١٩:٠٨ ٠٦/٠٩/١٤٠٣
پژوهشي
به همت جهاد دانشگاهی واحدعلوم پزشکی شهید بهشتی؛
سمینار آنفولانزای نوع A و راهکارهای پیشگیری آن برگزار شد

سمینار علمی  بررسی وضعیت آنفولانزای نوع A و راهکارهای پیشگیری آن توسط جهاد دانشگاهی  واحد علوم پزشکی شهید بهشتي برگزار شد.

 به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی  واحدعلوم پزشکی شهید بهشتی، دومین سمینار از سلسله سمینارهای جامعه و چالشهای بهداشتی آن به همت سازمان دانشجویان اين واحد برگزار شد.

 این سمینار با عنوان " آنفولانزای نوع A و پیشگیری" ، با حضور دکتر حسین حاتمی، رئیس دانشکده بهداشت و عضو کمیته کشوری آنفولانزای نوع A ، جمعی از اعضای هیأت علمی و تعدادي از دانشجویان دانشگاه برگزار گردید وبه بررسی آنفولانزای نوع Aو آثار اقتصادی، اجتماعی آن در کشورهای مختلف و وضعیت این بیماری در ایران پرداخته شد.

 در این نشست،دکتر حاتمی ضمن تبریک ایام ا... دهه فجر، نظام مقدس جمهوری اسلامی را ارزشمندترین ثمره این انقلاب عنوان کرد و حفظ و تقویت نظام و آرمان های آن را مهم ترین وظیفه همگانی،خاصه جامعه دانشگاهی دانست و گفت:امروزه دانشگاهیان ما،خاصه دانشجویان،علیرغم اختلاف سلایق در رویکردهای سیاسی،اجتماعی و علمی می بایست با تلاش مستمر و خستگی ناپذیر به تقویت بنیانهای علمی و معرفتی دانشگاه ها بپردازند.

وي در ادامه، با اشاره به جدی بودن شیوع آنفولانزای نوع A در جامعه، این بیماری را پدیده نوظهوری دانست که می باست با رویکردهای نوین بدان نگریسته شود.

وی افزود: كشفيات جديد و پديده ‌هاي نوظهور، نام ها و اصطلاحات جديدي را مي‌طلبند. از زمان ابداع و به كارگيري واژه هاي نگران كننده نوپديدي و بازپديديِ بيماري هاي، ابولا، هانتا، نيپا، ، ايدز، HIV، توبركولوز مقاوم، سارس (SARS) حدود 3 سال و بيماري آنفلوآنزاي پرندگان و تا زمان این سخنرانی آنفولانزای نوع A و عليرغم اينكه طي دهه هاي اخير، ده ها واژه مرتبط با نوپديدي به قاموس طب و بهداشت، اضافه گرديده، واژه اميدبخش ناپديدي بيماري هاي عفوني، فقط در يك مورد، يعني آبله، تحقّق پيدا كرده است.

 البته در مورد اخیر هم با توجه به اينكه ممكن است این بیماری به عنوان يك سِلاح بيولوژيك، مورد استفاده جنگ‌افزاري قرار گرفته و در زرادخانه هاي نظامي قدرت هاي بزرگ، نگهداري شده باشد نمي‌توان قاطعانه بر ناپديدي آن پافشاري كرد واقعيتي كه حاكي از عدم رهايي انسان از چنگال عوامل عفونت زاي قديمي و قرار گرفتن او در محاصره عوامل عفونت زاي نوظهور مي‌باشد.

وي در ادامه به ارایه تعریف و ذکر چند مثال از واژگان نوپدیدی،بازپدیدی و ناپدیدی پرداخت و گفت: بيماري هاي نوپديد، آن دسته از بيماري هاي عفوني هستند كه بروز آنها درطي سه دهه گذشته افزوده شده و يا در آينده اي نزديك، رو به افزايش خواهد گذاشت و خود شامل بيماري هايي است كه اخيرا در تمام يا گوشه اي از جهان، پديدار شده و يا در مناطقي كه قبلا وجود نداشته، حادث گرديده اند که عمده ترین مثال آن ایدز و سارس می باشد.

 بيماري هاي بازپديد، آن دسته از بيماري هاي عفوني هستند كه در مناطق تحت كنترل، مجددا طغيان نموده اند، نظير بيماري سل كه طي چند سال اخير به علّت غفلت از ادامه فعاليت هاي كنترلي و احساس امنيت كاذب ناشي از اين پندار كه اقدامات كنترلي قبلي، تاثير دايمي به جا گذاشته است، در بعضي از كشورها مجددا بر ميزان بروز آن افزوده شده و مثلا در ايالات متحده طي سال هاي 1992-1985 حدود 20% افزايش يافته و همه گيري ديفتري كه به علت آشفتگي هاي اقتصادي ـ اجتماعي در شوروي سابق، مجددا مسئله ساز، شده است.

