مسوول گروه پژوهشي مطالعات گردشگري جهاد دانشگاهي واحد گيلان گفت: جهاد دانشگاهي استان گيلان با ايجاد گروه پژوهشي مطالعات گردشگري منسجم توانست با شرح وظايف و خدمات به صورت مبسوط توجه مسوولين را جلب كند.
دكتر اکبر معتمدي مهر در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) - منطقه خزر با اشاره به اينكه گردشگري به عنوان يكي از فعاليتهاي اخير در همه دنيا مورد توجه است، گفت: به لحاظ قابليت هاي اين فعاليت در عرصه اقتصاد روزمره جهان همه كشورهاي جهان به نوعي درصدد هستند تا بتوانند اين بخش را در جامعه پر رونق كنند.
وي افزود: كشور عزيزمان ايران نيز از اين قاعده مستثني نيست، اما بايد ببينيم اين فعاليت كه به عنوان گردشگري از آن ياد مي كنيم به عنوان فعاليت اقتصادي پذيرفته مي شود يا خير؟، اگر قرار باشد گردشگري را به صورت صنعت ببينيم قطعا بايستي عناصر توسعه اين فعاليت را نيز مشخص كنيم.
دكتر معتمدي مهر ادامه داد: در همه صنايع براي پيشرفت، زير ساختهايي بايد مهيا شود و مطلبي كه در صنعت گردشگري اهميت دارد در واقع ايجاد فضايي است براي گذران اوقات فراغت، تفريح، سرگرمي، ارتقا خلاقيت ها و به نوعي آمادگي روحي و جسمي بيشتر براي ادامه حيات، هم براي شهروندان و هم براي كساني كه با مقاصد مختلف به اين كشور مسافرت مي كنند.
وي افزود:در همه جهان آنچه كه اقتصاد پايه اي به آن اشاره دارد تاكيد بر امر صادرات است؛ در بخش گردشگري نيز به اين گونه است اغلب از گردشگري و كالاي آن به عنوان صادرات نامريي نام مي برند و جالب اين است كه صادرات مصنوعات و محصولات غير گردشگري عين كالا را بايد به مشتري ارائه كنيم.
مسوول گروه پژوهشي مطالعات گردشگري جهاد دانشگاهي واحد گيلان با اشاره به اينكه در فعاليتهاي بازار گردشگري در واقع كالا را در معرض ديد قرار مي دهيم، تصريح كرد: بازديد از مراكز تاريخي، فرهنگي، ديدن مناظر و طبيعت مناطق مختلف در راستاي اين فعاليت بي شك با ارائه خدمات و ارائه كالاهاي دستي مي توانيم حتي بخش كالايي را در بازار گردشگري پر رونق كنيم.
وي گردشگري را در كشور به ويژه در گيلان با قابليت هاي بالا عنوان كرد و گفت: توان و پتانسيل زيادي براي جذب گردشگر در سراسر خطه شمال به ويژه گيلان هويداست. در واقع شاهد انواع و زمينه هاي گردشگري در استان گيلان هستيم از جلمه گردشگري طبيعي يا طبيعت گردي، اكوتوريسم، گردشگر فرهنگي، تاريخي، تفريحي، ورزشي و... با توجه به اقليم اين سرزمين كه يكي از هداياي الهي است در استان ما فراهم است.
وي در ادامه با تاكيد بر اينكه پتانسيل گردشگري در اين استان بسيار زياد است گفت: حال آنچه كه بايد مسوولين امر و سازمانهاي علمي پژوهشي و نخبگان و افراد درگير با گردشگري بدانند، اين است كه با اتخاذ سياستها و راهبردهاي مناسب بتوانند شرايط بهره برداري از اين فضا و امكانات خدادادي و ساير جاذبه هاي مصنوع بشر را در اين فضا فراهم كنند.
دكتر معتمدي مهر از زير ساختها به عنوان يكي از موانع گردشگري در استان گيلان نام برد و گفت: شايد مهمترين عامل در فعاليتهاي گردشگري راهها به نظر برسد زيرا استان گيلان به لحاظ شبكه هاي ارتباطي نسبت به ساير استانهاي كشور با توجه به پتانسيل هاي طبيعي از رشد چشمگيري برخوردار نبوده است اما به لطف الهي و فعاليت مسوولين راههاي كه قرار است ايجاد و به بهره برداري برسد قطعا مي تواند چهره گردشگري استان گيلان را متحول سازد.
