والدين صاحب فرزندان مبتلا به سرطان براي حفظ باروري بيش از 70 درصد برآورد شده است، گفت: كودكان پسر مبتلا به سرطان با مراجعه به مركز ابن سينا پس از معاينه، بررسي و شرح حال گيري بخش كوچكي از بافت يك يا هر دو بيضه آنها برداشته و در پنج ويال نگهداري و سلولهاي بنيادين (ژرمينال) براي استفاده جداسازي ميشود.
رييس پانزدهمين كنگره ساليانه تازههاي باروري و نابروري با موضوع حفظ باروري با بيان اينكه حتي امكان انتقال سلولهاي اسپرم ساز به داخل بيضه پس از بهبودي كودك مبتلا به سرطان وجود دارد، گفت: هماكنون اين اقدامات درماني فقط در مراكز معدودي در دنيا در حال انجام است.
دكتر آخوندي هزينههاي پروسه جراحي و نگهداري سلولهاي جنسي و بافتهاي تخمداني و بيضهاي را در برابر فوايد آن ناچيز برشمرد.
درنشست كنگره حفظ باروري عنوان شد:
راديوتراپي سرطانهاي لگن، به تخمدانهاآسيب ميرساند
امكان حفظ توان باروري در كودكان مبتلا به سرطان وجود دارد
يك جراح و متخصص زنان و زايمان با بيان اينكه امروزه براي حفظ باروري زنان مبتلا به سرطان ميتوان اقدامات پيشگيرانهاي را پيش از شروع كموتراپي و راديوتراپي آغاز كرد، گفت: ميزان آسيب به قدرت باروري در مبتلايان به تومورهاي سر به ميزان و محل دوز اشعه بستگي دارد.
به گزارش خبرنگار" بهداشت و درمان" خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر افسانه محمدزاده امروز در نشست خبري كنگره حفظ باروري با بيان اينكه راديوتراپي براي سرطانهاي لگن، به تخمدانها آسيب ميرساند، اظهار كرد: از اين رو تخمدانها بايد از فيلد راديوتراپي خارج شوند.
وي در شيمي درماني سرطانها، حفظ رحم را حائزاهميت برشمرد و افزود: در باروري طبيعي و لقاح آزمايشگاهي و انتقال آن به داخل رحم، حفظ تخمدان و رحم مهم است؛ از اين رو استفاده از داروهايي نظير آنالوگهاي GNRH، خطر نارسايي تخمدان را در نتيجه كموتراپي كاهش ميدهد.
اين عضو هيات علمي پژوهشكده ابن سينا جهاد دانشگاهي در ادامه توضيح داد: چنانچه زنان مبتلا به سرطان ازدواج كرده باشند با تحريك تخمك گذاري تخمك از بيمار گرفته با اسپرم همسر لقاح داده ميشود و سپس جنين فريز شده را براي سالهاي بعدي نگهداري ميكنند.
دكتر محمدزاده درباره زنان ازدواج نكرده هم توضيح داد: در اين افراد با تحريك تخمك گذاري، تخمكهاي آزاد شده را فريز و نگهداري ميكنند تا پس از ازدواج با لقاح خارج رحمي، بارداري را امكانپذير كنند.
وي با بيان اينكه در آن دسته از بيماراني كه تحريك تخمك گذاري مضر است از فريز تخمدان حاوي تخمك نابالغ استفاده ميشود، گفت: تخمك در مراحل آزمايشگاهي بالغ ميشود.
اين عضو هيات علمي پژوهشكده ابن سينا برداشت تخمدان طي عمل جراحي، ذوب آن و پيوند مجدد تخمدان را از ديگر شيوههاي حفظ قدرت باروري برشمرد و افزود: پروتكل درماني بيماران سرطاني به نحوي است كه سيستم توليدمثل زنان را دچار آسيب ميكند؛ از اين رو براي حفظ باروري بايد برنامه و استراتژيهاي خاصي را مدنظر قرار داد.
دكتر محمدزاده با بيان اينكه تخمدان جنين دختر در ماه پنجم بارداري حاوي 5 ميليون، در بدو تولد 2 ميليون و در سنين بلوغ 300 هزار فوليكول است، افزود: بنابراين با افزايش سن، قدرت باروري در زنان كاهش مييابد و اين در حالي است كه مردان تا پايان عمر قدرت باروري و اسپرم سازي را دارند.
به گزارش ايسنا، دكتر عظيم مهرور فوق تخصص خون و انكولوژي موسسه خيريه محك با اشاره به تغيير چهره سرطان نسبت به 30 سال گذشته گفت: پيش از اين از سرطان به مرگ تعبير ميشد ولي امروز از آن به عنوان يك شوك تلقي ميشود.