 عواملي نظير تراكم جمعيت، مهاجرت انسان ها، تغيير در تعادل اكولوژيك تحت تاثير پديده El Nino، و ساير حوادث جوّي، تسهيل در تكثير حشرات ناقل و مخازن حيواني، مهاجرت حيوانات و پرندگان، افزايش بيماري هاي مشترك، متوقف شدن واكسيناسيون دام ها و توسعه بيماريی در حيوانات، فراموشي و از قلم افتادگي اجراي بعضي از برنامه هاي بهداشتي تحت تاثير استرس ناشي از جنگ و حوادث مشابه و ازجمله توقف واكسيناسيون هاي رايج، باعث بازپديدي بيماري هايي كه تحت كنترل بوده اند مي‌گردد.

 بيماري هاي ناپديد، آن دسته از بيماري هاي عفوني هستند كه قبلا به فراواني وجود داشته ولي در حال حاضر يا كاملا ريشه كن شده و يا به سرعت، در دست حذف و ريشه كني مي‌باشند . آبله مثال زنده اي است از يك بيماري عفوني با انتشار جهاني كه در سايه مبارزه اي جدّي و مداوم و صرف بودجه هاي چشمگير از طرف كشورهاي مختلف جهان و مخصوصا آمريكا و شوروي، آخرين مورد طبيعي آن در سال 1977 ميلادي در كشور سومالي، به اثبات رسيد و در سال 1980 ريشه كني جهاني آن از طرف WHO اعلام گرديد. ضمنا بيماري هايي نظير پوليوميليت، جذام، دراكونكوليازيس، اونكوسركيازيس و شاگاس نيز كانديد "ناپديدي" مي‌باشند.

 این متخصص بیماری های عفونی در ادامه با اشاره به بیماری آنفولانزای نوع A ،بعنوان یک بیماری بازپدید پرداخت و با اشاره به تاریخچه و نحوه انتقال این بیماری افزود: نخستین ساعات روز شنبه (۵ اردیبهشت) بود که واژه “آنفلوانزای نوع A” به رسانه ها راه پیدا کرد، ابتلا به این نوع آنفلوانزای در اوایل امسال ، برای نخستین بار در مکزیک مشاهده شد و پس از آن نیز در ایالت های جنوبی ایالات متحده، مواردی مشابه گزارش شد.

 تعداد کشته شدگان و مبتلایان این بیماری در مکزیک در فاصله کوتاهی به هزاران نفر رسید و بانک جهانی برای مقابله با این بیماری، ۲۲۵ میلیون دلار در اختیار دولت مکزیک قرار داد. اولین بار در جهان، بیماری آنفلوانزای نوع A در سال ۱۹۱۸ و ۱۹۱۹ گزارش شد که دنیا درگیر جنگ جهانی اول بود. موارد مشکوک در ابتدا در اسپانیا دیده شدند، اما سپس آمریکا نیز به ویروس این بیماری آلوده شد و در نتیجه ۵۰۰ نفر قربانی آن شدند. بعدها بروز آلودگى آنفولانزادر خوک‌ها در ویسکانسین در ۱۹۸۸  میلادی مشاهده شد که منجر به چندین آلودگى درانسانها  گردید ، اگرچه این حالت منتج به اپیدمی آنفلوآنزای خوکی نشد .

 دکتر پیتر کوان، استاد همه گیر شناسی و بهداشت عمومی در کالج دام پزشکی دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی معتقد است: ” H1N1 که به نام آنفولانزای اسپانیایی نیز شناخته می شود، به خاطر شیوع یک ویروس متفاوت که در سال ۱۹۱۸ پدیدار شد و باعث از بین رفتن تعداد قابل توجهی از خوک ها و انسان ها گردید، وبه همین دلیل در آغاز “آنفولانزای خوکی” نامیده شد.

 احتمال داده می شود که منشاء ویروس H1N1 سال ۱۹۱۸ یک پرنده وحشی بوده باشد ولی منشاء قطعی آن ناشناخته مانده است.” آنفولانزای اسپانیایی تا ۵۰ میلیون نفر را در سراسر جهان به هلاکت رساند، که نزدیک به نیمی از آنها جوانان بالغ و سالم بودند.وی در ادامه به تبیین آثار اقتصادی،اجتماعی و بار مالی بسیار بالای این بیماری اشاره کرد و سپس به بررسی اقدامات مثبت صورت پذیرفته توسط وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی در رابطه با کنترل این بیماری پرداخت. الف/ر

١٠:١١ ٠٢/١٢/١٣٨٨
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد