رئيس جهاددانشگاهي در نشست خبري، كه در اروميه برگزار شد به تشريح فعاليتها و آخرين دستاوردهاي علمي و پژوهشي اين نهاد در سطح ملي و بينالمللي پرداخت.
به گزارش روابطعمومي جهاد دانشگاهي واحد آذرباييجان غربي،دكتر حميد رضا طيبي رئيس جهاددانشگاهي ، يكي از فلسفههاي اصلي تشكيل جهاددانشگاهي را انجام فعاليتهاي علمي و فنآورانه به منظور خودباوري در نسل جوان و حركت در جهت خودكفايي ملي عنوان كرد.
وي گفت: جهاددانشگاهي براساس نيازهاي ملي و نگاهي به تغييرات علمي و فناورانه در آينده، در حوزههاي مختلف پزشكي، مهندسي كشاورزي، علومپايه و علومانساني و اجتماعي، فرهنگ و هنر و محيطزيست برنامهريزي متعالي در جهت توسعه و پيشرفت كرده است.
دكتر طيبي افزود :جهادگران محقق و پژوهشگر جهاددانشگاهي، در برخي از حوزهها در زمينهي توليد علم پيشرفت منحصر به فرد و بسزايي داشتهاند.
وي با اشاره به اينكه بيشتر فعاليتهاي جهاددانشگاهي در حوزه پزشكي متمركز است ،گفت: اين نهاد در زمينههاي شبيهسازي ، سلولهاي بنيادي و مبارزه با سرطان و از دارودرماني به سمت سلولدرماني، كشور ايران را جزو كشورهاي پيشرو در جهان قرار دادهاست.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي گفت: جهاددانشگاهي در حوزهي مهندسي هم بيشترين سهم را در توليد فنآوري بومي و كاربردي كردن آن دارد كه بر اساس نيازهاي جامعه و صنعت، فناوريهاي مورد نياز را تامين و بطور كاملا تجاري در اختيار صنعت قرار دادهاست.
وي دستیابی به الکتروفیلترهای پیشرفته به منظور نصب در کارخانجات مادر کشور از جمله پالایشگاهها و کارخانجات سیمان کشور به منظور پیشگیری از تعطیلی این نوع کارخانجات توسط سازمانهای بین المللی برای جلوگیری از آلودگیهای زیست محیطی، دستیابی به فرستندههای یک مگاواتی تا شش مگاوات بعنوان پنجمین کشور در سطح دنیا ؛ طراحی و ساخت بدنه خودرو ملی سمند برای اولین بار در کشور؛ را از جمله دستاوردهاي جهاددانشگاهي در اين زمينه عنوان كرد.
دكتر طيبي در ادامه گفت: جهاددانشگاهي سهم بسيار ارزندهاي در توليد علم و فنآوري براي نسل جوان داشتهاست و با توجه به برنامهريزيهاي صورت گرفته از سوي اين نهاد سعي بر اين دارد كه اين فعاليتها را بطور گستردهتر در همهي استانهاي كشور توسعه دهد.
رئيس جهاددانشگاهي كشور، با اشاره بهاينكه تمامي واحدهاي جهاددانشگاهي داراي فعاليتهاي شاخص علمي و فناورانه در سراسر كشور است گفت: اين فعاليتها با نگرش تامين نيازهاي ملي و مزيتهاي استاني در قالب سند چشمانداز جهاد و برنامهي چهارم توسعه برنامهريزي شدهاند.
وي در ادامه گفت: جهت تحقق اهداف سند چشمانداز همهي واحدهاي جهاددانشگاهي يك، 2 يا 3 موضوع شاخص را در برنامهي كاري خود قرار داده كه اين شاخصها در آينده مبدل به قطبهاي علم و فنآوري خواهد شد.
وي گفت: تمامي واحدهاي اين نهاد انتخاب زمينه را براساس نيازهاي ملي و مزاياي ويژهي استاني خود انجام دادهاند كه اين مهم نقش بسزايي در توسعه منطقه در آينده خواهد داشت و بايد در راستاي تامين منابع مورد نياز جهت بسترسازي براي اجرايي كردن فعاليتها و طرحهاي شاخص برنامهريزي، مديريت و حمايت شود.
دكتر طيبي با بياناينكه جهاددانشگاهي خودباوري و ارادهي حركت در مسير پيشرفت را بدست آورده، افزود: آشنا بودن جهادگران جهاددانشگاهي با نيازهاي كشور و تغييرات علمي و فنآورانه روز دنيا منجر به برنامهريزي در اين مسير گشته كه با تامين منابع، جهشهاي علمي و فنآورانهي خوبي در اين راستا خواهد شد.
رئيس جهاددانشگاهي كشور با اشاره به فعاليتهاي پژوهشي جهادگران اين نهاد در زمينه شبيهسازي گفت: مزيتهاي اين فعاليتحفظ گونههاي مرغوب و جلوگيري از انقراض حيوانات و ساير اهداف است.
وي در ادامه با اشاره به اينكه تاكنون 8 كشور در زمينه توليد حيوانات تراريخته فعاليت ميكنند، گفت: انتقال ژن، پروتيينهاي دارويي در داخل شير حيوانات تراريختهشده به جهت توليد فرآوردههاي دارويي در آينده از مزيتهاي اين نوع فعاليت است.
وي تولد نخستين بزغالههاي تراريخته با قابليت توليد پروتئين نوتركيب انساني در ايران، به نامهاي»شنگول» و «منگول« متولد شده در رويان را از آخرين دستاوردهاي جهاددانشگاهي در اين راستا عنوان كرده و افزود: بزهاي تراريخته توليدي حامل ژن توليد پروتئين نوتركيب انساني و موثر در درمان مبتلايان هموفيلي نوع B است.