وي افزود: امروزه با پيدايش شيوههاي نوين تشخيص و داروهاي جديد به مرحلهاي رسيدهايم كه درمان سرطان از سادهترين بيماريها سادهتر شده است و ميتوان با قاطعيت گفت كه ميزان مرگ و مير هوچكينگ و لوكميا در كودكان مبتلا به سرطان به 10 درصد رسيده است.
دكتر مهرور با بيان اينكه دغدغه بيماران مبتلا به سرطان علاوه برهزينههاي درماني حفظ قدرت باروري و امكان ازدواج و تشكيل زندگي است، افزود: اين كه هيچ كودك سرطاني نبايد به علت نداشتن پول از دست برود از منشور موسسه خيريه محك است.
وي لوكميا (لوسمي) را شايعترين نوع سرطان در اطفال برشمرد و افزود: در تعدادي از سرطانها نظير هوچكينگ به لحاظ حفظ گنادها از مصرف برخي از داروها پرهيز ميشد اما امروزه با به كارگيري شيوههاي نوين امكان حفظ باروري وجود دارد.
دبير علمي كنگره حفظ باروري:
ارجاع به مراكز حفظ باروري از سوي پزشك از حقوق بيماران سرطاني است
عضو هيات علمي پژوهشگاه ابن سينا جهاد دانشگاهي با بيان اينكه كشت سلول مادري و پيوند آن به مردان آزواسپرم از درمانهاي نوين ناباروري در دنيا است، گفت: در درمان سرطان ميزان اسپرم در مردان در تست اسپوموگرام كاهش مييابد.
به گزارش خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر ناصر امير جنتي، باروري مردان بالغ مبتلا به سرطان را فريز اسپرم پيش از آغاز درمان سرطان برشمرد و افزود: در نوجواناني كه هنوز اسپرماتوژنز(مراحل توليد اسپرم) آغاز نشده است بايد از بيوپسي و كشت و فريز بافت استفاده كرد.
دكتر عليرضا ميلاني فر، عضو هيات علمي گروه حقوق و اخلاق زيستي پژوهشگاه هم گفت: همه موضوعات جسماني، رواني و اجتماعي بايد با مسايل حقوقي بررسي و نقد شود.
وي با بيان اين كه روانپزشكان همواره يك پايه درمان در همه بيماريها هستند، افزود: در انجام امور پزشكي، كسب رضايت و آگاه سازي بيمار و افراد تصميم ساز (والدين) درباره عواقب درمان حائز اهميت است.
دكتر ميلاني فر خاطرنشان كرد: موارد به بحث گذاشته شده در اين پانل، بازبيني در مقررات را ضروري كند.
دكتر امير حسين زرناني، دبير علمي كنگره حفظ باروري هم با بيان اينكه آشنايي بيماران مبتلا به سرطان به حقوق قانوني خود در زمينه ارجاع از سوي پزشك به مراكز باروري براي حفظ قدرت باروري از رسالتهاي اين كنگره است، گفت: البته اين كنگره تاكيدي هم بر پزشكان معالج براي تعامل بيشتر با متخصصان مربوطه دارد.
وي با بيان اينكه حفظ باروري در مبتلايان به سرطان و نيز بسياري از موارد ژنتيكي و ازدواج ديررس مطرح است، افزود: از 149 مقاله ارسالي به دبيرخانه كنگره 45 مقاله به صورت پوستر و 15 مقاله به صورت سخنراني ارائه ميشود.
زرناني از ارايه و جمع آوري 25 مقاله سفارشي خبر داد و گفت: در مجموع 40 سخنراني ارايه و پنج پانل تخصصي برگزار ميشود.
وي به چاپ و انتشار دو كتاب (خلاصه و اصل مقالات) اشاره كرد و افزود: اين كار براي نخستين بار انجام ميشود.
وي در پايان از نمايش فيلمي با نام «فصلي ديگر» به كارگرداني "نادي جعفري" در مراسم گشايش كنگره خبر داد و گفت: اين فيلم حامل اين پيام است كه سرطان پايان زندگي نيست و امكان حفظ باروري وجود دارد.
اين كنگره 7 امتياز بازآموزي براي فوق تخصصان خون و انكولوژي، راديوتراپي، زنان و زايمان و اورولوژيستها دارد و به متخصصان اطفال، ايمونولوژي و رشتههاي علوم پايه 3 امتياز بازآموزي تعلق ميگيرد.
گفتني است، پانزدهمين كنگره ساليانه تازههاي باروري و نابروري با موضوع حفظ باروري 23 و 24 دي ماه 88 با همكاري موسسه خيريه محك و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي برگزار ميشود و ميهمانان ويژهاي از آمريكا، آمستردام ، آلمان و مالزي حضور دارند.ح/الف