وي همچنين از كمبود مراكز خدمات رساني به مسافران اعم از جمعيت داخلي و مسافرين خارجي نام برد و گفت:در اين بخش به اقامتگاهها به عنوان اصلي ترين نيازهاي گردشگران در سطح استان مي توان اشاره كرد، از آنجا كه اين فعاليت با ميزان تقاضا و يا توقع گردشگران رابطه مستقيم دارد ضمن بررسي و پژوهش در خصوص استفاده كنندگان از خدمات طيف مناسبي را بايد براي ايجاد اقامتگاهها با توجه به ساختار اقتصادي، اجتماعي جهت بهره برداري مورد مطالعه قرار داد.
وي افزود: متناسب با آن به ايجاد و خلق مراكز اقامتي بايد همت گماشت با توجه به اينكه فراموش نكنيم كه توسعه در قالب سياست هايي بايد به وقوع بپيوندد كه زمينه تخريب در محيط زيست و يا محيط هاي اجتماعي را به حداقل كاهش دهد در غير اين صورت شايد در دراز مدت علي رغم استفاده هايي كه مي توان در بعد اقتصادي داشت نسبت به از بين رفتن منابع طبيعي دچار معضلات بيشتري شويم، بنابراين بايد توجه به محيط زيست و چگونگي استفاده از جاذبه ها اعم از جاذبه هاي مهيا و نامهيا فراهم شود.
اين استاد دانشگاه با اشاره به شرايط اقليمي استان گيلان گفت: عليرغم تنوع اقليمي كه در استان گيلان وجود دارد در برخي از نقاط و در بعضي از فصول سال محدوديت هايي براي رفت و آمد گردشگر وجود دارد از جمله در فصول سرد سال به دليل بارش زياد باران و يا در مناطق گرمسير به علت بالا بودن بيش از حد درجه حرارت و رطوبت زياد مانع از حضور جدي گردشگران در مناطق گردشگري مي شود.
وي افزود: با برنامه ريزيهايي كه توسط بخشهاي ذيربط با مسايل گردشگري فراهم مي شود به اين نكته مي توان توجه داشت كه اولا گردشگري در استان از حالت سنتي كه تنها مربوط به بخشي از سال مي شود خارج شده و بتوان با راهكارهاي مناسب در كليه فصول سال زمينه را براي حضور گردشگران مهيا ساخت؛ در اين امر ايجاد امكانات مناسب با هر فصل براي فراهم كردن آرامش و رفاه بيشتر گردشگران در مناطق مختلف در نظر گرفته شود.
مسوول گروه پژوهشي مطالعات گردشگري جهاد دانشگاهي واحد گيلان ايجاد زمينه هايي براي بهره برداري گردشگران از فضاها موجود متناسب با شرايط فصلي را بسيار ضروري دانست و گفت: اگر چنانچه در فصول گرم سال ايجاد فضايي كه بتواند ورزشهاي آبي و يا تفريحات آبي را در سواحل يا مراكز تفريحي فراهم كند در امر توريست پذيري بسيار مناسب خواهد بود.
وي در پايان گفت: عليرغم همه گفتارها آنچه براي فعال سازي حوزه گردشگري به عنوان نياز مبرم وجود دارد مسئله شناخت و پژوهش در حوزه گردشگري است. خوشبختانه بايد گفت در اين راستا جهاد دانشگاهي استان گيلان با ايجاد گروه پژوهشي منسجم با عنوان گروه پژوهشي مطالعات گردشگري كه ساختار علمي در قالب كميته هاي تخصصي مختلف از جمله كميته هاي اكوتوريسم، گردشگري روستايي و عشايري، گردشگري شهري و همچنين كميته گردشگري ميراث فرهنگي دارد توانست با شرح وظايف و خدمات به صورت مبسوط توجه مسوولين را جلب كند.ح/الف