وي از تولد بزهاي تراريخته ديگري در آينده كه حامل ژن توليد داروي «tPA» كه موثر در درمان بيماري سكتههاي مغزي و قلبي در پژوهشگاه رويان خبر داد.
وي در ادامه گفت: اگر اين فعاليتها بطور موفق پيشرود بصورت صنعتي در كشور اجرايي خواهد شد.
وي گفت: كليه مقالات به چاپ رسيده پژوهشگران اين نهاد در مقالات ISI، حاصل كار تحقيقات كاربردي و به ثمر رسيدهي پژوهشكدههاي جهاددانشگاهي است و رويكرد اين نهاد توليد مقالاتي بوده كه بتوان از يافتههاي آن بصورت كاربردي و عملي براي نيل به اهداف توسعهي كشور گام برداشت.
وي گفت: در جهاددانشگاهي نگرش در انتخاب موضوعات پژوهشي، كاملا كاربردي است، كه با هدف حل مشكل خاص در جامعه اجرايي ميشود.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي، در خصوص رابطهي بين فرهنگ و پژوهش گفت: براي تعريف اين رابطه بايد شاخصههاي مهم فرهنگ را تكتك مورد بررسي و تحليل قرار داد.
وي با بيان اينكه يكي از اصليترين عواملي كه منجر به پيشرفت توسعه فعاليتهاي پژوهشي ميشود، خودباوري است، خاطر نشان ساخت: القاي روحيهي عدم خودباوري قبل از انقلاب در كشور از سوي غربيان منجر به از بينرفتن توسعه علمي و فناورانه كه منجر به ايجاد اقتدار و ثروت براي كشور است شدهبود كه پيروزي انقلاب اين سير منفي را از بين برد.
رئيس جهاددانشگاهي ، از ديگر شاخصههاي فرهنگ را، سلامت عنوان كرد و افزود: يكي از روشهاي تخريبي كشورهاي در حال توسعه ايجاد فساد در سيستمهاي اداري است.
وي گفت: ايجاد فساد در سيستماداري اثرات مخرب و مستقيم و غير مستقيمي دارد كه از جمله آنها، جلوگيري از استقلال كشور است كه استقلال رابطهاي مستقيم با توسعه علم و فنآوري در ايجاد اقتدار و ثروت كشور دارد.
وي تلاش و كوشش جهادي و شبانهروزي را از ديگر شاخصههاي فرهنگ عنوان كرد و افزود: جهاد ارزش ويژه و اجر معنوي و اخروي دارد براي نيل به توسعه هيچ راه ميانبري جز جهاد و جهادگري در عرصههاي مختلف علمي و پژوهشي و فرهنگي نداريم و بايد اين فرهنگ در جامعه نهادينه شده و به آن و نتايجش اعتقاد داشته باشيم تا بتوانيم مسيرهاي توسعه را در كمترين زمان ممكن طي نماييم.
دكتر طيبي با تاكيد بر بسط و گسترش روحيهي عرق ملي در جامعه گفت: توسعهي علمي و فناورانه و پيشرفت در يك تعامل منطقي بين دولت و مردم تحقق پيدا كرده كه دولت با برنامهريزي صحيح و مردم با اجرايي كردن آن در اين خصوص نقش بسزايي دارند.
طيبي، با بيان اينكه شاهد پیشرفتهاي بسيار خوبي در تمامي حوزههاي فعاليت شاخص جهاددانشگاهی آذربایجانغربی بوديم گفت: امروز بخش ديگري از اين فعاليتها به افتتاح رسيد.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي با اشاره به فعايتهاي چشمگير و خوب جهاددانشگاهي واحد آذربايجانغربي در حوزهي پژوهشي گفت: اين واحد با توجه به محدوديت امكانات، حوزهي پژوهشي خوبي را فراهم كرده كه در آينده نتايج كارهاي پژوهشي اين واحد در سطح كشور در بخش كشاورزي بعنوان يك شاخص و قطب مطرح شده و ميتواند تكنولوژي آن تجاريسازي شود.
وي گفت: اين فعاليتها متناسب با امكانات بوده كه اگر امكانات زيادي در اختيار پژوهشگران اين واحد قرار دادهشدهبود پيشرفت بهتر و زيادتر از اين هم ممكن بود.
طیبی با بیان اینکه آذربایجانغربی به لحاظ تولیدات کشاورزی و باغی از مهمترین استانهای کشور است، اظهار کرد: جهاددانشگاهی واحد آذربایجانغربی با بهرهگیری از همین پتانسیلها ، در امر کشاورزی علمی موفق عمل کرده و به عنوان يكي از قطبهاي مهم كشاورزي در سطح كشور محسوب ميشود.
وی افزود: مابه دنیال توسعه تولیدات علمی و فناوری در استانهای کشور هستیم و به این لحاظ جهاددانشگاهی آذربایجانغربی فعالیتهای خوب و ارزشمندی انجام دادهاست و شایستگی تبدیل به یکی از مراکز فعال و شاخص کشور همانند پژوهشكدههاي ابن سينا، رويان و علموصنعت را دارد. وي با اشاره به مشکلات مالی و اعتباری ساخت و تجهیز این مجتمع، اظهار کرد: با امکانات و اعتبارات کم کارهای مهم و موثری ميتوان به انجام رساند چرا که با انتخاب مسير درست با اهداف متعالي، منابع و امكانات را نيز در زمينههاي علمي پژوهشي و فرهنگي به همراه خواهد داشت.الف/ر